Cocoşul a fost reinstalat în turla catedralei Notre-Dame, aflată în reconstrucţie după incendiul din 2019

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 09:22
2105 citiri
Cocoşul a fost reinstalat în turla catedralei Notre-Dame, aflată în reconstrucţie după incendiul din 2019
Catedrala Notre-Dame din Paris este în plin proces de reconstrucție după incendiul devastator FOTO Hepta

Cocoşul şi-a recăpătat locul, sâmbătă, în turla Notre-Dame din Paris, un nou simbol puternic pentru catedrala care a fost devastată de un incendiu în 2019 şi care urmează să se redeschidă în mai puţin de un an, scrie AFP.

Piesa emblematică a fost binecuvântată în cursul după-amiezii de către arhiepiscopul Parisului, monseniorul Laurent Ulrich. Ea a fost apoi transportată cu o macara până în vârful turlei, înaltă de 96 de metri, notează AFP.

Este vorba despre un nou cocoş aurit, proiectat de arhitectul şef al monumentelor istorice franceze, Philippe Villeneuve. Precedentul a fost prea grav avariat în incendiul care a devastat celebrul monument din Paris, la 15 aprilie 2019.

"Emoţionat", Philippe Villeneuve a descris noul cocoş ca fiind "cu aripi de foc", "o reamtintire că Notre-Dame poate renaşte din propria cenuşă ca un phoenix".

În creştinism, cocoşul simbolizează întoarcerea luminii după noapte. Dar această pasăre, care este una dintre emblemele Franţei, este dragă francezilor. Ea se regăseşte, de exemplu, pe tricourile echipelor naţionale de fotbal şi de rugby.

Noul cocoş al catedralei conţine relicve salvate din incendiu, care sunt preţioase pentru catolici. Şi un alt tub sigilat a fost plasat în interiorul său, cu numele a aproape 2.000 de persoane implicate în reconstrucţia catedralei.

La 8 decembrie, preşedintele Emmanuel Macron a vizitat catedrala, cu un an şi o zi înainte de redeschiderea prevăzută, la care intenţionează să-l invite pe Papa Francisc. Preşedintele Republicii a anunţat că vechiul cocoş va fi găzduit într-un "muzeu al operelor de la Notre-Dame de Paris", care va fi construit în apropiere, pe Ile de la Cité.

Incendiul care a izbucnit în 2019 în această capodoperă a artei gotice şi căderea turlei, transmisă în direct pe canalele de ştiri şi pe reţelele de socializare, a stârnit emoţie la nivel mondial. Şi o solidaritate la fel de masivă: donaţii în valoare de 848 de milioane de euro au venit din întreaga lume pentru a finanţa restaurarea catedralei.

Decembrie a fost o lună decisivă pentru progresul pe şantierul Notre-Dame. La 6 decembrie, catedrala şi-a recăpătat crucea, fixată în vârful turlei.Următoarea etapă este acoperirea turlei cu plumb, un material care a dat naştere la numeroase dezbateri, dar Philippe Jost, care este şef de şantier, a încercat recent să liniştească Comisia pentru afaceri culturale a Adunării Naţionale, care l-a audiat.

El a explicat că "norul de plumb care a urmat incendiului, care a dat naştere la numeroase controverse şi plângeri din partea locuitorilor din zonă, nu a provocat nicio contaminare vizibilă". El a adăugat că a fost implementat un "sistem de tratare a apelor de scurgere fără precedent şi experimental", "pentru a pune în aplicare cel mai adecvat sistem pe termen lung".

În timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din vara anului 2024 (26 iulie-11 august), se aşteaptă ca turla şi silueta familiară a Notre-Dame, în prezent înconjurată de schele şi flancată de macarale, să fie restaurată.

În cele din urmă, Jost a promis un sistem inovator de stingere a incendiilor în catedrală. La patru ani şi jumătate de la dezastru, teoria conform căreia ar fi fost un accident este încă în vigoare.

Când se va redeschide, pe 8 decembrie 2024, Notre-Dame de Paris ar trebui să poată primi 14 milioane de vizitatori, cu două milioane mai mult decât înainte de incendiu.

O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
#Notre Dame, #cocos, #reconstructie, #incendiu , #stiri magazin