Reactii la comunicatul Presedintiei cu privire la Norica Nicolai

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 18:51 2601 citiri

Dosarul profesional al Noricai Nicolai a fost trimis la Cotroceni in decembrie 2007, la solicitarea Administratiei Prezidentiale care a facut o cerere in acest sens in data de 20 decembrie, a precizat vineri, pentru NewsIn, Biroul de presa al Parchetului General.

Potrivit aceleiasi surse, dosarele profesionale ale procurorilor sunt pastrate la Consiliul Superior al Magistraturii din 2005. Dosarele procurorilor care in 2005 nu mai erau in functie au ramas la Parchetul General. Dosarele profesionale au carcarcter de date personale.

Ponta: Lupta dintre Palate a depasit limitele normalitatii

Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, s-a aratat neincrezator in faptele prezentate vineri de Administratia Prezidentiala, afirmand ca daca faptele erau veridice, ar fi iesit pana acum la iveala.

"Probabil ca sunt niste lucruri neserioase, altfel am fi aflat si noi pana acum despre ele", a comentat Ponta, contactat de NewsIn. "Consider ca Traian Basescu are o problema politica cu premierul Tariceanu si nu mi se pare normal faptul ca a scormonit prin gunoaiele trecutului, aducand la iveala lucruri de acum 20 de ani", a mai precizat Ponta.

Pe de alta parte, liderul social-democrat a declarat ca nu vede cu ochi buni candidatura Noricai Nicolai la portofoliul Justitiei. "Am o parere foarte proasta despre toate propunerile premierului Tariceanu", a afirmat Ponta. El a adaugat ca lupta dintre Palate a depasit limitele normalitatii. "Este absolut jenanta batalia dintre cele doua palate. S-a depasit de mult limita normalitatii", a conchis Victor Ponta.

Weber: Basescu nu a prezentat argumente legale in cazul lui Nicolai

Eurodeputatul PNL Renate Weber a declarat, vineri, ca motivele enumerate de presedinte pentru refuzul numirii Noricai Nicolai nu intra in categoria criteriilor legale pe care seful statului le poate invoca, in urma deciziei CCR, pentru a argumenta nesemnarea decretului.

Europarlamentarul PNL a subliniat ca incadrarea acuzatiilor la adresa Noricai Nicolai intre "conditiile legale" reprezinta doar o "interpretare a presedintelui", o "speculatie", care insa nu este sustinuta juridic.

"In continuare presedintele nu respecta decizia CCR in cazul Cioroianu", a subliniat Renate Weber, care a adaugat ca, in opinia sa, numai CCR poate sa rezolve aceasta situatie.

Weber a explicat ca ceea ce a invocat vineri presedintele sunt tot chesiuni care tin de "imagine", pe cand conditiile legale, la care face referire decizia Curtii Constitutionale in cazul Cioroianu, sunt unele strict cuantificabile si aplicabile tuturor. In acest sens, eurodeputatul PNL a dat exemplul criteriului cetateniei ori al existentei unei condamnari, eventual cuplat cu interzicerea exercitarii unor drepturi.

Renate Weber a subliniat ca presedintele utilizeaza tot argumente care sunt, de fapt, chestiuni de imagine. Eurodeputatul PNL a dat ca exemplu cazul lui Daniel Morar, despre care a precizat ca a instrumentat un dosar, ulterior atacat la CEDO, in urma caruia statul roman a fost obligat sa plateasca despagubiri, dar o astfel de situatie nu l-a impiedicat, la vremea respectiva, pe Basescu sa fie de acord cu numirea acestuia ca sef la DNA.

Weber a completat ca nu ar fi crezut ca va fi nevoie de o noua decizie a CCR care sa explice situatia, cand cea data in cazul Cioroianu a fost clara, in sensul ca presedintele nu are drept de veto.

Fenechiu: Totul este o "bascalie basesciana"

Deputatul PNL, Relu Fenechiu, a declarat, vineri, ca este sigur ca Norica Nicolai nu a comis nicio ilegalitate si ca totul nu este altceva decat o "bascalie basesciana".

"Sunt convins ca Norica Nicolai are maturitatea de a nu candida la o astfel de pozitie decat daca stie ca a respectat legea si in activitatea ei profesionala. Veti vedea ca nu este decat, din nou, o bascalie basesciana", a declarat Fenechiu, la Realitatea TV.

Relu Fenechiu a afirmat ca acuzatiile aduse Noricai Nicolai sunt minciuni si a precizat ca nu este prima data cand apar minciuni despre o persoana nominalizata la un post de ministru, dand ca exemplu cazul ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Nu este prima data cand apar minciuni despre o persoane nominalizate, dupa care uitam cu totul de aceste minciuni. Amintiti-va ce s-a intamplat cu domnul Varujan Vosganian, cum trei zile, toata presa din Romania l-a facut infractorul numarul unu din Romania. Dupa care nimeni nu si-a cerut macar scuze ca a gresit. Sunt convins ca acelasi lucru se intampla si acum cu Norica Nicolai", a mai comentat deputatul liberal. "Veti vedea ca zilele urmatoare vor demonstra acest lucru. Eu am incredere in Norica Nicolai", a adaugat el.

Deputatul PNL a incheiat spunand ca Norica Nicolai va raspunde acestor acuzatii zilele urmatoare si va demonstra ca nu a incalcat legea. "Sunt convins ca Norica Nicolai va da raspunsurile la toate aceste acuzatii. Am convingerea ca doamna Norica nu a incalcat legea si va demonstra tuturor acest lucru", a conchis deputatul PNL.

Crin Antonescu il intreaba pe Basescu daca a cerut si dosarul Monicai Macovei

Liberalul Crin Antonescu considera ca nu exista nicio incalcare a conditiilor de legalitate in ceea ce priveste numirea Noricai Nicolai si, mai mult, deputatul spune ca nu are incredere in arhivele Parchetului si il intreaba pe Basescu daca a cerut si dosarul Monicai Macovei.

"Nu exista nicio incalcare a conditiilor de legalitate pentru numirea Noricai Nicolai prin cele invocate de Basescu", a declarat pentru NewsIn liberalul Crin Antonescu. Deputatul afirma ca, daca faptele pe care seful statului le aduce argument pentru refuzul de a o numi pe Norica Nicolai se sustin intr-adevar, atunci ele au fost sanctionate anterior si astfel nu sunt afectate drepturile civile ale colegei sale de partid.

Crin Antonescu s-a aratat sceptic si in ceea ce priveste verdicitatea arhivei Parchetului din perioada comunista. Liberalul l-a intrebat public pe seful statului daca a cerut si dosarul profesional al fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, atunci cand presa a relatat ca ar fi semnat mandate de arestare in alb.

Eckstein: Motivele lui Basescu sunt "trase de par"

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), a declarat vineri ca motivele invocate de presedinte pentru respingerea in continuare a numirii Noricai Nicolai sunt "trase de par" si nu intra in categoria celor legale, stipulate de decizia CCR.

"Sunt motive trase de par", a fost opinia lui Eckstein, care a argumentat ca ceea ce a invocat presedintele nu intra in categoria conditiilor de legalitate, care se refera, de fapt, la varsta ori la eventuale condamnari. "Nu am cunostinta de ce a facut Norica Nicolai, dar imi amintesc ca si alti ministri contestati au fost acuzati ca au facut una sau alta in urma cu 20 de ani", a mai comentat juristul UDMR.

"Eu vad, sincer, ca presedintele va semna decretul", a sustinut Eckstein, care si-a argumentat afirmatia prin faptul ca decizia CCR in cazul Cioroianu "il obliga" pe Traian Basescu sa o numeasca pe Norica Nicolai. "Ar fi hazliu, daca n-ar fi vorba insa de interesul national, ca CCR sa se pronunte si pe cazul Cioroianu, si pe cazul Nicolai ori altul", a afirmat Eckstein, in opinia caruia nu mai este nevoie de o noua decizie a Curtii.

Serban Nicolae: Norica Nicolai nu are de ce sa vina in Parlament

Senatorul PSD Serban Nicolae sustine ca varianta propusa de presedinte pentru ca Norica Nicolai sa ajunga ministru al Justitiei este o procedura in afara Constitutiei, referindu-se astfel la posibilitatea ca Nicolai sa fie supusa aprobarii Parlamentului.

Intrebat daca PSD o va vota in Parlament pe Norica Nicolai, in varianta data de presedinte, Serban Nicolae a raspuns ca "este o procedura in afara Constitutiei", facand referire la articolul 85, alineatul 3 din Constitutie. Pe baza acestui articol, Nicolae a precizat ca varianta in care Parlamentul isi da votul este atunci cand "se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului". "Norica Nicolai vine in Parlament doar daca devine membru al PRM sau al altui partid", a explicat senatorul PSD.

"Basescu isi face o ambitie personala, Parlamentul nu are temei legal", a sustinut senatorul social-democrat. Potrivit lui Nicolae, "presedintele incearca sa scape de problema pe care singur a creat-o prin proceduri in afara Constitutiei".

Articolul 85 din Constitutie, referitor la numirea Guvernului, spune ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. La alineatul 2 se spune ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Cel de-al treilea alineat prevede ca, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele va putea exercita atributia prevazuta la alineatul 2 numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Vasile Dancu crede ca numirea lui Nicolai nu trebuie sa treaca prin Parlament

Vicepresedintele PSD Vasile Dancu a declarat ca, din punct de vedere constitutional, nominalizarea Noricai Nicolai nu trebuie sa ajunga in Parlament si a precizat ca trebuie sa se stabileasca totusi un dialog intre institutia presedintiei si cea a Guvernului.

"Constitutional, nu trebuie sa se ajunga in Parlament", a fost raspunsul lui Dancu la intrebarea daca PSD o va vota, in Legislativ, pe Norica Nicolai. El a adaugat ca nu stie care ar fi decizia PSD daca s-ar folosi totusi o astfel de varianta, dar a punctat ca nu crede ca "se va ajunge in Parlament".

"Presedintele ar trebui sa semneze cat timp nu are drept de veto", a afirmat Dancu, care a adaugat insa ca "ar trebui discutate acele greseli ale Noricai Nicolai". Intrebat daca presedintele si premierul ar fi trebuit sa discute aceasta situatie, senatorul PSD a tinut sa puncteze ca ar trebui sa fie un dialog institutional intre Presedintie si Guvern.

Cat priveste situatia Noricai Nicolai, Dancu a mentionat ca exista un principiu de drept care spune ca nu poti sa dai doua pedepse pentru aceeasi fapta, cu referire la faptul ca, pentru ceea ce s-a intamplat, in anul 1987, Nicolai a fost sanctionata disciplinar.

Dancu a mai comentat ca tipul de comportament al presedintelui a ridicat probleme premierului Calin Popescu Tariceanu, iar "spirala decredibilizarii" o are drept principala victima pe Norica Nicolai.

Boc: solutia este votul Parlamentului sau interventia CCR

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat ca motivele invocate de Basescu se incadreaza in cerintele deciziei CCR privind numirea ministrilor, dar daca premierul nu renunta la nominalizarea Noricai Nicolai pentru Justitie, atunci solutia este votul Parlamentului sau interventia CCR.

Emil Boc a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca argumentele aduse de presedintele Basescu impotriva numirii ca ministru al justitiei a Noricai Nicolai sunt in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale in cazul lui Adrian Cioroianu. Liderului PD-L a subliniat ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile stabilite de CCR, respectiv un profil profesional si moral nestirbit, iar decizia in cazul lui Cioroianu este "absolut suficienta" si in aceasta situatie, iar liberala nu poate fi desemnata ca membru al Guvernului.

Intrebat cine trebuie sa ia decizia finala in cazul in care premierul Tariceanu va refuza sa nominalizeze o alta persoana pentru sefia Ministerului Justitiei, Boc a spus ca aceasta poate fi luata de Curtea Constitutionala sau de Parlament, cerand aprobarea remanierii de catre forul legislativ.

El a facut astfel referire la precedentul Varujan Vosganian, atunci cand seful statului a refuzat sa semneze decretul de numire a sa in functia de ministru al economiei si finantelor, dupa ce blocase si numirea sa in calitatea de comisar la CE. La vremea respectiva, s-a recurs la varianta procedurala a remanierii si a supunerii aprobarii Parlamentului a candidaturii lui Vosganian.

Stoica: Tariceanu are obligatia sa discute cu presedintele

Fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica (PDL), spune ca presedintele este cel care a considerat temeinice argumentele impotriva numirii ca ministru al justitiei a Noricai Nicolai, insa daca nu se ajunge la un acord cu premierul, problema va fi transata la Curtea Constitutionala.

Valeriu Stoica a declarat, vineri ca presedintele ii poate cere premierului sa reflecteze la numirea unui ministru, iar in acest caz argumentele impotriva numirii Noricai Nicolai au fost considerate de catre presedinte ca temeinice, el evitand sa se pronunte daca, in opinia sa, motivele invocate de seful statului se incadreaza la capitolul "conditii legale" pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat la functia de ministru.

Pe de alta parte, liderul PDL a subliniat ca, in ultima instanta, problema poate fi transata la Curtea Constitutionala, daca nu se ajunge la o intelegere intre presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a subliniat insa ca pentru a ajunge la o intelegere, primul-ministru ar trebui sa mearga la discutiile cu seful statului, la care a fost invitat. Potrivit lui Valeriu Stoica, Tariceanu are "obligatia institutionala" de a da curs unei invitatii pentru un dialog intre Presedintie si Guvern.

Administratia Prezidentiala a dat vineri publicitatii o serie de informatii despre erori de procedura pe care le-ar fi savarsit Norica Nicolai ca procuror, adica anchetarea unei persoane nevinovate, dar si date despre un conflict de interese, adica reprezentarea unui cetatean strain, lucru neconform cu statutul de magistrat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News