Notărițele șpăgare care eliberau certificate false de moștenitor rămân după gratii. Lidia Secelean umbla de 20 de ani în mod ilegal cu un revolver

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 03:05
22225 citiri
Notărițele șpăgare care eliberau certificate false de moștenitor rămân după gratii. Lidia Secelean umbla de 20 de ani în mod ilegal cu un revolver
Lidia Simona Seceleanu (stânga) și Eugenia Cuțaru sunt arestate pentru mită și fals. FOTO: Facebook / colaj

Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru - cele două notărițe din Capitală „umflate” de procurorii DNA după ce au fost prinse că au eliberat zeci de certificate de moștenitor contra unor sume de bani care ajungeau până la 2.000 de euro - au primit, vineri, 6 ianuarie, încă 30 de zile de arest preventiv. Prima dintre ele deținea ilegal un revolver din 2001.

Curtea de Apel București (CAB) a prelungit la cererea DNA mandatele de arestare preventivă pe numele Lidiei Simona Seceleanu, al Eugeniei Cuțaru, precum și ale altor inculpați din dosar.

  • „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA în dosarul nr. 401/P/2021.
  • Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Seceleanu Lidia Simona, Cuțaru Eugenia, Ușurelu Ancuța, Lazăr Constantin, Georgescu Bogdan, Pavel Alexandru și Lăutaru Georgel, pentru o durată de 30 de zile, de la data de 13.01.2023 la data de 11.02.2023 inclusiv.
  • Respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii preventive a arestului preventiv formulată de inculpata Cuțaru Eugenia.
  • Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 06.01.2023”, se arată în minuta încheierii de ședință a CAB.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată pe rolul Înaltei Curți.

Cât costa un certificat de moștenitor emis în fals

Notărițele Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru au fost arestate preventiv pe data de 14 decembrie 2022, pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals.

„Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție notează că, în contextul menționat mai sus, notărița Lidia-Simona Seceleanu, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză - două fiind angajate la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor.

Certificatele respective atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc.

„În două dintre cazuri, inculpata Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 2.000 de euro pentru a elibera două astfel de certificate de moștenitor ce vizau două apartamente din București”, se mai arată în comunicatul DNA.

Notărița pistolară, lăsată fără un revolver

Lidia Simona Seceleanu a mai făcut obiectul unei confiscări speciale pe data de 9 iunie 2022, când magistrații Curții de Apel București au dispus ca acesteia să i se confiște un revolver pe care îl deținea ilegal din 2001.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei de confiscare specială și prezintă extrasele relevante:

  • „Prin sesizarea (…) din data de 03.05.2022 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (…) s-a solicitat confiscarea specială a revolverului cu gaze, marca Reck, cu seria de identificare SYU1000, de calibru 9 mm, aflat la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, întrucât este un bun a cărui deţinere este interzisă de legea penală.
  • S-a constatat că (Seceleanu Lidia Simona – n.r.) deţinea un revolver cu gaze, marca Reck, cu seria de identificare SYU1000, de calibru 9 mm şi că permisul de eliberat la data de 05.12.1996 avea expirată perioada de valabilitate din data de 05.12.2001, fără ca aceasta să fi solicitat o nouă vizare/prelungire a perioadei de valabilitate a permisului în termenul legal şi fără să fi depus documente necesare în acest sens.
  • Judecătorul de cameră preliminară arată că existența unei periculozități obiective ce derivă din însăși substanța/natura acestor bunuri este prezumată, astfel că simpla deținere a acestora, contrar dispozițiilor legale, creează acea stare de pericol pentru a cărei înlăturare este necesară intervenția organului judiciar prin măsura confiscării bunurilor respective.
  • În categoria acestor bunuri sunt incluse și acelea pentru a căror deținere este necesară îndeplinirea unor condiții, fiind supuse unui regim de autorizare. În cazul acestora din urmă, nerespectarea regimului de autorizare face ca deținerea să fie contrară legii penale”, se arată în motivarea instanței.

Seceleanu, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală

În trecut, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au trimis-o în judecată pe Lidia Simona Seceleanu pentru evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată în 2016 procurorii notează că Seceleanu, notar public în cadrul Biroului Notarial Public „Nemesis” cu sediul social în municipiul Bucureşti, în perioada 01.01.2006-31.12.2009, în calitate de reprezentant legal al biroului a omis, în parte, evidenţierea în actele contabile a unor venituri reprezentând onorarii obţinute din exercitarea activităţii notariale şi dobânzile bancare încasate.

De asemenea, notează anchetatorii, în aceeaşi calitate, Seceleanu ar fi declarat la organul fiscal atât realizarea unor venituri, cât şi TVA colectată, mai mici decât în realitate, în acest mod, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu 348.101 de lei (echivalentul sumei de 97.852 de euro) dintre care 159.488 de lei (echivalentul sumei de 45.486 de euro) reprezintă TVA de plată, iar 188.613 de lei (echivalentul sumei de 52.366 de euro) reprezintă impozit pe profit.

Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Autoritățile germane au arestat, sâmbătă seară, 27 aprilie, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa. Doi...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#notari publici, #luare de mita, #fals, #certificate false, #testament, #arestare preventiva, #curtea de apel bucuresti , #justitie