Oleg Boyko, oligarhul rus din "lista lui Putin" care controleaza TBI Bank din Romania. Afacerea apropiata de camatarie pe care o dirija

Marti, 08 Martie 2022, ora 03:18
36809 citiri
Oleg Boyko, oligarhul rus din "lista lui Putin" care controleaza TBI Bank din Romania. Afacerea apropiata de camatarie pe care o dirija
Miliardarul rus Oleg Boyko, controleaza TBI Bank din Romania. Ologarhul ocupa pozitia 17 din "lista lui Putin", Sursa foto finstar.com

Oleg Boyko este un oligarh situat in primii 100 cei mai bogati oameni din Rusia.

In anul 1996 Oleg Boyko a fondat compania internationala de investitii Finstar Financial Group, care a devenit principalul sau vehicul financiar.

Cu investitii in Europa, Asia, Statele Unite si America Latina, miliardarul rus are un portofoliu diversificat de afaceri investind cu succes in mai multe domenii ca servicii bancare, servicii financiare digitale, comert cu amanuntul, divertisment, tehnologie si telecomunicatii.

Oleg Boyko se afla pe locul 17 in "Lista lui Putin" intocmita de Trezoreria SUA, iar in Romania controleaza, printr-un lant de firme, TBI Bank.

Banca ruseasca din Romania

Grupul TBI este prezent in Romania din anul 2002, atunci cand compania olandeza TBIF Financial Services a infiintat TBI Leasing la Bucuresti.

In 2011, TBIF a achizitionat filiala bulgara a Nova Ljubljanska Banka din Slovenia si a creat TBI Bank. Ulterior TBI a deschis operatiunile bancare in Romania prin sucursala TBI Bank de la Bucuresti.

In 2016, TBIF a fost cumparata de 4finance Holding, cel mai mare grup european de credite de consum accesibile online.

In prezent, conform prezentarii de pe site, sucursala TBI Bank din Romania, TBI Leasing si TBI Credit furnizeaza impreuna acces la solutii financiare inovatoare, digitale, integrate, creditarea fiind baza activitatii comerciale. Iar obiectivul TBI este de a deveni o banca digitala de noua generatie.

TBI Bank Romania este o de fapt o sucursala a TBI Bank EAD din Sofia, Bulgaria. Banca din Sofia este detinuta de TBI Financial Services BV din Olanda care, la randul ei, este controlata de 4finance Holding SA din Luxemburg detinuta si ea de 4finance Group SA tot din Luxemburg.

Toate acestea sunt proprietatea offshore-ului cipriot Tirona Limited controlat de mama lui Oleg, Vera Boyko (vezi schema de mai jos).

Vulnerabilitatea Boyko

Pe site-ul companiei sale principale Finstar Financial Group, Oleg Boyko a scris ziele trecute: "La fel ca multi altii, imi gasesc inima zdrobita de razboiul din Ucraina. Fiind un Boyko, nu este surprinzator faptul ca familia mea este din Ucraina si majoritatea sunt cetateni ucraineni - sora, unchii si verii mei. Imi fac griji pentru siguranta tuturor ucrainenilor in aceasta situatie ingrozitoare. (...) Acest lucru trebuie rezolvat, rapid si pasnic. Este timpul sa gasim o solutie diplomatica la acest conflict in interesul umanitatii."

Insa, Oleg Boyko nu trebuie sa isi faca griji doar pentru familia din Ucraina ci si pentru afacerile sale. Dupa cum spuneam, oligarhul a fost inclus de Trezoreria SUA pe celebra "lista lui Putin", iar un raport intern al 4finance Group, de la sfarsitul anului trecut, arata asta ca pe o vulnerabilitate a companiei.

In raport se subliniaza ca 4finance Group nu opereaza in Rusia, dar "actionarul sau de control indirect, Tirona, a facut pana in 2015 parte din Financial Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investitii private din Rusia, care este detinut in cele din urma de Oleg Boyko, cetatean rus.

Din februarie 2015, cel mai mare proprietar efectiv al Tirona (detinand 49% din 4finance Group) este Vera Boyko, un cetatean rus care este ruda cu Oleg Boyko.

In legatura cu evenimentele din Ucraina, Statele Unite si UE au impus sanctiuni economice anumitor oficiali guvernamentali si oameni de afaceri rusi, mai multor companii rusesti si mai multor companii non-ruse care detin active in Rusia.

Sanctiunile SUA au continuat, iar in decembrie 2020, liderii UE au convenit sa extinda sanctiunile UE impotriva Rusiei.

In cazul in care fie actionarul de control al Grupului sau unul dintre beneficiarii sai finali urmeaza sa devina subiect de sanctiuni, acest lucru ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra afacerii, inclusiv reputatia acesteia si, in functie de natura sanctiunilor, asupra capacitatii acesteia sa efectueze plati."

Catalogand toate acestea drept un risc mediu, raportul adauga ca "Orice schimbare semnificativa sau o deteriorare a mediului politic sau economic din regiunile in care Grupul opereaza in prezent sau va functiona in viitor ar putea duce la instabilitate politica si economica, care poate avea un efect negativ asupra increderii investitorilor si consumatorilor si poate afecta consumatorii si capacitatea de a rambursa imprumuturile."

Vera Boyko se retrage

Considerand articolul ca fiind defaimator, TBI Bank ne-a trimis un comunicat prin care, ne aduce la cunostinta ca majoritatea dintre actionarii TBI Bank (mai mult de 60%) este formata acum din cetateni UE/UK/UA si niciunul dintre actionarii TBI Bank, 4finance Holding, 4finance Group sau membri familiei acestora nu sunt sanctionati de UE sau SUA.

Astfel, rusoaica Vera Boyko, care pana recent era cel mai mare actionar, cu 49,05%, isi va reduce pachetul la 29,27% pana la sfarsitul lunii martie. Noii beneficiari sunt trei rude, cetatenii ucraineni Taras Boyko (3,3%), Denys Boyko (3,3%), Kateryna Boyko (3,3%) si un fond caritabil elvetian pentru parasport (9,9%). Tranzactia cu membri familiei a fost finalizata, iar cea cu fondul caritabil se va finaliza in aceasta saptamana.

In urmatoarele saptamani, Vera Boyko are in plan sa se retraga complet din actionariatul si managementul companiei 4finance.

Odata ce procesul va fi finalizat finalizat, toti proprietarii firmei 4finance vor fi cetateni sau entitati din UE, Marea Britanie sau Ucraina.

Referitor la fondul caritabil, care primeste 10% din actiuni, nu sunt date detalii. Probabil ca acesta are legatura cu Fundatia Parasport, infiintata de Oleg Boyko in 2006 si care sustine sportivii paralimpici.

Camatarul Oleg

Oleg Boyko a controlat in Romania, prin firma Zaplo IFN, si alt tip de afacere, mai apropiata cu camataria decat cu creditele.

Zaplo IFN era o subsidiara companiei AS 4finance din Letonia (pe care Oleg Boyko o acapareaza mai tarziu), care desfasura afaceri in 17 tari europene si cu conexiuni in SUA. 4finance pretindea ca este "grupul de creditare online si mobila cu cea mai mare si cea mai rapida crestere din Europa".

De la infiintare, in 2008, Zaplo IFN a dat mai mult de 11,5 milioane de imprumuturi in valoare totala de peste 4 miliarde de euro.

Profitand de oamenii care aveau nevoie urgenta de bani, ratele dobanzilor pentru creditele acordate de Zaplo puteau ajunge pana la 2.000% pe an, ceea ce a atras atentia unor agentii nationale de protectie a consumatorilor.

In Finlanda si in Danemarca, filialele 4finance au fost investigate pentru practici ilegale de acordare a creditelor.

Dupa publicarea documentelor Malta Files au fost dezvaluite modurile in care fostii si actualii proprietari ai 4finance (pe atunci cu sediul in Malta) foloseau scheme de evaziune fiscala care includeau Luxemburg, Cipru si Bahamas.

In 2019, restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei a determinat firma Zaplo sa iasa din piata si sa-si vanda portofoliul de clienti altei companii de profil.

Jocuri de noroc, filme si iahturi

Offshore-ul cipriot Ritzio International Limited, aflat de asemenea in portofoliul lui Oleg Boyko, detinea mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc in tari precum Germania, Italia, Romania si Croatia.

In Romania, Rizio International detinea firma Rizio BU SRL care administra salile de jocuri Million. Rizio BU a fost radiata acum cinci ani.

Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-detine postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de tari.

Pe langa cetatenia rusa, Boyko a obtinut pasaportul italian in februarie 2008 si a devenit astfel cetatean al Uniunii Europene.

In timpul verii, cand nu se afla in Italia la vila lui din Blevio, pe malul lacului Como, se plimba cu iahtul sau de 44 de metri, unul dintre cele mai rapide din lume.

Boyko are o pasiune si pentru filmele hollywoodiene. Pentru satisfacerea placerilor, Oleg a co-produs filmul "Sin City: A Dame to Kill For" si a fost co-producator la debutul regizoral al lui Scarlett Johansson, filmul "Summer Crossing" (ambele filme aparute in 2014).

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#oligarhi Rusia , #investitii straine