Nu aștepta să îți dai copilul la școală și abia apoi să mergi cu el la oftalmolog. De la ce vârstă trebuie dus la specialist

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 23:32
1558 citiri
Nu aștepta să îți dai copilul la școală și abia apoi să mergi cu el la oftalmolog. De la ce vârstă trebuie dus la specialist
Un bebeluș sănătos trebuie să ajungă la un medic oftalmolog în intervalul 6-12 luni FOTO: Unsplash.com

Mulți părinți care ajung în cabinetul oftalmologic rămân surprinși de faptul că medicii pot examina de la vârste fragede ochii bebelușilor.

În primul rand, părinții trebuie să știe că un bebeluș sănătos trebuie să ajungă la medic în intervalul 6-12 luni.

În timpul conversației, medicul oftalmolog deja vă examinează copilul, observând modul în care acesta urmărește, fixează.

O vedere bună a bebelușului este însoțită de o fixație bună, de faptul că bebelușul urmărește cu fiecare ochi în parte și de faptul că reacționează bine dacă încercăm să îi acoperim câte un ochi pe rând.

Prevenția este cheia

De cele mai multe ori, părinții merg cu copiii la medicul oftalmolog când este prea târziu, iar micuții au șanse mici de recuperare sau chiar deloc.

Din cauza acestei neglijențe, copiii pot rămâne grav afectați, fiind nevoiți să poarte ochelari toată viața sau chiar mai rău, își pot pierde vederea.

Cât de des trebuie dus copilul la oftalmolog

Verificarea funcției vizuale la copii este esențială încă din primele zile de viață. Ulterior, testarea vederii trebuie realizată periodic.

Vederea trebuie testată imediat ce copilul este suficient de mare pentru a coopera cu medicul oftalmolog, pentru realizarea unui examen oftalmologic care constă în folosirea unei diagrame de ochi.

Fotografierea este un alt mod de a verifica acuitatea vizuală a unui copil care fie este prea mic, fie mult prea energic pentru a sta liniștit în timpul testării.

Oricare dintre aceste abordări va determina dacă copilul se poate concentra în mod normal la distanțe mari, mijlocii și mici.

Funcția vederii la copii trebuie verificată în mai multe etape

La naștere - un medic oftalmolog sau un medic pediatru examinează ochii nou-născutului și efectuează un test de reflex roșu (un indicator de bază că ochii sunt normali). Este nevoie de un examen amănunțit dacă copilul este prematur sau prezintă un risc ridicat pentru probleme medicale din alte motive, are semne de anomalii sau are un istoric familial de tulburări grave de vedere.

Între 6 luni si 1 an - Experții recomandă realizarea unui control oftalmologic după împlinirea vârstei de șase luni și în preajma primei aniversări a copilului.

Între 3-6 ani - După împlinirea vârstei de 3 ani se recomandă un control oftalmologic în timpul căruia sunt verificate vederea și alinierea ochilor.

După 7 ani - Acuitatea vizuală și alinirea ochilor trebuie verificate la intrarea în școală sau ori de câte ori este suspectată o problemă. Miopia este cea mai frecventă eroare de refracție la această grupă de vârstă și poate fi corectată cu ochelari de vedere.

Semne ale unei posibile probleme oculare la bebeluși

Lăcrimare excesivă – poate fi un semn al canalelor lacrimogene blocate

Pleoape roșii sau încrustate – ar putea fi un semn al unei infecții oculare

Întoarcerea constantă a ochilor – poate semnala o problemă legată de controlul mușchilor oculari

Sensibilitate extremă la lumină – poate indica o presiune crescută în ochi

Apariția unei pupile albe – poate indica prezența unei forme de cancer de ochi

Semne ale unei posibile probleme oculare la copii mai mari

Ochii nu sunt orientați în aceeași direcție

Dureri de cap sau încordare a ochilor

Dificultate la citit

Ochi obosiți

Probleme legate de coordonarea ochi-mână

Frecarea constantă a ochilor

Statul prea aproape de televizor

Cum e viața bărbatului care suferă de una dintre cele mai rare boli din lume. Vede fețele oamenilor ca ale unor demoni
Cum e viața bărbatului care suferă de una dintre cele mai rare boli din lume. Vede fețele oamenilor ca ale unor demoni
Într-o dimineaţă din 2020, Victor Sharrah s-a trezit cu o privelişte şocantă: colegul său de apartament avea urechi ascuţite, ochi gigantici şi o gură largă, până la marginile feţei....
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#oftalmologie, #bebelusi, #vedere, #medic, #preventie , #copii