Se deschide cea mai nouă stațiune cu ape sărate din România. A costat 8 milioane de euro și se află într-un orășel cu 12.000 de locuitori FOTO

Autor: N.G.
Vineri, 12 Mai 2023, ora 21:30
13132 citiri
Se deschide cea mai nouă stațiune cu ape sărate din România. A costat 8 milioane de euro și se află într-un orășel cu 12.000 de locuitori FOTO
Cele două bazine interioare destinate agrementului FOTO CJ Alba

Se deschide cea mai modernă bază de agrement și tratament cu ape sărate din România.

Băile Sărate Ocna Mureș își deschid porțile pentru clienți sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 11.00. Programul zilnic, începând de duminică, va fi între orele 09.00 - 22.00.

Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice și a costat 8 milioane de euro (construcții și dotări), bani alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, și a devenit unul dintre principalii angajatori din oraș. Societatea care administrează baza de tratament și agrement are 70 de posturi.

Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului trecut au fost finalizate. La Ocna Mureș, acest brand de tratament cu sare datează încă din secolul 19. În perioada interbelică, Ocna Mureș era a treia stațiune din țară ca număr de turiști, după Băile Herculane și Slănic-Moldova. În 1936 a primit statutul de stațiunea balneară. Orașul renaște prin această investiție modernă. Istoria orașului din 1870 încoace a fost aceeași cu a băilor sărate”, a declarat primarul orașului, Silviu Vințeler, cu ocazia deschiderii oficiale a complexului.

Clădirea Băilor Sărate din Ocna Mureș FOTO CJ Alba

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă.

Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vor veni la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască, în 2024, și un aquaparc. O problemă este lipsa locurilor de cazare în zonă, dar reprezentanții administrației locale susțin că se va construi și un hotel.

Vedere aeriană a zonei de agrement și tratament FOTO Facebook/ Județul Alba

Bolile pe care pacienții şi le vor putea trata la complexul balnear din Ocna Mureş sunt afecțiunile reumatismale degenerative, articulare şi inflamatorii, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni posttraumatice. Autoritățile speră ca deschiderea să revitalizeze orașul, lipsit de investiții importante. Ocna Mureș are 12.480 de locuitori.

Un bilet pentru o zi pentru un adult costă 60 de lei, de luni până vineri, respectiv 70 de lei pentru zilele de sâmbătă și duminică. Copiii cu vârsta între 7 și 14 ani vor plăti 35 de lei/zi, iar cei mai mici de 7 ani vor avea intrarea gratuită.

Facilități pentru tratament FOTO CJ Alba

Există și tarife pentru un interval de 1-4 ore, respectiv 45 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Depășirea celor 4 ore se va taxa suplimentar, astfel: primele 20 de minute – 3 lei, peste 20 de minute, câte 10 lei la fiecare 30 de minute. Tarifele abonamentelor vor fi de 50 de lei/zi pentru adulți, respectiv 25 de lei/zi la copii, perioada minimă de abonament fiind de 7 zile.

Abonamentele de până la 20 de zile vor fi valabile maximum 45 de zile de la data emiterii, iar cele de peste 20 de zile vor avea o valabilitate de 90 de zile. Tarifele pentru serviciile medicale sunt cuprinse între 5 lei și 200 de lei. Cel mai ieftin va costa luarea tensiunii arteriale, iar cele mai scumpe sunt consultul inițial medical primar și ecografiile.

Complexul are și două jacuzzi FOTO CJ Alba

Un EKG va fi taxat cu 10 lei, iar un referat medical va costa 100 de lei. Ședințele de kinetoterapie vor costa 50 de lei și vor avea o durată de 20-30 de minute. De asemenea, serviciul de ”kinesio taping” va fi taxat cu 30 de lei. Societatea va avea un contract și cu Casa de Pensii și probabil și cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce va permite și derularea de proceduri gratuite de tratament.

Saună cu sare FOTO CJ Alba

Peste 100 de ani „oraşul sării“ a punctat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afceţiunile reumatice. Încă din 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a.

Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară. Vechile băi s-au închis imediat după anul 2000, iar clădirea veche de peste 70 de ani a fost demolată în 2010.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ocna Mures, #bai sarate, #deschidere, #statiune , #turism