Noul model de mașină electrică de la Dacia ar putea fi lansat în 2026. Câteva detalii tehnice au fost deja dezvăluite

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 15:12
8450 citiri
Noul model de mașină electrică de la Dacia ar putea fi lansat în 2026. Câteva detalii tehnice au fost deja dezvăluite
Dacia electrica FOTO: promotor.ro

Un nou model electric Dacia ar putea fi lansat în viitorul apropiat. Va fi 100% electică și va avea autonomie mai mare.

Gama electrică Dacia ar putea primi un nou model complet nou de clasă B, care ar urma să fie lansat cel mai devreme în 2026. Informația a fost scăpată printre detaliile prezentate de Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi cu privire la investițiile de 23 de miliarde de euro pe care aceste mărci le vor face în următorii cinci ani, conform promotor.ro.

Cum va fi noua variantă electrică a Daciei

Noul model Dacia 100% electric este dezvoltat pe platforma CMF-BEV a Alianței. Este vorba despre aceeași arhitectură pe care vor fi construite noul Renault R5 E-Tech și urmașul lui Nissan Micra. Astfel, va fi mai mare decât actualul Spring.

Ar putea fi produs la Renault ElectriCity, centrul industrial pentru mașini electrice din nordul Franței.

Conform datelor Renault, platforma CMF-BEV va permite asamblarea a anuală a peste 250.000 de mașini înrudite aparținând mărcilor Nissan, Renault, Alpine și Dacia.

Totodată, această bază tehnologică mai mare decât CMF-AEV (Dacia Spring) este considerată de oficialii Renault drept „cea mai competitivă platformă compactă electrică din lume”. Ea va fi lansată în 2024, va oferi o autonomie de până la 400 km și performanțe aerodinamice remarcabile, „permițând reducerea costurilor cu până la 33% şi consumul de energie cu peste 10% faţă de actualul Renault ZOE”.

Aceeași platformă CMF-BEV va fi utilizată, pe lângă Renault, Nissan și Dacia, de marca premium-sport Alpine, și ea parte a grupului francez.

Înainte de lansarea unui viitor model 100% electric de clasă B, Dacia va avea ca noutăți, varianta hibrid a recent lansatului model Jogger (2023), și SUV-ul Bigster (2025).

Alături de platforma menționată, CMF-BEV, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi a anunțat dezvoltarea a încă patru baze tehnologice pentru mașini 100% electrice.

Este vorba despre CMF-AEV – cea mai accesibilă platformă electrică din lume, pe care este construită Dacia Spring, de KEI-EV – familie de platforme pentru vehicule electrice ultra-compacte din segmentul mini și de LCV-EV – familie de platforme pentru vehicule utilitare existentă deja în componența Renault Kangoo şi Nissan Town Star.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#noua dacia electrica, #date tehnice, #platforma CMF BEV , #stiri auto
Comentarii
Poza chefdevorba
chefdevorba
rank 1
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Dacă este minuscula precum spring