Bietul mare campion. Un caz despre domnia legii

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 12:51
8154 citiri

Un mare campion de tenis a fost păcălit astfel: autoritatea de tenis locală, din Australia, care ține neapărat ca acest campion să participe la turneul său de Grand Slam (unul dintre cele patru din Lume), i-ar fi transmis campionului că poate participa la turneu, chiar dacă nu îndeplinește condițiile impuse de legislația australiană, deoarece i-ar fi obținut o scutire medicală de la obligativitatea dublei vaccinări împotriva Covid-19.

Așa că bietul mare campion, care nu se vaccinează din motive intime, dar care nici nu este avocatul anti-vaccinării, s-a pus pe avion, a bătut drumul până în statul Victoria, din Australia, unde a aflat, în urma a mai bine de nouă ore de interogatorii și pauze pentru consultarea oficialităților, că i se refuză intrarea pe teritoriul Australiei, în condițiile în care autoritățile federale avertizaseră din timp că înțelegerile făcute de el cu federația de tenis ori cu statul Victoria nu au valoare, atunci când vine vorba despre frontiera de stat, care se supune doar autorității și legilor federale.

Împotriva acestei decizii de interzicere a intrării pe teritoriul Australiei a unui mare campion de tenis se va face probabil apel la justiție. Rămânând ca o curte abilitată de justiție să se pronunțe dacă decizia autorităților de frontieră federale este luată conform legii sau nu.

La această știre, comentariile au fost cât se poate de divergente.

Au fost unii care au zis că așa îi trebuie campionului, deoarece toți ceilalți participanți la turneu au avut grijă să îndeplinească condițiile de vaccinare anti-Covid-19, conform legislației australiene. Dacă acest unic jucător ar fi fost exceptat de la regulă, înseamnă că ar fi beneficiat de un avantaj față de ceilalți competitori.

Alții au zis că autoritățile australiene s-au făcut de ocară, aplicând un asemenea tratament unui asemenea mare jucător de tenis. Și că turneul ar trebui scos din Marele Șlem, că nu mai merită.

Nici detaliile cazului, nici reacțiile publicului internațional sau românesc la acest caz nu au prea multă valoare, în rezolvarea lui. Deoarece cazul este despre domnia legii.

Care domnie a legii (rule of law) este unul dintre principiile fundamentale în orice democrație. Fără acesta, oricine poate profita de poziția sa în stat ca să facă el sau ea legea, cum se zice. Să decidă discreționar cine să fie oropsit și cine să fie gratulat, în orice situație și în fața oricărei autorități.

Mai cu seamă într-o democrație, în care suveranitatea aparține poporului, care și-o exercită mai ales prin reprezentanții săi aleși, fără acest principiu, oricine ajuns să reprezinte suveranul colectiv în decizia publică ar putea scăpa de orice răspundere și de orice control exercitat asupra sa, pe motivul nedemocratic că el sau ea ar fi legea.

Principiu pe care noi, românii, avem mari dificultăți să îl înțelegem. Și avem dificultăți și mai mari să operăm cu el, atunci când cântărim o situație excepțională, cum este și cea cu libertatea de circulație în omenire, pe vreme de pandemie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Motivul pentru care cea mai experimentată tenismenă refuză să joace pentru România
Motivul pentru care cea mai experimentată tenismenă refuză să joace pentru România
În vârstă de 36 de ani, Monica Niculescu este cea mai experimentată jucătoare de tenis din România, având aproape 20 de sezoane în circuitul WTA. În ultima perioadă, ea s-a axat pe...
#Novak Djokovic, #Australia, #lege, #tenis, #Grand Slam , #Stiri Novak Djokovic