Cine e "procesomanul fără chip" care ține pe loc o companie strategică a statului din domeniul petrolier

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 21:30
11629 citiri
Cine e "procesomanul fără chip" care ține pe loc o companie strategică a statului din domeniul petrolier
Oil Terminal este una dintre cele mai vechi companii românești din industria petrolului FOTO Trident

Compania de stat Oil Terminal Constanţa, operatorul terminalului petrolier de stat de la Marea Neagră, este iar dată în judecată de unul din acționarii săi minoritari.

Este vorba de Andrei Sebastian Dumitrescu, care deține 0,235% din acțiunile societății aflate în subordinea Ministerului Energiei. Acesta a formulat o nouă cerere de chemare în judecată prin care cere anularea unei decizii a Consiliului de Administrație și a unei Hotărâri din cadrul Adunării Generale a Acționarilor.

Oil Terminal SA Constanța ocupă o poziție strategică în Zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator de produse petroliere pe mare, specializat în vehicularea țițeiului, produselor petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea importului/exportului și tranzitului.

Oil Terminal este una dintre cele mai vechi companii românești din industria petrolului. A fost înființată în 1898, parte a celei mai moderne rafinării din Europa la acea vreme, “Steaua Română”.

Acesta nu este singurul său proces aflat pe rolul instanțelor de judecată. Reclamantul Andrei Sebastian Dumitrescu a mai solicitat Tribunalului Constanța și constatarea nulității absolute parțiale a Raportului administratorilor pentru semestrul I 2021, încheiat la 30 iunie 2021.

De asemenea, exact la sfârșitul anului 2021, a formulat o altă cerere de chemare în judecată prin care solicită Tribunalului Constanța să constate - nici mai mult nici mai puțin decât - că statul român nu este acționar majoritar al companiei și, prin consecință, nu deține, de fapt, Oil Terminal!

În septembrie 2021, Andrei Sebastian Dumitrescu a dat în judecată Oil Terminal, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor în alt proces, în care a cerut ca rezervoarele companiei, care au fost trecute în proprietatea publică a statului printr-o OUG din 2001, să revină în proprietatea Oil Terminal, care în prezent doar le administrează și operează.

Ce scrie în cererea de chemare în judecată

”Societatea OIL TERMINAL SA informează acționarii cu privire la faptul că în data de 05.01.2022 s-a primit la sediul societății o cerere adițională la cererea de chemare în judecată ce face obiectul dosarului nr. 7838/118/2021, formulată de către reclamantul Dumitrescu Andrei Sebastian (care deține 0,235% din acțiunile societății) în contradictoriu cu Oil Terminal S.A., prin care solicită Tribunalului Constanța:

1. Anularea absolută integrală a Deciziei Consiliului de Administrație nr. 70/10.08.2021 prin care a fost aprobat Raportul administratorilor pentru semestrul I 2021, încheiat la 30.06.2021.

2. Anularea absolută integrală a Hotărârii AGOA nr. 14/29.12.2021 prin care acționarii Oil Terminal S.A. au luat act de Raportul administratorilor pentru semestrul I 2021, încheiat la 30.06.2021.

Litigiul are termen de judecată la Tribunalul Constanța în data de 02.02.2022.

Reamintim ca obiectul dosarului nr. 7838/118/2021 aflat spre soluționare pe rolul Tribunalului Constanța este cererea de chemare în judecată prin care reclamantul Dumitrescu Andrei Sebastian solicita Tribunalului Constanța constatarea nulității absolute parțiale a Raportului administratorilor pentru semestrul I 2021, încheiat la 30.06.2021”, arată un document al companiei, consultat de Ziare.com.

La rândul său, compania anunță că Oil Terminal va efectua toate demersurile procedurale pentru apărarea intereselor legale ale societății.

În data de 27 decembrie 2021, compania a primit la sediul societății o cerere de chemare în judecată formulată de către același Andrei Sebastian Dumitrescu, prin care solicită Tribunalului Constanța următoarele:

- constatarea nulității absolute parțiale a actelor constitutive emise în perioada 1997 – 2018.

- repunerea părților în situația anterioară,

- constatarea faptului că societatea Oil Terminal SA are un capital social total de 43.615.149,5 lei împărțit în 436.151.495 acțiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei.

- constatarea faptului că statul român prin Ministerul Energiei are calitatea de acționar în cadrul societății Oil Terminal SA cu un nr. de acțiuni de 200.979.215, fiecare în valoare nominală de 0,1 lei și în valoare totală de 20.097.921,5 lei, reprezentând 46,08 % din întreg capitalul social și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.

Cererea de chemare în judecată face obiectul dosarului nr. 8452/118/2021, aflat pe rolul Tribunalului Constanța.

Interesant este că nu apar nicăieri informații despre ”misteriosul” acționar minoritar. Singurele detalii apar pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), unde compania este listată și unde trebuie astfel să comunice transparent.

Potrivit publicației Replica, Andrei Sebastian Dumitrescu este un inginer IT din București, fiul lui Sebastian Valentin Dumitrescu, și care are în posesie 16,73% din acțiunile Oil Terminal, moștenite de la tatăl său, decedat în martie 2021 la vârsta de 98 de ani, cu 5 procese pe rol contra companiei din Constanța.

Sebastian Valentin Dumitrescu era născut în anul 1923 și până în ultima clipă a dat compania de stat în judecată de mai multe ori solicitând între altele constatarea nulităţii absolute parţiale a deciziilor CA, Hotărârii AGA, situaţiilor financiare şi raportului financiar aferente anilor trecuți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Oil Terminal, #energie, #instanta , #firma