Programul „Noua casă”, la votul Guvernului. Ce se schimbă în 2023 și ce șanse mai au oamenii să aplice

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 11:17
5175 citiri
Programul „Noua casă”, la votul Guvernului. Ce se schimbă în 2023 și ce șanse mai au oamenii să aplice
Prin program, avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EURO, sumă echivalentă în lei FOTO Pexels

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă” va fi votat de Executiv joi, 26 ianuarie, în ședința de Guvern.

În 2023, Ministerul Finanţelor alocă un plafon considerabil pentru programul Prima Casă, în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit documentului Executivului.

"Pentru anul 2023 se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei", se arată în Hotărârea de Guvern.

Fiecare persoană care dorește să cumpere o locuință cu ajutorul acestui program va trebui să achite un avans, în funcție de valoarea bunului.

Valoarea maximă care poate fi obținută prin Programul Prima Casă în 2023 este de 119.000 de euro.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei. De la începutul anului 2022 şi până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate în total de 8.313 garanţii în valoare totală de 1,13 mld.lei și 1.485 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,23 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2022 au fost acordate 6.911 contracte de garantare în valoare totală de 0,92 mld. lei și 777 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,13 miliarde lei.

Condiții

Prin program, avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EUR, sumă echivalentă în lei.

Peste acest prag, avansul este de 15%. Cei care vor credit „Noua Casă” trebuie să aibă minimum 18 ani și o vechime la locul de muncă actual de minim 3. De asemenea, trebuie să fie prima locuință sau prima locuință mai mare de 50 de metri pătrați.

Programul ”Prima casă/Noua casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii, se arată în document.

Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante– problema locativă, programul ”Prima casă/Noua casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.

Încă de la lansare Programul a imprimat tendințele în piața creditelor ipotecare, toate aceste elemente contribuind nemijlocit la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare și a pieței creditelor ipotecare, decelând un areal al cererii de credite pentru care este obligatorie o susținere din partea statului pentru asigurarea accesului la creditare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#noua casa, #noua casa 2023, #credite, #Prima Casa, #guvern , #stiri economice
Comentarii