Arderile ilegale din jurul Bucureștiului. Fotografia publicată de Octavian Berceanu în ziua în care ministrul Mediului susținea că nu a scăzut numărul controalelor

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 08:05
5826 citiri
Arderile ilegale din jurul Bucureștiului. Fotografia publicată de Octavian Berceanu în ziua în care ministrul Mediului susținea că nu a scăzut numărul controalelor
Dispersia norului de fum care se întinde pe câțiva km buni la 10 metri de sol FOTO Facebook/ Octavian Berceanu

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a publicat miercuri seară, 3 noiembrie, o fotografie cu arderile ilegale din jurul Capitalei, arătând dimensiunea dezastrului ecologic în care revine cel mai mare oraș al țării. Asta în contextul în care actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nu a scăzut numărul controalelor în Ilfov ci doar „al postărilor pe Facebook”.

Fostul șef al Gărzii de Mediu a publicat și indicii de poluare ai aerului din Capitală, care, la fel cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni, arată depășiri uriașe a normelor acceptate pentru calitatea aerului.

"Poza e făcută acum 2 ore, în Dărăști-Ilfov. Importantă e dispersia norului de fum care se întinde pe câțiva km buni la 10 metri de sol.

Imaginați-vă 10-20 de focuri permanente în vestul și sudul Bucureștiului. Fumul nu se ridică, e compus din particule toxice și afumă câteva milioane de oameni.

Timp de 10 ani autoritățile au tăcut, au ignorat și au tolerat o mafie care îngenunchează mediul și sănătatea noastră.

"Timp de 10 ani autoritățile au tăcut, au ignorat și au tolerat o mafie care îngenunchează mediul și sănătatea noastră"

Consecințele sunt zecile de mii de morți anual din cauza bolilor generate de poluarea aerului. Atunci când SARS-COV-2 a găsit o populație bolnavă deja a făcut ravagii, în mod special acolo unde senzorii de mediu se înroșesc.

Hărțile mortalităților generate de poluarea aerului și cea dată de pandemie se suprapun.

Până când?", a scris Berceanu pe Facebook.

Tanczos Barna, ministrul Mediului din partea UDMR, a declarat miercuri, 3 noiembrie, că numărul de controale făcute de Garda de Mediu în Capitală nu a scăzut după înlocuirea lui Octavian Berceanu la şefia instituţiei, el subliniind că s-au făcut, în schimb, "mai puţine postări pe Facebook".

"Nu cred că depinde de o singură persoană poluarea din Bucureşti. Domnul Berceanu mi-a fost un coleg drag, am lucrat bine cu dânsul, dar nu cred că revenirea, viitoarea revenire a dânsului ar fi soluţia magică pentru Bucureşti.

Da, într-adevăr, controalele trebuie permanentizate în jurul Bucureştiului pe toate sursele de fum, mai ales în acele zone unde există arderi ilegale, unde există comunităţi care folosesc acest focuri pentru transformarea deşeurilor în fier vechi pentru a le valorifica ulterior”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri după amiază, la Digi FM.

Reamintim că aproximativ 200 de polițiști și trupe speciale au luat parte vineri, 29 octombrie, la o acțiune de amploare pentru „asigurarea unui climat de ordine publică” în comuna Sintești, județul Ilfov.

Asta după ce cu o zi în urmă, inspectorii de la Garda de Mediu au fost alungați de pe teren, iar polițiștii locali i-au părăsit în mijlocul mulțimii. Poliția a descoperit mai multe arme în urma controalelor, iar Garda de Mediu a confiscat câteva tone de deșeuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#poluare, #Bucuresti, #octavian berceanu, #mortalitate, #Tanczos Barna , #Stiri Octavian Berceanu