TV Ziare.com: Norica Nicolai: Romania are un avantaj strategic in securitatea UE

Marti, 16 Martie 2010, ora 15:25
2224 citiri
TV Ziare.com: Norica Nicolai: Romania are un avantaj strategic in securitatea UE

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat marti la televiziunea Ziare.com ca Romania propune o strategie de securitate la nivelul Uniunii Europene pentru ca este nevoie de aceasta, in urma tratatului de la Lisabona, presupunandu-se un suport institutional si logistic care sa asigure coerenta in politica europeana.

"Aceasta strategie este un raspuns la globalizare si palierele de putere pe care aceasta le-a adus si pe care din pacate putini le constientizam, sau nu vrem sa facem asta, dar ele s-au structurat deja. Este vorba de un parteneriat militar, civil, dar in special un parteneriat in domeniile riscurilor asimetrice. Acum sunt mult mai grave riscurile economice, de mediu, de comportament cultural, adica terorismul, dar si riscurile care influenteaza viata de zi cu zi", a spus europarlamentarul PNL.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Norica Nicolai.

In acelasi timp, Norica Nicolai exclude posibilitatea formarii unei armate a UE in perioada apropiata pentru ca este foarte greu sa se faca asa ceva.

"Insa Romania are posibilitatea sa aiba un rol activ pentru ca are beneficiul incepatorului. Cred ca putem fi un jucator semnificativ nu din punct de vedere tehnic, ci al gandirii strategice. Zona Marii Negre este foarte importanta, iar solutiile sunt aproape de Asia, adica zona Caucazului si Rusia si harta ne-a pozitionat bine si am putea sa o valorificam bine. Dar daca vom actiona in buna traditie romaneasca, ea poate fi ratata.

Eu nu propun o strategie de securitate, este o initiativa a UE care este absolut necesara dupa intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona. Nu se vor dubla capacitatile de forte, iar misiunile nu vor fi aceleasi, adica nu ne vom calca pe picioare pe chestiuni care vizeaza epuizarea de forte, dar o serie se schimbari sunt justificate. Altfel nu poti face performanta", a precizat liberala.

Norica Nicolai a reiterat ideea ca noi am acceptat scutul antiracheta intr-o formula "de prietenie su SUA", nu ca ar fi fost amenintari la securitatea tarii noastre.

"Acest scut nu este indreptat impotriva Rusiei, asa cum se crede. Nu era o mare problema daca nu aveam scutul, dar din 1990 incoace ne-am apropiat mult de SUA si de deciziile lor strategice. Insa scutul nu va putea inlocui lipsa flotei in Romania", a mentionat aceasta.

Fracturarea sociala va crea multe probleme in Romania

Europarlamentarul PNL este de parere ca fracturarea sociala poate crea multe probleme in Romania, iar un alt risc prezent in societatea romaneasca este reprezentat de polarizarea societatii pe o formula ce risca sa devina antagonica si solutiile la criza nu se intrevad.

"Exista un mare risc de conflict social care va duce la o cadere economica si mai mare din cauza ca nimeni nu va veni sa investeasca intr-o tara cu un conflict social major. Pe de alta parte, in Romania exista si riscul calitatii resursei umane. Avem nevoie de o reprofesionalizare a Romaniei. Acum avem multi purtatori de diplome si foarte putini purtatori de meserii, iar asta explica nivelul la care am ajuns, incoerenta si precaritatea tipului de politici si lipsa de decizii", a precizat aceasta.

Norica Nicolai a deplans faptul ca Opozitia nu are proiecte serioase si sustinute.

"Si eu cred ca PNL va trebui sa inceapa sa gandeasca un proiect politic coerent, iar la Congres am decis sa facem guvernul din umbra. Eu cred in continuare ca este nevoie de reprofesionalizarea Romaniei. Uitandu-ma in presa din ultimele zile am observat cat de usor au putut fi manipualti in 1990 cu Targu Mures. Nici acum nu depasim prea mult stadiul din 1990 si manipularea este un mijloc de lupta mult mai eficient decat tancurile sau scuturile antiracheta", a mai spus aceasta.

Norica Nicolai a reiterat ideea ca politicieni ne mint in campaniile electorale din lipsa de informare si cunoastere a realitatii.

"Adesea ne place sa auzim ceea ce dorim, de aia se minte in campania electorala, politicienii stiu asta si le spun romanilor ce vor sa auda. In al doilea rand, psihologia sperantei tipice romaneasca este exploatata de clasa politica romaneasca", a conchis Nicolai.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Norica Nicolai strategie securitate, #strategie securitate raspuns globalizare , #europarlamentar