Cum a făcut avere un politician din partidul lui Putin pe spinarea deținuților. Patronul de sclavi este prezent și în România

Duminica, 29 Mai 2022, ora 21:30
6866 citiri
Cum a făcut avere un politician din partidul lui Putin pe spinarea deținuților. Patronul de sclavi este prezent și în România
Vladimir Golovnev, membru în partidul lui Putin, a făcut avere exploatând deținuții ruși. Compania lui are o reprezentanță și în România.

Un politician rus a făcut avere exploatând deținuții din Rusia. Zece mii de condamnați lucrau pentru firmele sale care confecționează echipamente de protecție pentru muncitori.

Compania cu sclavi a oligarhului a deschis, în 2010, o reprezentanță și în România.

Ștergerea urmelor

Compania Vostok-Service a fost înființată, în 1992, de Vladimir Aleksandrovich Golovnev, în orașul său natal Vladivostok, din Rusia.

De atunci, firma se ocupă cu fabricarea echipamentelor de lucru și de protecție cum ar fi salopete, căști, mănuși sau încălțăminte pentru muncitori. Pe lângă acestea, Vostok-Service mai fabrică și uniforme pentru Ministerul de Interne și diferite echipamente pentru armata rusă.

În anul 2006, firma rusească a intrat și pe piața din UE după ce a cumpărat compania cehă Červa care activa în același domeniu.

În 2010, Vostok-Service își face prezența și în România când compania sa, Červa Group AS din Cehia, deschide firma Cerva Romania SRL.

Astăzi, Vostok-Service este cea mai mare companie de pe piața din Rusia, țările CSI și Europa pentru producția și distribuția întregii game de echipamente de protecție a muncii.

Cifra de afaceri a companiei depășește 45 de miliarde de ruble, iar structura sa include două duzini de întreprinderi, 120 de sucursale, 280 de magazine și filiale în aproape țările europene.

Pentru a șterge urmele rusești, în data de 22 martie a acestui an, Grupul Červa a fost transferat companiei cipriote Fastpath Solutions Limited, firmă offshore cu acționarii ascunși.

Pe site-ul Grupului Červa a fost postat un anunț care spune că „Acționarul principal al grupului plănuiește de câteva luni să se concentreze pe deplin pe activitățile sale de afaceri din regiunea CSI și, ca urmare, a decis să vândă ČERVA GROUP AS. Din martie 2022, compania este deținută integral de compania cipriotă Fastpath Solutions Limited, ai cărei acționari sunt cetățeni ai Uniunii Europene.”

Fraude în Kazahstan

Să fi renunțat familia Golovnev atât de ușor la piața UE? Mai ales după ce a pierdut și piața din Kazahstan pentru care compania rusească a făcut multe sacrificii.

Pentru că, în 2020, Vladimir Golovnev și fratele său Dimitri au fost acuzați în Kazakstan de fraude. Atunci a fost deschis un dosar penal în urma căruia directorul lor de acolo, Viktor Balshov a fost încarcerat.

Totul a început în 2015 când Golovnev a demarat preluarea unei companii din Kazahstan.

Dosarul penal nu a fost încă finalizat și nu este cert dacă frații Golovnev chiar au săvârșit vreo fraudă sau au fost victimele mafiei kazahe.

Partidul lui Putin

Însă, cu privire la dobândirea averii sale, Golovnev are mai multe de ascuns. Și acestea pot fi motive pentru care să-și șteargă urmele din companiile occidentale.

Din 2003, Vladimir Golovnev este membru al partidului Rusia Unită, formațiune politică condusă de Vladimir Putin.

În perioada 2007-2011, Golovnev a reprezentat partidul președintelui Rusiei în Duma de Stat, când a fost și prim-viecepreședinte al Comisiei pentru politică economică și antreprenoriat.

După ce a devenit membru al Dumei de Stat, Vladimir Golovnev a cedat conducerea companiilor fratelui său, Dimitri. Dar toată lumea știe că de fapt tot el conduce afacerile.

Pentru rolul lui important în economia rusească, Golovnev a primit, în 2010, mulțumiri din partea Guvernului Federal și a fost medaliat de Duma de Stat.

Din 2014, Vladimir Golovnev este ombudsman pentru protecția drepturilor antreprenorilor din Regiunea Moscova.

Sclavagism rusesc

Dar cel mai sinistru secret pe care se bazează averea familiei Golovnev este exploatarea deținuților și multe contracte cu statul rus.

Alexei Navalny, opozantul lui Putin, l-a acuzat pe Golovnev că și-a cumpărat, împreună cu soția sa Yvetta, mai multe apartamente în Miami Beach.

Iar după ce a devenit deputat, Golovnev a trecut apartamentele pe firma Step LLC, deținută de soția oligarhului.

Navalny a mai dezvăluit că banii pentru apartamentele din Florida au fost făcuți de Golovnev prin exploatarea deținuților ruși din lagărele de muncă din regiunea Mordovia.

Considerat cel mai temut opozant al lui Putin, în 2020, Navalny a scăpat ca prin minune după o tentativă de asasinat cu noviciok, iar în 2021 a fost încarcerat de regimul lui Putin.

Pussy Riot

Anterior, Nadezhda Tolokonnikova, o membră a trupei punk Pussy Riot și activistă, a ispășit o pedeapsă în colonia penală nr. 14 din Mordovia.

Ea s-a plâns, printr-o scrisoare deschisă, că a fost supusă la muncă forțată timp de 16-17 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Tot ea mai spunea că deținuții erau forțați să coasă uniforme pentru polițiști, iar pentru munca prestată salariul era de 29 de ruble pe lună.

Astfel, Vostok-Service Group devenise cel mai mare deținător de sclavi din Rusia. Circa 10.000 de deținuți munceau pentru un salariu de 90 de cenți pe lună.

În celebra ei scrisoare, Nadia mai scria că deținuții lucrau în două schimburi, fără weekend sau zile libere, iar oamenii, epuizați, adormeau la mașina de cusut și erau treziți și bătuți.

Presa rusă independentă a dezvăluit că, coloana vertebrală a companiei Vostok-Service era de doar 100 de oameni, iar restul prizonieri, majoritatea femei, în jur de zece mii de deținuți.

Tot presa rusă a descris, în urmă cu mai mulți ani, că în Rusia este o practică ca firmele private să folosească forța de muncă din penitenciare.

Multe din cele 200 cele mai mari companii din Rusia (Vostok-Service se află pe locul 157 în acest top) au contracte cu Serviciul Federal al Penitenciarelor.

Pe lângă forța de muncă extrem de ieftină, companiile care folosesc deținuți scapă și de plata impozitelor, a asigurărilor sociale și la fondul de pensii.

Anul trecut, Vladimir Golovnev declara încrezător că „Practica de a înlocui închisoarea cu muncă forțată are multe beneficii atât pentru condamnați, cât și pentru mediul de afaceri. Primii au posibilitatea de a-și ispăși pedeapsa în regiunea lor, aproape de case și rude. De această situație beneficiază și antreprenorii, ei având posibilitatea să compenseze lipsa de personal.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#oligarhi rusi , #firma