Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO

Vineri, 10 Martie 2023, ora 23:42
53428 citiri
Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO
Descoperire ce ar putea schimba lumea: un nou material supraconductor FOTO: Times

O lume a trenurilor care levitează, a computerelor cuantice și a economiilor masive de energie ar putea fi mai aproape, după ce oamenii de știință au afirmat că au atins un vis mult sperat al fizicii, anunțat în prestigioasa revistă Nature. Experții au făcut o descoperire demnă de premiul Nobel, un nou material supraconductor care ar putea produce o revoluție totală în energie și electronică.

Descoperirea, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Rochester, Statele Unite, care constă într-un nou material, ar putea schimba lumea, potrivit The Times.

Descoperirea sa ar putea duce la dezvoltarea de rețele electrice care sunt capabile să transmită fără probleme energie, economisind până la 200 de milioane de megawați oră, care sunt în prezent pierdute din cauza rezistenței. Ar putea contribui, de asemenea, la fuziunea nucleară, un proces mult așteptat care ar putea crea putere nelimitată. Alte aplicații includ trenuri de mare viteză, plutitoare și noi tipuri de echipamente medicale, sugerează cercetătorii.

Un aliment, cel mai căutat pe plan mondial: În Ucraina, importurile au explodat cu 700%, iar în Marea Britanie a devenit rar

Cu toate acestea, realizarea, anunțată pe 8 martie 2023 în prestigioasa revistă Nature, a venit cu două avertismente. Primul este că, în prezent, funcționează doar la o presiune de 10.000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică. Al doilea este că ultima dată când membrii aceleiași echipe au anunțat descoperiri similare au fost nevoiți să le retracteze pe fondul unor acuzații de malpraxis.

Jorge Hirsch, de la Universitatea din California, San Diego, a declarat că, la prima vedere, această realizare este uimitoare. "Dacă acest lucru este real, este extrem de impresionant, revoluționar și demn de premiul Nobel", a spus el. Dar, a adăugat el, "nu cred că este real". Opinia sa a reflectat o comunitate științifică divizată cu privire la acest anunț.

Va fi descoperirea secolului?

De mai bine de un secol, oamenii de știință știu că, în anumite condiții, anumite materiale sunt capabile să conducă electricitatea cu o rezistență aproape nulă, prezentând în același timp proprietăți magnetice neobișnuite. Exploatarea acestei "supraconductibilități" a revoluționat domenii precum imagistica medicală, unde scanerele RMN se bazează pe magneți puternici care, la rândul lor, se bazează pe supraconductibilitate. De asemenea, a fost utilizată în trenurile de tip Maglev, care reduc frecarea prin plutirea pe magneți.

Problema este că, pentru a o face să funcționeze, trebuie să se răcească materialul la temperaturi extrem de scăzute - în cazul aparatului RMN, la aproape minus 270C. Acest lucru limitează aplicațiile și le face costisitoare. Unul dintre costurile semnificative ale unor tehnologii precum fuziunea nucleară, de exemplu, îl reprezintă magneții.

Dacă s-ar putea obține aceleași efecte la temperatura camerei, implicațiile ar fi profunde. "Supraconductivitatea la temperatura camerei ar fi importantă ca fenomen fizic în sine", a declarat Siddharth Saxena, de la Universitatea din Cambridge. "Dar ar exista, de asemenea, o posibilitate reală ca aceasta să abordeze marile provocări ale crizei energetice și ale schimbărilor climatice. Superconductivitatea poate fi un mare schimbător de joc în aceste domenii".

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

El a adăugat: "Aș fi mult mai entuziasmat de acest lucru decât de inteligența artificială (IA)". El a declarat că el și colegii săi vor examina îndeaproape cele mai recente cercetări, realizate de o echipă de la Universitatea Rochester din New York.

Superconductivitatea apare atunci când electronii sunt capabili să se deplaseze fără coliziunile care provoacă rezistență. Echipa din New York a investigat un material numit hidrură de lutețiu. Hidridele, materiale care conțin mult hidrogen, sunt, în teorie, un candidat promițător pentru supraconductivitate.

Potrivit echipei, atunci când au comprimat materialul, acesta s-a transformat din albastru în roz. Pe măsură ce a făcut acest lucru, a căpătat proprietățile supraconductoare și a făcut acest lucru la aproximativ temperatura camerei.

Dacă ar putea acum să lucreze la modificarea acestor materiale pentru a reduce și presiunile necesare, atunci ar fi un pas esențial pentru a realiza o supraconductibilitate practică. Acest lucru aduce un entuziasm", a declarat Saxena. "Mulți oameni sunt sceptici, dar scepticismul este diferit de dispreț".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#nou material inventat cercetatori, #descoperire stiintifica, #material nou inventat, #material nou, #Premiul Nobel, #descoperire fizica , #stiri externe
Comentarii