Cine va conduce lumea? Răspunsul este șocant: Următoarea superputere globală șterge lumea unipolară, bipolară și multipolară

Marti, 20 Iunie 2023, ora 05:30
24732 citiri
Cine va conduce lumea? Răspunsul este șocant: Următoarea superputere globală șterge lumea unipolară, bipolară și multipolară
Nici SUA și nici China nu vor conduce lumea, ci ordinea digitală FOTO: Foreign Policy

Ce se întâmplă când lumea nu mai este unipolară, bipolară sau chiar multipolară? Cine va conduce lumea? Sunt întrebări la care a răspuns Ian Bremmer, președintele Eurasia Group și GZERO Media la televiziunea americană TED. În mod șocant, expertul spune că răspunsul la prima chestiune este unul la care nu te gândești, deoarece apare o altă superputere globală care va șterge celelalte forme ale ordinii mondiale.

Subiectul a fost dezbătut de expert la TED Talk, el menționând faptul că dacă ai peste 45 de ani ai crescut într-o lume bipolară dominată de două puteri: Statele Unite și Uniunea Sovietică, iar dacă nu ai împlinit această vârstă ai simțit că în lume există doar o superputere: SUA, fiind o ordine mondială unipolară, potrivit Foreign Policy.

În urmă cu aproximativ 15 ani, lumea s-a schimbat din nou – și a devenit mult mai complicat. Statele Unite au devenit mai puțin interesate să fie polițistul lumii, arhitectul comerțului global și chiar majoreta valorilor globale. Și multe alte țări au devenit suficient de puternice încât să ignore regulile care nu le-au plăcut și, uneori, să le stabilească ei înșiși. Așadar, a apărut o lume fără lideri, susține Bremmer.

Planul care oprește Rusia din războiul fără sfârșit cu Ucraina. De ce cheia păcii se află în Coreea?

S-au întâmplat trei lucruri care au cauzat această „recesiune geopolitică” – atunci când arhitectura globală nu se mai aliniază cu echilibrul de putere subiacent.

În primul rând, SUA nu au adus Rusia în ordinea internațională condusă de SUA. Acum, o fostă mare putere aflată în declin grav, Rusia a devenit extrem de furioasă și vede SUA drept principalul adversar pe scena globală. Ne putem certa despre cine este cel mai vinovat pentru asta, dar adevărul este că suntem acolo unde suntem.

În al doilea rând, SUA au adus China în instituțiile conduse de SUA – dar cu prezumția că, pe măsură ce chinezii deveneau mai integrați, bogați și mai puternici, vor deveni și americani (adică, o democrație de piață liberă dispusă să respecte regulile fără dorind să le schimbe). După cum se dovedește, ei sunt încă chinezi – iar SUA nu sunt pregătite să accepte asta.

Și în al treilea rând, SUA și aliații săi au ignorat zecile de milioane de proprii cetățeni care s-au simțit lăsați în urmă de globalizare. După decenii de neglijare benignă, cei mai mulți dintre acești cetățeni au devenit fundamental neîncrezători în guvernele lor și în democrația însăși, făcând, la rândul lor, liderii mai puțin capabili sau dispuși să conducă. Toate crizele geopolitice pe care le vezi zi de zi în titluri? Peste 90% dintre ei se regăsesc direct sau indirect la aceste trei probleme, susține expertul american.

Dezastrul nuclear din Rusia, al 3-lea cel mai grav din istorie: A fost ținut secret mult timp VIDEO

O nouă ordine va domina lumea, depășind puterea guvernelor

Analistul american, în vârstă de 53 de ani, cu doctorat la Stanford University, a vorbit și despre unde se află lumea în prezent. ”Nu mai trăim într-o lume unipolară sau bipolară sau multipolară. De ce? Pentru că nu mai avem superputeri – ca în țările care exercită putere globală în fiecare domeniu. Așa este, SUA și China nu sunt astăzi superputeri. Și nicio superputere înseamnă nicio ordine globală unică. În schimb, ceea ce avem astăzi sunt multiple ordine mondiale, separate, dar interconectate”.

În primul rând, avem un ordin de securitate unipolar. SUA este singura țară care poate trimite soldați, marinari și echipament militar în fiecare colț al lumii. Nimeni altcineva nu se apropie. China își crește rapid capacitățile militare în Asia, dar nicăieri altundeva într-un mod semnificativ.

Avem și o ordine economică multipolară. Acolo, puterea globală este împărțită mai larg. SUA au o economie robustă și dinamică, încă cea mai mare din lume. Dar puterea militară nu permite Washingtonului să stabilească regulile pentru economia globală.

Un expert de la Oxford avertizează: Omul lui Putin din NATO devine periculos

Bremmer face o prognoză și asupra viitorului lumii și a drumului pe care omenirea îl va parcurge. ”Până acum, am scris despre cele două ordini mondiale pe care le vedem deja. Dar există o a treia ordine, în curs de dezvoltare rapidă, în care găsim cea mai mare incertitudine... și cele mai mari schimbări în lumea pe care o cunoaștem: ordinea digitală. Acolo, spre deosebire de orice altă ordine geopolitică din trecut și prezent, actorii dominanți care stabilesc reguli și exercită puterea nu sunt guvernele, ci companiile de tehnologie”.

Așadar, lumea se îndreaptă spre ordinea digitală, care devine un factor determinant al modului în care trăim, în ce credem, ce dorim... și ce suntem dispuși să facem pentru a o obține.

Dacă spațiul digital în sine devine cea mai importantă arena a competiției marilor puteri, puterea guvernelor continuând să se erodeze în raport cu puterea companiilor de tehnologie, atunci ordinea digitală în sine va deveni ordinea globală dominantă. Dacă se întâmplă acest lucru, vom avea o lume post-Westphaliană – o ordine tehnopolară dominată de companiile tehnologice ca actori centrali în geopolitica secolului al XXI-lea.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#noua ordine mondiala, #lume unipolara, #lume bipolara, #lume multipolara, #putere mondiala, #digitala, #ordinea digitala, #societatea digitala , #Statele Unite