UDATE: Norica Nicolai il da in judecata pe Traian Basescu

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 17:58 3203 citiri

Norica Nicolai a declarat vineri ca il da in judecata pe presedintele Traian Basescu fiindca, prin afirmatiile sale privind motivarea respingerii nominalizarii sale la carma Ministerului Justitiei, i-a incalcat dreptul de a accede intr-o functie publica, informeaza Antena 3.

"Am examinat cu atentie motivarea de astazi (vineri n.r.) a Curtii Constitutionale si am de facut urmatoarele observatii, care privesc punerea in pericol a ordinii constitutionale in Romania: Curtea Constitutionala a depasit limitele Constitutiei prin comparatie cu Decizia 356/2007 in cazul Cioroianu.

Curtea Constitutionala a dat posibilitatea presedintelui sa refuze un ministru si pentru alte motive decat cele legale, introducand posibilitatea subiectiva a presedintelui de a refuza un ministru", a declarat Norica Nicolai pentru Mediafax.

Norica Nicolai a explicat ca CC "a creat o situatie juridica sui-generis" prin analogia cu posibilitatea presedintelui de a cere reexaminarea legilor si in cazul sau fiindca situatia sa nu poate fi comparata cu aceea a unei legi trimisa la reexaminare.

"In ceea ce priveste o misiune a motivarii legale a deciziei Curtii, cred ca nu exista in lege criterii de individualizare a moralitatii si Curtea Constitutionala, prin retinerea motivarii presedintelui, mi-a incalcat dreptul prevazut in art. 30 din Constitutie si din Declaratia Universala a Drepturilor Omului. In acelasi timp, mi-a ingradit dreptul de acces la o functie publica", a mai spus vicepresedintele PNL.

Dreptul de a raspunde politic doar in fata poporului, dat sefului statului de catre CC, il pozitioneaza pe Basescu "mai presus de lege", a explicat procurorul liberal.

"Avand in vedere toate acestea, inteleg sa ma adresez instantei judecatoresti impotriva presedintelui Traian Basescu care, prin afirmatiile publice, in cazul motivarii refuzului candidaturii mele, mi-a incalcat un drept constitutional fundamental. Sunt constienta ca acest proces poate fi unul de lunga durata.

Nu urmaresc sa acced la o functie publica, ci doar sa creez un precedent in Romania care sa nu dea dreptul nimanui ca, prin incalcarea drepturilor, sa-i fie lezate demnitatea si onestitatea, precum si accesul la o functie publica", a mai spus Norica Nicolai.

Anuntul Noricai Nicolai vine dupa ce procurorul a citit motivarea Curtii Constitutionale privind numirea sa in functia de ministru al Justitiei.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea in cazul refuzului presedintelui de numire in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai.

In document, Curtea arata ca limitarea la o singura respingere a propunerii de ministru se justifica prin faptul ca raspunderea pentru o alta nominalizare revine in exclusivitate premierului, care nu mai este obligat sa motiveze o noua numire.

Practic, magistratii Curtii Constitutionale "traduc" legea fundamentala a tarii, intorcand-o "din condei" in favoarea presedintelui. Aceiasi magistrati au recunoscut ca nu exista o prevedere legala pe baza careia ar putea fi solutionat conflictul dintre presedinte si premier, drept care au recurs la analogii deduse din Constitutie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News