Ohlocrația sau pericolul de a fi conduși de gloată

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 07:00
4592 citiri

Ca să te ferești de cancer nu trebuie să îl ai și apoi, suferind, eventual vindecându-te, să începi să îți schimbi comportamentul pentru a-l preveni.

Ca să te ferești de ohlocrație nu trebuie să o simți... pusă în operă la alții sau la tine acasă: este suficient să vezi cum/de ce apar semnele de manifestare.

Precum fascismul sau comunismul: ca să îl eviți NU trebuie să îl trăiești... e suficient că existe exemple mai răsunătoare sau chiar doar mai timide.

Dacă exemple* din contemporaneitate sunt mai palide, iar asta nu înseamnă că NU sunt posibile cazurile extreme.

Cazul deplorabil al Venezuelei devenită democratic socialistă este edificator. La fel cazul Nepalului care din regat a devenit comunist pe căi... democratice.

Marea diferență între schimbările de guvernare de la democrație la dictatură s-a văzut în Rusia prin revoluția (război civil!) din octombrie 1917 și respectiv în Venezuela prin alegerea democratică (!) a lui Hugo Chavez in 1999. Prima a folosit arma, a doua votul.

Chiar dacă la bolșevici a fost vorba de violență și teroare, iar la venezueleni de votul majoritar al gloatei de țărani analfabeți, rezultatul a fost același (!!!): gloata a susținut guvernarea care le răspundea intereselor lor (primitive dar esențiale pentru ei! ).

Bref, gloata a învins cu sau fără violența, deci a condus ohlocratic.

PS. Dacă România are 50% analfabeți funcțional, oare nu se îndreaptă spre o guvernare populistă a celor... săraci la minte?

*

1.Ucraina de la căderea președintelui Ianukovici a fost descrisă ca o ohlocrație sau mobocrație, deoarece problemele politice au fost adesea decise de o mulțime care acționează în forță pe stradă, iar organele guvernamentale naționale și/sau locale au legalizat acțiunea mulțimii.

2.O națiune care se va întoarce spre o ohlocrație, dar dintr-o dictatură totalitară coruptă, ar fi Belarus.

3. Termenul nu este foarte relevant în timpurile moderne și s-ar putea aplica doar unor state eșuate din Africa, cum ar fi Somalia, într-o oarecare măsură.

4. Există cazul, recent în SUA după ce Trump a pierdut alegerile, în care conducerea gloatei ar fi putut prelua controlul pe o zonă foarte mică pentru o perioadă limitată de timp.

5. Brazilia are o mulțime de situații recente care merg la guvernarea gloatei

6. Astăzi, India acționează adesea ca un comportament condus de gloată.

7. În decembrie 2021, președintele Vucic al Serbiei a acceptat să schimbe legile după două săptămâni de proteste masive care au inclus ocuparea principalelor mijloace de comunicare și transport.

8.România unde exista opinia că masele pot schimba guvernele: în 1991 protestele minerilor a dus la căderea guvernului Roman si numirea lui Stolojan, în 2012 protestele de stradă au dus la demisia lui Boc, în 2015 protestele de stradă a dus la demisia lui Ponta, protestele (fenomenul Piața Victoriei) în 2018-19 au dus la regruparea forțelor politice, condamnare liderului PSD și apoi la pierderea guvernării PSD-ALDE cu un an înainte de alegeri, recentele asalturi ale Parlamentului și Primăriei și Timișoara încheie lista.

Dan Ioan Popp - antreprenor în serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca președinte Broser SA, președinte ARAI și al Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari, trainer IRECSON, profesor asociat ASE și a mai activat în domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy), real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer și coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#ohlocratie, #guvernare, #dictatura, #democratie , #stiri sociale