Descoperire genială, Sfântul Graal al medicamentelor: Un nou antibiotic ce distruge superbacteriile mortale

Vineri, 13 Mai 2022, ora 00:12
8915 citiri
Descoperire genială, Sfântul Graal al medicamentelor: Un nou antibiotic ce distruge superbacteriile mortale
Doi medici din Australia au dezvoltat un nou antibiotic FOTO: ABC

Doi oameni de știință de la Universitatea Monash una dintre instituțiile de învățământ de top din Australia, au reușit, după o muncă intensă făcută de-a lungul a 12 ani de cercetări, o descoperire genială: un nou antibiotic care distruge superbacteriile mortale. Acestea din urmă sunt foarte greu de tratat, dar pot apărea în spitale, provocând pneumonie, infecții ale sângelui, ale tractului urinar, peritonită și meningită.

Medicii Tony Velkov și Jian Li par desprinși dintr-un film, ei petrecându-și week-end-urile în laboratoarele științifice ale Universității Monash, acum 20 de ani, pentru a lucra la proiectele lor, potrivit ABC Net.

Acum, cei doi și-au împlinit visul de a dezvolta un nou antibiotic, un medicament intravenos care vizează distrugerea superbacteriilor mortale. Acest nou antibiotic promițător, cu numele de QPX9003, a început recent testele clinice din faza 1 în Statele Unite.

”Am fost singurii indivizi care lucram sâmbăta și duminica și ne-am tot întâlnit. De atunci, a fost distractiv, stăteam ore în șir și discutam. Am făcut o echipă foarte bună”, își amintește Velkov.

Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

Trebuie menționat faptul că niciun alt antibiotic nou din această clasă – denumită polimixine, care este concepută pentru distrugerea bacteriilor ”gram-negative”, greu de omorât, nu a fost încă aprobată din anii 1950.

Pentru oricine cercetează bacteriile și antibioticele, dezvoltarea unui nou medicament la un studiu clinic este considerat Sfântul Graal.

Descoperire de senzație pe fundul oceanului: ”Este drumul spre Atlantida”, nemaivăzut la 3 kilometri adâncime VIDEO

Fără antibiotice noi, lumea este pe cale să reintre în epocile medicale întunecate până în anul 2050, când o simplă tăietură, rană, ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an.

Spre exemplu, sepsisul, care este un sindrom cauzat de un răspuns inflamator exagerat al organismului la infecție, afectează în fiecare an în Australia, peste 55.000 de oameni, iar 8.500 dintre ei mor.

Mulți oameni de știință, inclusiv Velkov, susțin că amenințarea din partea bacteriilor este la fel de gravă ca și cea reprezentată de virusul SARS-CoV-2. Asta deoarece viteza cu care bacteriile provoacă și înving noile antibiotice nu este doar o problemă științifică, ci și una economică: companiile farmaceutice care trebuie să investească în așa ceva nu au timp să facă profit. Iar dezvoltarea unui nou medicament comercializabil costă până la 1 miliard de dolari.

Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori...
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Deputatul PSD Silviu Macovei susţine că guvernul are "planuri mari" pentru noi investiţii la compania ieşeană Antibiotice, el adăugând că producătorul ieşean de medicamente are...
#nou antibiotic, #nou medicament, #bacterii rezistente antibiotice, #medicamente, #antibiotice, #infectii, #medicamente infectii , #stiri sanatate