Nulitatile care ne invadeaza viata (Opinii)

Joi, 31 Martie 2011, ora 00:45
9111 citiri
Nulitatile care ne invadeaza viata (Opinii)

Ce razboi din Libia? Ce WikiLeaks? Ce schimbare de premier sau mai stiu eu ce alte prostioare irelevante? Poporul sta cu ochii lipiti de televizor asistand, cu trup si suflet, la doua telenovele transmise in direct nu pe posturi de profil, ci la televiziunile de stiri.

Divorturile sotilor Columbeanu si Oana vs Pepe au acaparat atentia publica mai ceva ca gripa porcina.

Peste tot in lume astfel de subiecte "vand". Peste tot, poporul este tentat sa asiste la evenimentele din viata vedetelor, dar mai ales la cele nefericite. Curiozitatea aceasta, cel mai adesea insotita de satisfactie ("si ei pot sa sufere, na!"), nu e asadar un specific romanesc, ci tine de natura umana, uneori indiferent de nivelul de educatie. Specificul romanesc este insa altul.

Pe de-o parte, vorbim despre calitatea "vedetelor" in cauza. In alte tari, statutul acesta se dobandeste cu ceva efort si presupune unele calitati deosebite. Daca nu este vorba despre talent sau "fapte de arme", atunci macar sa fie vorba despre vreo ascendenta ilustra. Dar n-am sa inteleg in veci de ce Oana Zavoranu, Pepe, Columbenii sau mai stiu eu ce alte personaje de acest gen au ajuns vedete.

Adica de ce or fi vedete o vulgara starleta de mana a treia, un lautar cu aere ridicole de amant latin, un caricatural asa zis om de afaceri imbogatit printr-o singura miscare abila a tatalui sau si o manechina banala cu aer de semilobotomizata. De "tanarul politician" Tudor Timi Ionescu nu am auzit nimic pana la scandalul Zavoranu, desi as zice nu sunt cu totul strain de fenomenul politic.

De ce merita acesti oameni atentia publica? Ce ii face vedete, chiar modele in societatea romaneasca? De ce ar trebui sa ne intereseze ce i-a luat Oana lui Pepe din casa si cat de barbat este amantul latino? De ce ar trebui sa fim bombardati cu acuzatiile trivale pe care si le aduc reciproc?

Dar, de fapt, daca stam sa ne gandim bine, foarte putine dintre persoanele supramediatizate merita cu adevarat statutul de vedete. In timp ce, culmea, multora dintre autenticele vedete nu le este recunoscut acest statut sau reusesc sa-si protejeze foarte bine viata personala. Sunt oameni care au atuuri mai importante decat scandalul pentru a se afirma.

Copertile revistelor asa zis mondene (caci intr-o revista autentic mondena cum e Viva, Columbenii nu au aparut niciodata) si ecranele refuleaza tot felul de creaturi gonflate, fara niciun talent, dar cu o imensa nerusinare, triviale pana la greata si tampe dincolo de ridicol. Mari actori de teatru, de exemplu, stau intr-o nemeritata penumbra pentru ca nu se dau in stamba, nu se injura, nu divorteaza cu toalele in strada, nu posteaza filmulete compromitatoare pe Internet. Adica isi respecta tocmai statutul de autentice vedete, care insa nu vinde.

Dar nu Pepe, Oana, Columbenii si toti asemeni lor sunt vinovati pentru atentia care li se acorda. Ei nu fac decat sa profite din plin de publicitatea gratuita oferita de cei care i-au facut vedete si le consolideaza acest nemeritat statut. Ba chiar mai mult decat atat, incaseaza bani buni pentru a veni la emisiuni. Irinel Columbeanu nu s-a sfiit sa spuna ca Realitatea TV i-a dat, pentru fundatie desigur, 4.000 de euro ca sa participe la un talk show. Si asa ajungem la al doilea specific romanesc.

In mod normal, de creaturi precum cele despre care vorbim acum se ocupa presa de scandal. Ele populeaza paginile unor ziare si reviste cu un specific clar sau ale televizunilor de tip OTV. Acolo e cusca lor si doar acolo ar trebui sa se zgaiasca la ei cei interesati de curiozitati ale naturii.

Dar nu exista nicio justificare pentru ca ei sa ajunga pe primul loc in jurnalele serioase ale televizunilor de stiri sau ale celor generaliste cu pretentii. Singurul subiect serios din tot acest borhot ar fi fost si cel mai putin discutat: suferinta la care este expus un copil de numai cativa ani, sub privirile indiferente ale autoritatilor, de catre chiar parintii ei iresponsabili numai buni de decadere din drepturile parintesti. Nimic altceva.

Si totusi, zilnic, programul obisnuit este rupt de transmisii in direct de pe la politie, unde Pepe se maimutareste si se da victima, de pe la vreo conferinta de presa, in care Oana Zavoranu ne spune cu cine s-a culcat in ultimele 6 luni, de la poarta proprietatii lui Columbeanu unde Monica poata conversatii adanci cu paznicii. Ba chiar au ajuns sa fie facute sondaje de opinie care sa masoare cu cine voteaza poporul in aceste cazuri, sondaje comentate pe larg, cu un aer extrem de doct in talk-show-uri la ceas de seara.

Care este interesul public? E drept, toate acestea fac cu mult mai mult rating decat o stire despre sistemul energetic sau despre structura deficitara a agriculturii din cauza careia mancarea e scumpa. Insa o presa serioasa nu are voie sa cada in derizoriu si sa contribuie la parjolirea creierelor publicului, chiar daca beneficiile sunt tentante.

Cat timp publicul inghite asa ceva cu nesat nu avem decat vedetele si presa pe care le meritam.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#divort Moni Iri Columbeanu, #divort Oana Zavoranu Pepe, #stiri mondene presa , #Pepe
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
In DICTATURA SECURISTA INTERLOPA - posturile de tv sunt obligate sa transmita aceste telenovele...