Un miliardar rus îl avertizează pe Putin: Rusia rămâne fără cel mai important lucru în 2024

Vineri, 03 Martie 2023, ora 02:24
7868 citiri
Un miliardar rus îl avertizează pe Putin: Rusia rămâne fără cel mai important lucru în 2024
Întâlnire dintre Vladimir Putin și miliardarul Oleg Deripaska în 2006 FOTO: Independent

Economia Rusiei a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni impuse de Statele Unite și Occident, iar peste 1.200 de firme internaționale au părăsit Moscova și nu au mai făcut afaceri acolo. Acum, un miliardar rus, Oleg Deripaska îl avertizează pe Putin că Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024. Bugetul Rusiei va fi puternic lovit după pierderea pieței de energie din Europa.

Deripaska a spus că Rusia și-ar putea găsi cuferele goale deja anul viitor și are nevoie de investiții din țările „prietenoase” pentru a înlătura efectul nefast al sancțiunilor occidentale asupra economiei, potrivit Bloomberg.

„Nu vor mai fi bani deja anul viitor”, a spus Deripaska joi, 2 martie 2023, la Forumul Economic de la Krasnoiarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini”. Fondurile sunt acum scăzute și „de aceea au început deja să ne zguduie”, a spus Deripaska, fondatorul United Co, Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

Pentagonul, o nouă evaluare: Putin nu mai poate câștiga în Ucraina în urma unei situații apărute

Comentariile lui Deripaska sunt printre cele mai deschise ale unui lider rus de afaceri proeminent, deoarece guvernul încearcă să strângă "șuruburile" asupra companiilor mari, după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record și bugetul este încă pe roșu la începutul lui 2023.

Autoritățile intenționează deja să strângă venituri bugetare suplimentare cu modificări propuse, la modul în care impozitează companiile petroliere și ar putea aduna mai mulți bani de la alți producători de mărfuri prin intermediul unei taxe unice.

În timp ce Rusia a înregistrat un boom surprinzător al cheltuielilor de capital anul trecut, perspectivele au devenit mai sumbre, mai ales că cheltuielile militare masive stresează finanțele publice.

Deripaska, care a fost sancționat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, plasat sub sancțiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an. El a protestat îndelung în chestiuni de politică economică, a cerut pace în săptămânile de după invazie, dar a adoptat o atitudine mai precaută cu privire la război în ultimele luni.

Fenomenul ținut secret de Putin. Drama rușilor de proporții biblice

Vorbind joi, Deripaska a spus că construirea „capitalismului de stat nu este o opțiune” și a avertizat asupra presiunii „serioase” a sancțiunile occidentale.

„Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piață”, a spus el. „Un investitor străin se va uita la modul în care un investitor rus face bani, ce condiții există.”

Țările cu „resurse serioase” pot apărea ca posibili parteneri pentru Rusia, a spus Deripaska. Guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, cu mai multe libertăți economice și concurență, potrivit magnatului.

„Ne-am gândit că suntem o țară europeană”, a spus Deripaska. „Acum, în următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic.”

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Oleg Deripaska, #Oleg Deripaska miliardar rus, #Oleg Deripaska rege aluminiu, #sanctiuni Rusia, #Rusia sanctiuni, #Rusia buget armata , #Rusia