„Pentru a scoate poporul rus din neant, totul trebuie distrus și reconstruit”. Observațiile tulburător de actuale, scrise în secolul 19 de Marchizul de Custine

Joi, 14 Aprilie 2022, ora 20:26
9869 citiri
„Pentru a scoate poporul rus din neant, totul trebuie distrus și reconstruit”. Observațiile tulburător de actuale, scrise în secolul 19 de Marchizul de Custine
Marchizul de Custine a călătorit în Rusia la începutul secolului 19 FOTO Wikipedia

Călător și scriitor, Marchizul de Custine a scris despre Rusia sub domnia autocrată a țarului Nicolae I, iar unele remarci rămân foarte actuale și astăzi.

„Fie un înger, fie un geniu își poate salva mintea după douăzeci de ani pe tronul Rusiei”, a spus călătorul francez, citat care se potrivește cu situația lui Vladimir Putin, aflat de 22 de ani la Kremlin.

Remarca aceasta a fost scrisă acum 183 de ani, despre țarul Nicolae I în cartea „Rusia în 1839”.

Iată o mică parte din observațiile și gândurile marchizului francez.

„Imperiul Rus are disciplină de lagăr în loc de un sistem statal, este o stare de asediu, redusă la rangul de stare normală a societății”.

„Acest imperiu în toată imensitatea lui nu este altceva decât o închisoare, a cărei cheie se află în mâinile împăratului; un astfel de stat trăiește numai prin victorii și cuceriri și, în timp de pace, nimic nu se poate compara cu nenorocirile supușilor săi.”

„În inima poporului rus se află o pasiune puternică și nestăpânită pentru cucerire”.

„Rusia își vede în Europa prada, pe care mai devreme sau mai târziu o va primi în urma certurilor noastre; ea incită la anarhie, sperând să profite de descompunerea la care a contribuit, pentru că este în conformitate cu planurile ei.”

„Rușii vor putea să învingă pe toți o clipă cu ajutorul sabiei, dar niciodată cu ajutorul gândirii; iar oamenii care nu au ce să le transmită altor popoare, cei pe care vor să-i supună, nu vor rămâne puternici pentru mult timp.”

„În Rusia, singurul zgomot permis este strigătele de admirație”.

„În Rusia, conversația înseamnă conspirație, gândul este răzvrătire”.

„Supunerea rușilor – o virtute înnăscută și forțată”.

„Istoria în Rusia face parte din proprietatea statului, este proprietatea morală a prințului moștenitor; se păstrează în beciurile palatului împreună cu comorile dinastiei imperiale iar oamenilor li se arată doar ceea ce statul consideră necesar. Amintirea celor făcute ieri este proprietatea împăratului”

„Nu numai că despotismul rus nu pune preț pe idei și sentimente, ci rescrie și faptele, luptă împotriva evidentului și câștigă această luptă!”

„A minți în această țară înseamnă a proteja societatea, dar a spune adevărul înseamnă a face o lovitură de stat”.

„Clerul ortodox rus a fost și va fi întotdeauna un fel de miliție, doar în uniforma sa diferită de trupele seculare ale împăratului. Preoții subordonați împăratului și episcopii săi constituie un regiment special.

„Armata lor, care se remarcă prin excelentă disciplină, este formată, cu excepția câtorva unități alese, din oameni care sunt prezentați publicului în formă bună și ținuți în pământul din spatele cazărmii. Tenul soldaților epuizați le trădează suferința și foamea - pentru că furnizorii îi jefuiesc pe acești nefericiți, iar ei primesc un salariu prea mic pentru a cheltui o parte din el pe cea mai bună mâncare pentru a le satisface nevoile.

„Furtul își are rădăcinile în obiceiurile lor, așa că hoții trăiesc cu conștiința curată, iar fețele lor exprimă liniște fără griji până la sfârșitul zilelor. Din când în când îmi amintesc de o vorbă care le sună mereu în gură: „Și Hristos ar fi furat dacă nu i-ar fi bătut mâinile”.

„Fiecare guvernator știe că el, la fel ca majoritatea colegilor săi, este în pericol să-și petreacă restul zilelor în Siberia. Totuși, dacă în timpul mandatului său de guvernator reușește să fure destui bani pentru a se apăra în instanță la momentul potrivit, va fura; dacă (cazul este imposibil) ar rămâne cinstit și sărac, ar fi pierdut. Aceasta nu este remarca mea, am auzit-o de la mai mulți ruși pe care îi consider de încredere, dar mă voi abține să le menționez numele.”

„În Rusia, conversația înseamnă conspirație, gândul este răzvrătire”.

„Cine îmi va spune ce poate face o societate care nu se bazează pe demnitatea umană?” Nu mă obosesc să repet: pentru a scoate rușii din neant, totul trebuie distrus și reconstruit.”

„Dacă oamenii trăiesc în lanțuri, atunci sunt demni de o asemenea soartă; tirania este creată de națiunile înseși.”

Cartea Marchizului de Custine răspunde la multe întrebări despre Rusia de astăzi. De ce milioane de cetățeni săi cred în propaganda excesiv de falsă? „Pentru ruși, cuvintele sunt mai importante decât realitatea”, explică de Custine.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
#observatii, #Rusia, #secolul 19, #scriitor, #Franta , #Rusia