Afacerile în România ale celui mai vânat oligarh rus. Pe lângă Alisher Usmanov, Roman Abramovich pare un sărăntoc

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 21:30
8975 citiri
Afacerile în România ale celui mai vânat oligarh rus. Pe lângă Alisher Usmanov, Roman Abramovich pare un sărăntoc
Alisher Usmanov, oligarhul preferat al lui Putin, este mândru că-l cunoaște pe președintele rus și evită să condamne public invazia Ucrainei

Alisher Burhanovich Usmanov este unul dintre cei mai bogați ruși. Presa britanică scrie că, pe lângă Usmanov, Roman Abramovich pare un sărăntoc.

Usmanov deține case în Germania, Elveția, Monaco, Italia și, desigur, în Rusia. Dar bijuteria averii sale se află în nordul Londrei unde a cumpărat, în 2008, de la emirul Qatarului, conacul Beachhood House, situat pe un teren de aproape cinci hectare.

Usmanov mai are în proprietate cel mai scump iaht din lume, un avion și două elicoptere.

Este legendară cererea sa de a obține trei locuri în consiliul de administrație al clubului de fotbal Arsenal, unde Usmanov a fost acționarul principal. Întrebat de ce are nevoie de trei locuri, Usmanov a spus: „Unul pentru mine, două pentru bodyguarzi.”

Filantropul sancționat

Averea oficială, de aproape 15 miliarde de dolari, a lui Alisher Usmanov se bazează pe holdingul USM care reunește afaceri de succes din domeniul siderurgiei și al mineritului, telecomunicațiilor și tehnologiei.

Activele USM includ Metalloinvest, un important producător și furnizor global de minereu de fier și produse din oțel; Udokan, care exploatează cele mai mari zăcăminte de cupru din lume; Akkerman Cement, unul dintre cei mai mari producători de ciment din Rusia și MegaFon, lider pe piața de telecomunicații din Rusia.

Grupul mai este acționar la Centrul de Cercetare în Tehnologii, dezvoltator al unui sistem digital național unificat. Anterior, USM a fost acționar și al VK (fostul Mail.ru Group), lider pe piața de internet în limba rusă și proprietar al principalelor rețele sociale din Rusia.

Usmanov deține și Editura Kommersant, cea mai importantă organizație media de afaceri din Rusia, și USM Development, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliar din Rusia.

Usmanov a deținut clubul de fotbal Arsenal (de unde s-a retras în 2018), a fost un pionier al investițiilor în Facebook, a condus Gazprom Investholding (o subsidiară a conglomeratului de stat Gazprom), între 2000 și 2014 și deține participații la Xiaomi și AliExpres.

Printre altele, Alisher Usmanov este considerat unul dintre cei mai generoși filantropi din lume, iar Forbes și Bloomberg l-au clasat în topul celor mai influenți oameni la nivel global.

Cu toate acestea, Usmanov nu se dezice de Vladimir Putin și evită să condamne public invazia Ucrainei.

„Sunt mândru că îl cunosc pe Putin, iar faptul că nu place tuturor nu este problema lui Putin. Nu cred că lumea l-a iubit pe Truman după Nagasaki”, declara Usmanov acum ceva vreme.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care Alisher Usmanov se află pe lista de sancțiuni, fiind probabil cel mai hăituit oligarh rus la nivel mondial.

Germania i-a sechestrat iahtul Dilbar în valoare de 58 milioane de dolari, Franța i-a confiscat două elicoptere, SUA un avion Airbus, Italia un complex imobiliar și o mașina blindată Maybach S650 aflate în Sardinia, iar Marea Britanie i-a înghețat toate activele inclusiv conacul Beechwood House în valoare de peste 50 milioane de euro.

Însă, modul în care își desfășoară Usmanov afacerile, prin firme ascunse, cu pachete de acțiuni la limita de sancționare, sau în numele unor membri din familie, îngreunează depistarea și sechestrarea întregii averi ascunse în occident.

Filiera uzbecă

Alisher Usmanov s-a născut acum 68 de ani în orașul Chust, regiunea Namangan, RSS uzbecă.

Tatăl lui Alisher, Burkhan Usmanov, a fost procurorul Tașkentului.

Alisher a avut colegi de școală care au ajuns persoane importante. Un exemplu este KGB-istul Sergey Yastrzhembsky, fost purtător de cuvânt al lui Boris Elțîn și al lui Vladimir Putin (în timpul conflictului cu Cecenia).

Yastrzhembsky a fost promovat, în 2001, la conducerea Departamentului de Politică Informațională al Kremlinului, coordonând toate comunicările externe ale lui Putin.

Apoi, Putin l-a numit, în anul 2004, trimis special prezidențial în UE la Bruxelles, unde și-a câștigat reputația pentru declarațiile prostești.

Un alt coleg de școală cu care Usmanov a ținut legătura este miliardarul kazah Fattah Chodiev.

Usmanov are legături de familie și cu președintele Uzbekistanului, Shavkat Merziyoyev - au o nepoată comună, fiica nepotului lui Usmanov, Babur, care a murit într-un accident de mașină în 2013, și nepoata lui Merziyoyev, Diora.

În 1980, Usmanov, împreună cu prietenul său Nasimov, un ofițer operativ al departamentului special al KGB, fiul vicepreședintelui KGB al RSS-ului uzbec, au fost condamnați la 8 ani de închisoare pentru fraudă. Usmanov a fost eliberat condiționat în 1986 pentru comportament exemplar.

Ulterior, el a declarat că a fost victima represiunii politice, iar în iulie 2000, Curtea Supremă a Uzbekistanului l-a reabilitat complet pe Usmanov, considerând că dosarul penal împotriva lui a fost fabricat.

Primele milioane

Usmanov a făcut primele milioane la sfârșitul anilor 80 când a deschis o afacere cu producția de pungi din plastic, după care s-a implicat în importul de țigări.

Apoi, oligarhul a investit în afaceri cu oțeluri urcând rapid în topul celor mai bogați ruși.

Din 2010, prin holdingul USM (care înglobează majoritatea afacerilor sale), Usmanov controlează și compania Mail.ru (rebotezată anul trecut VK) care este și proprietara rețelei sociale Odnoklassniki (OK.ru – un fel de Facebook, rusesc foarte popular în Rusia, Moldova și țările CSI).

Prin Mail.ru, Usmanov deținea un pachet important de acțiuni la OE Investments (rețeaua de terminale de plăți QIWI), cea mai mare companie de pe piața plăților instant din regiune.

La sfârșitul lui 2021, Usmanov se retrage din compania VK (fosta Mail.ru) vânzându-și părțile către Sogaz, societate afiliată la gigantul de stat Gazprom.

Tot la Solgaz mai sunt acționari Yuri Kovalchuk de la Kremlin-Rossiya Bank, precum și fiul vărului lui Vladimir Putin, Mihail Shelomov.

Extensia românească

În anul 2009, compania rusească OE Investments (la care pe atunci era acționar indirect și Usmanov) intra în România prin terminalele de plăți QIWI.

Era perioada în care în țara noastră începuse o adevărată invazie cu acest tip de afacere, majoritatea având la origini companii rusești.

Multe dintre aceste terminale au fost și sunt administrate de cetățeni basarabeni.

Nici terminalele QIWI nu fac excepție. Acestea sunt gestionate acum de firma QIWI România SRL, societate comercială deținută de Qwerty Management SRL și administrată de basarabeanul Alexandru Oancea.

La rândul ei, Qwerty Management este deținută de Alexandru Oancea și de Alina Mihaela Pleșca.

Inițial, firma se numea United System of Instant Payments RO SRL și a fost fondată de OE Investments Limited din Cipru (la care acționar indirect era Usmanov) și de ITBillion Limited din Marea Britanie și era administrată de doi ruși.

Apoi, OE Investmens își schimă denumirea în QIWI Plc și de aici și denumirea terminalelor de plată.

După șase ani, ITBillion Limited își cedează părțile din firmă către QIWI Plc (fosta OE Investments), iar apoi denumirea firmei românești este schimbată în QIWI România.

În acest moment, administrator este numit Alexandru Oancea, care era director în firmă din 2010.

Începând cu anul 2020, începe o cascadă de vânzări ale firmei.

QIWI Plc către Korr Development SRL, Korr Development către ALN Operations SRL, iar în decembrie anul trecut, ALN Operations cedează către Qwerty Management SRL ajungându-se la actualul acționariat.

Astfel, QIWI România (denumită până în 2016 United System of Instant Payments RO SRL) face parte din grupul rusesc Qiwi Plc. (care are reprezentanțe în zece de țări cu 113.000 de chioșcuri și terminale la nivel internațional) fără a mai avea acționariat rusesc.

Qiwi oferă posibilitatea partenerilor de a achiziționa terminale de plată Self-Service în regim de franciză având posibilitatea de a posibilitatea de a prelua terminalul în proprietatea lor și de a se conecta la centrul principal de procesare.

QIWI are două segmente principale de operare: QIWI Distribution, care își obține cea mai mare parte a veniturilor din sistemele de plată oferite prin chioșcuri și terminale și Visa QIWI Wallet, care generează venituri din plățile procesate prin conturi electronice virtuale și produse bancare preplătite, inclusiv afacerea cu carduri preplătite.

Principala sursă de venit în ambele segmente sunt taxele pe care QIWI le percepe pentru procesarea plăților efectuate de consumatori către comercianți.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#oligarhi Rusia, #Alisher Usmanov, #QIWI, #afaceri Rusia Romania , #investitii