Vaccin anti-COVID fabricat cu o tehnologie diferită decât cele actuale. Cum acționează serul proaspăt autorizat în SUA

Joi, 14 Iulie 2022, ora 15:37
4216 citiri
Vaccin anti-COVID fabricat cu o tehnologie diferită decât cele actuale. Cum acționează serul proaspăt autorizat în SUA
Vaccinare anti-COVID FOTO: pixabay.com

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat miercuri, 13 iulie, vaccinul Novavax Covid-19 pentru utilizare de urgență la adulți. Este al patrulea vaccin împotriva coronavirusului disponibil în Statele Unite și folosește un alt tip de tehnologie de vaccinare decât vaccinurile deja disponibile, scrie CNN.

Multe dintre persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID-19 au motivat că se tem de tehnologia ARNm în baza căreia au fost create serurile de la Pfizer și Moderna. Metoda revoluționară a generat o mulțime de fakenews-uri de la începutul pandemiei.

ARNm-sceptici din Statele Unite au acum la dispoziție un vaccin creat după tehnologia tradițională, creat de gigantul farmaceutic american Novavax.

Vaccinul Novavax va fi disponibil în două doze pentru persoanele cu vârste începând de la 18 ani.

Comitetul consultativ independent pentru vaccinuri și produse biologice aferente FDA a votat în favoarea autorizării vaccinului pe 7 iunie, spunând că beneficiile depășesc riscurile pentru adulți.

Serurile nu pot fi administrate până când experții independenți în materie de vaccinuri ai Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA nu stabilesc dacă să recomande vaccinul, iar directorul CDC nu a aprobat recomandarea. Comitetul consultativ CDC privind practicile de imunizare este programat să se întrunească pe 19 iulie.

Novavax, poate fi păstrat în frigiderul obișnuit

La fel ca vaccinurile mai cunoscute, cum ar fi hepatita B și pertussis, vaccinul Covid-19 este pe bază de proteine, folosind fragmente proteice inofensive ale virusului pentru a învăța sistemul imunitar cum să detecteze virusul și să-l combată. Vaccinul a fost creat dintr-o secvență genetică a primei tulpini de coronavirus.

Spre deosebire de alte vaccinuri Covid-19, vaccinul Novavax poate fi păstrat la frigider standard.

Aproximativ 1 din 3 americani nu s-au vaccinat încă anti-COVID, ceea ce înseamnă mai mult de 100 de milioane de oameni. Mulți oficiali și lucrători din domeniul sănătății speră că un vaccin precum cel al lui Novavax, care utilizează o tehnologie mai cunoscută, poate fi suficient pentru a convinge oamenii care au ezitat să se vaccineze.

Președintele și CEO-ul Novavax, Stanley Erck, susține că, pe lângă seria primară de vaccinuri, compania speră să primească în curând autorizația de a-și folosi vaccinurile ca amplificatoare pentru alte vaccinuri.

Vaccinul Novavax fabricat în SUA

„Am discutat destul de mult cu FDA despre asta”, a spus Erck. „Cred că FDA va aborda această aprobare în câteva săptămâni”.

Studiile în stadiu avansat au constatat că eficacitatea vaccinului împotriva bolilor ușoare, moderate și severe este de 90,4%, potrivit companiei. Nu există suficiente dovezi pentru a evalua impactul vaccinului asupra transmiterii virusului.

Novavax a anunțat, de asemenea, la începutul lunii iulie, că vaccinul său prezintă un răspuns imunitar „larg” la variantele aflate în circulație în prezent, inclusiv subvariantele Omicron BA.4/5.

Vaccinul Novavax a fost dezvoltat cu finanțare de la Operațiunea Warp Speed ​​a guvernului federal.

Luni, administrația Biden a anunțat că și-a asigurat 3,2 milioane de doze de vaccin Novavax.

Compania a declarat miercuri că se așteaptă ca vaccinul să fie disponibil rapid, în așteptarea aprobarii de la CDC.

„Avem vaccin pe care l-am fabricat pentru SUA. Este expediat și așteaptă în depozit”, a spus Erck. „Guvernul a fost foarte nerăbdător să introducă aceste doze în sistemul lor de distribuție.

„Anticiparea mea este că va fi distribuit rapid pe scară largă”.

Erck a mai spus că compania intenționează să ofere vaccinuri adolescenților și copiilor de până la 2 ani. Datele privind eficacitatea vaccinurilor copiilor vor fi disponibile „în lunile următoare”, iar Novavax speră să ofere vaccinuri copiilor mai târziu în acest an.

Ce vaccinuri avem în Europa

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru cinci vaccinuri împotriva COVID-19, în urma unor evaluări pozitive din partea Agenției Europene pentru Medicamente:

  • vaccinul BioNTech-Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020

  • vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021

  • vaccinul AstraZeneca a fost autorizat la 29 ianuarie 2021

  • vaccinul Novavax a fost autorizat la 20 decembrie 2021

Diferențele dintre vaccinurile anti-COVID

Novavax - utilizează o tehnologie mai cunoscută publicului larg. Experții spun că a fost creat dintr-o secvență genetică a primei tulpini de coronavirus. Se administrează în două doze persoanelor peste 18 ani.

Vaxzevria de la Astra Zeneca este un vaccin anti-COVID creat dintr-un alt virus din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine ​​din SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Vaxzevria nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19. Se administrează la persoanele de peste 18 ani.

Spikevax- vaccinul anti-COVID de la Moderna conține elasomeran, o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care conține instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Spikevax nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19. POate fi administrat de la vârsta de 6 ani, conform prospectului.

COVID-19 Vaccine Moderna a primit autorizație de punere pe piață condiționată, valabilă pe întreg teritoriul UE, la 6 ianuarie 2021. La 22 iunie 2021, denumirea vaccinului a fost schimbată în Spikevax.

Comirnaty (Pfizer Australia Pty Ltd) este un vaccin care poate preveni îmbolnăvirea oamenilor de COVID-19. Comirnaty nu conţine niciun virus viu şi nu vă poate da COVID-19. Acesta conține codul genetic pentru o parte importantă a virusului SARS-COV-2 numit proteina spike. După administrarea vaccinului, organismul uman face copii ale proteinei spike. Sistemulimunitar va învăța apoi să recunoască și să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19. Codul genetic este apoi defalcat rapid de corp.

Comirnaty se administrează sub formă de două doze, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de 3 săptămâni, conform vaccinare-covid.gov.ro.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă administrarea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 începând cu vârsta de 5 ani. Dozele pentru adulți și copii sunt diferite.

Janssen de la Johnson & Johnson este un vaccin care se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și peste. Vaccinul provoacă sistemul imunitar (mecanismele naturale de apărare ale corpului) să producă anticorpi și celule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Niciunul dintre componentele acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Se administrează într-o singură doză.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#novavax, #vaccin COVID, #SUA, #nou vaccin covid, #tehnologie clasica vaccin , #vaccin covid