PNL, PRM, PC si UDMR, impotriva lui Basescu in cazul Norica Nicolai

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 20:031207 citiri
PNL, PRM, PC si UDMR, impotriva lui Basescu in cazul Norica Nicolai

PNL isi mentine "categoric" nominalizarea Noricai Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei si atrage atentia ca presedintele Traian Basescu nu poate bloca numirea ei, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, a declarat, marti, vicepresedintele liberal Crin Antonescu.

"Trebuie sa spunem cu tot calmul ca atributiile si obligatiile presedintelui in asemenea situatii, conform Constitutiei Romaniei, au fost stabilite de Curtea Constitutionala in precedentul creat de Cioroianu", a spus liderul liberal, unul dintre cei care a sustinut candidatura Noricai Nicolai pentru portofoliul justitiei.

Antonescu a respins si argumentele invocate de presedintele Basescu pentru a refuza nominalizarea lui Nicolai, afirmand ca nu exista probleme de credibilitate in ceea ce o priveste.

"Sunt obisnuit cu inventiile lui Traian Basescu sunt consternat de faptul ca presedintele, dupa aproape o luna, dupa ce aceasta propunere a fost facuta publica vine astazi si debiteaza practic in acest text lucruri fara absolut nicio acoperire.

Dupa cate stiu, Norica Nicolai este unul dintre politicienii cei mai cunoscuti si cei mai credibili si nu au existat scandaluri care sa fie invocate de presedinte. In afara de episodul nefericit cu ruda care a votat in Senat nu mai cunosc vreun aspect discutabil in ceea ce priveste activitatea Noricai Nicolai", a explicat Antonescu.

Hasotti il acuza pe Basescu de declansarea unui nou scandal

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat marti, pentru NewsIn, ca, indubitabil, PNL isi va mentine propunerea ca Norica Nicolai sa fie ministru al justitiei, iar presedintele Traian Basescu nu face decat sa declanseze un nou scandal politic, care este in defavoarea Romaniei.

"Nu exista niciun motiv politic sau moral ca Norica Nicolai sa nu fie ministru", a declarat Hasotti. "Traian Basescu declanseaza inca odata un scandal politic, este in defavoarea Romaniei", a afirmat vicepresedintele PNL, care a comentat ca, dupa o luna de la eliberarea fotoliului de ministru al justitiei si de propunere a Noricai Nicolai, Traian Basescu "gaseste de cuviinta sa perpetueze starea de incertitudine".

"Indubitabil, PNL isi va mentine propunerea ca Norica Nicolai sa fie ministru al justitiei", a declarat Hasotti, care a tinut sa puncteze ca el insusi, la urmatoarea sedinta a conducerii PNL, va sustine "categoric" ca Nicolai sa fie in continuare nominalizarea liberalilor.

PRM, alaturi de PNL

"Scopul presedintelui este exprimat expres in scrisoarea sa. Domnul presedinte a dorit sa declanseze un conflict juridic. Este o problema de constitutionalitate. Raspunderea pentru compozitia Guvernului o poarta Primul ministru si nu presedintele Romaniei.

Daca admitem ca presedintele poate sa numeasca sau sa nu numeasca ministrii dupa propriile sale argumente, ar insemna ca responsabilitarea formarii cabinetului ar reveni presedintelui, ceea ce in sistemul nostru constitutional este exclus ", a declarat Lucian Bolcas, deputat PRM.

Bolcas a mai declarat in legatura cu acest caz: "Doamna Norica Nicolai a fost sanctionata cu un avertisment in legatura incidentul cand nepoata sa a votat. Personal eu am sanctionat-o pe Mona Musca si cu toate acestea decretul de numire a Domniei Sale a fost semnat. Este si o problema de constitutionalitate. Responsabilitatea formarii unui Cabinet revine premierului, si nu presedintelui".

Marko Bela crede ca Basescu nu poate respinge o candidatura

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti, pentru NewsIn, ca seful statului nu ar avea marja constitutionala de "respingere" a nominalizarii Noricai Nicolai.

Liderul Uniunii a admis ca seful statului poate sa-si exprime parerea in legatura cu o persoana, dar a comentat ca, in situatia in care seful statului a folosit in textul scrisorii termenul de "respingere" a nominalizarii Noricai Nicolai, atunci exista "o problema cu constitutionalitatea". In schimb, in opinia presedintelui UDMR, daca scrisoarea s-a dorit doar o sugestie, atunci seful statului nu a incalcat legea fundamentala.

Intrebat care sunt efectele si consecintele scrisorii presedintelui, Marko s-a limitat la a explica rolul pe care Constitutia i-l confera presedintelui. Astfel, liderul UDMR a tinut sa mentioneze ca, daca in cazul reexaminarii legilor, seful statului are dreptul ca, inainte de a promulga textul, sa-l mai retrimita o data spre reexaminare Parlamentului, in cazul numirii ministrilor, Basescu nu are nicio marja constitutionala pentru a respinge candidaturile.

Lideri ai PSD impotriva deciziei presedintelui

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat marti ca respingerea de catre presedinte a candidaturii Noricai Nicolai la Justitie este un gest regretabil, in timp ce deputatul PSD Victor Ponta sustine ca razboiul din justitie nu se va incheia decat daca premierul si presedintele pleaca.

Titus Corlatean a calificat, intr-o interventie la Antena 3, gestul presedintelui de a cere premierului o alta nominalizare la Justitie, respingand candidatura Noricai Nicolai, drept un demers regretabil.

Corlatean a mai spus ca onorabilitatea unui politician nu se masoara prin perceptia pe care o are publicul si a caracterizat-o pe Norica Nicolai drept un "distins jurist de o onorabilitate in afara oricarei discutii". "Daca ar fi sa discutam despre chestiuni de onorabilitate, poate ne uitam la liderii PD-L sau chiar in curtea Cotrocenilor", a mai adaugat secretarul PSD.

Corlatean i-a amintit presedintelui de decizia CCR in cazul Cioroianu, care a precizat ca presedintele poate avea doar un rol consultativ in legatura cu nominalizarile pentru ministere. "Ii amintim lui Traian Basescu de decizia CCR care spune ca presedintele nu are drept de veto in numirea ministrilor", a adaugat Corlatean.

El a sugerat ca presedintele a tergiversat intentionat numirea Noricai Nicolai si ca a invocat motive care nu se sustin. "Se continua o batalie intre palate, pe terenul justitiei, in detrimentul cetatenilor romani", a conchis Titus Corlatean, care a completat ca acest refuz vine in contextul in care la Bruxelles se discuta despre stagnarea reformelor din justitie si de activarea clauzei de salvgardare.

La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta a precizat pentru NewsIn ca razboiul dintre palate pe terenul justitiei nu se va incheia decat daca atat presedintele, cat si premierul renunta la functii.

PC: Problema ar putea ajunge la arbitrajul CCR

Deputatul conservator Sergiu Andon considera ca decizia sefului statului este "de trei ori suprinzatoare". In primul rand, Andon crede ca gestul presedintelui Basescu este unul "monoton", pentru ca, in opinia sa, a devenit un lucru comun si plictisitor ca Traian Basescu sa puna piedici Executivului. Ironic, Andon a declarat ca atat el, cat si opinia publica apreciau "originalitatea" lui Traian Basescu.

Sergiu Andon a mai spus ca scrisoarea lui Traian Basescu este de asemenea "neproductiva" deoarece, sub asepectul imaginii, obstructiile aduse Cabinetului il vor depuncta pe seful statului la capitolul imagine. Cel mai grav aspect este, din punctul de vedere al conservatorului, initierea unui stil murdar in politica anului 2008.

Sub aspectul legii fundamentale, Sergiu Andon a declarat ca, "daca ambii protagonisti persevereaza in punctul de vedere initial se va ajunge la contencios constitutional", Guvernul putand sa ceara CCR sa-l oblige pe Traian Basescu sa o numeasca ministru pe Norica Nicolai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News