Olanda va avea în premieră un ministru de Finanțe femeie. Funcția din care a demisionat după victoria talibanilor din Afganistan

Sambata, 01 Ianuarie 2022, ora 08:12 2721 citiri
Fostă diplomată, Sigrid Kaag, 60 de ani, îl va înlocui astfel pe un fervent apărător al ortodoxiei bugetare, Wopke Hoekstra FOTO Facebook/Sigrid Kaag

Olandeza Sigrid Kaag a anunţat vineri numirea sa în funcţia de ministru de finanţe al Ţărilor de Jos, devenind prima femeie la conducerea Trezoreriei din această ţară care conduce grupul de state europene cunoscute ca "frugale", notează AFP.

Partidul centrist D66, din care face parte Sigrid Kaag, a obţinut acest post-cheie în noul cabinet al premierului Mark Rutte, care urmează să depună jurământul la 10 ianuarie, după ce s-a clasat pe locul al doilea la alegerile parlamentare din martie.

Fostă diplomată, Sigrid Kaag, 60 de ani, îl va înlocui astfel pe un fervent apărător al ortodoxiei bugetare, Wopke Hoekstra, al cărui partid, Apelul Creştin-Democrat (CDA, centru-dreapta), a pierdut teren ajungând pe locul al patrulea la alegeri, în urma formaţiunii de extremă-dreaptă Partidul pentru Libertate (PVV).

"Avem planuri ambiţioase pentru perioada următoare. Ţările de Jos apără opţiuni şi investiţii importante, în educaţie, pentru climat, pentru o Europă puternică", a declarat Sigrid Kaag într-o declaraţie acordată cotidianului Algemeen Dagblad, adăugând că "rolul ministrului de finanţe este crucial în implementarea responsabilă a aceste planuri".

Postul de ministru de finanţe al Ţările de Jos este urmărit cu mare atenţie în Europa, ţara conducând aşa-numitul grup al celor "patru frugali" - alături de Austria, Danemarca şi Suedia - care au frecvent dispute cu statele din sudul continentului în problema bugetului.

Sigrid Kaag a demisionat după o scurtă perioadă ca ministru de externe interimar în septembrie, din cauza gestionării defectuoase de către guvern a evacuării refugiaţilor din Afganistan, după capturarea Kabulului de către talibani. Anterior a fost ministrul comerţului exterior şi dezvoltării.

Mark Rutte a anunţat în decembrie că a reuşit să încheie un acord de coaliţie pentru a obţine al patrulea mandat de premier, cu un guvern care implică aceleaşi patru partide ca şi administraţia anterioară.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News