Norica Nicolai: "In Romania sunt multe abdicari de la standardele democratice"

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 12:04
1125 citiri
Norica Nicolai: "In Romania sunt multe abdicari de la standardele democratice"

Eurodeputata PNL Norica Nicolai a declarat, in cadrul unei audieri publice in PE despre respectarea drepturilor omului in Turkmenistan, ca sunt tari in UE care nu respecta standardele democratice europene, Romania fiind un exemplu in acest sens.

Subcomisia pentru Drepturile Omului din Parlamentul European a gazduit o audiere publica pe marginea respectarii drepturilor fundamentale in Turkmenistan, in perspectiva ratificarii Acordului de Parteneriat si Cooperare dintre Uniunea Europeana si aceasta tara, dosar pentru care raportoare principala este eurodeputata liberala Norica Nicolai.

In timpul pledoariei sale pentru o deschidere europeana catre Turkmeninstan, un stat cu importante resurse energetice, Norica Nicolai a afirmat, atat in timpul dezbaterii cat si in concluzii, ca standardele europene sunt incalcate chiar in interiorul Uniunii de unele state membre, dand exemplul Romaniei, se arata intr-un comunicat al liberalei.

"Recent, sub actualul regim, Turkmenistanul a semnat si a ratificat acordurile internationale. Are, daca cineva va avea curiozitatea sa citeasca, o constitutie care nu se deosebeste prea mult de o serie de prevederi democratice din constitutiile europene.

Dar, cu toata sinceritatea, ca si in foarte multe parti, unde se presupune ca ar fi atins standarde democratice, de la prevederile legale la practica de fiecare zi, exista o foarte mare diferenta. Nu vreau sa fiu ipocrita, fac parte dintr-o tara membra a Uniunii Europene si stiu, si stiti cu totii, ca, in acest moment, in tara mea sunt foarte multe abdicari de la standardele democratice europene, pe care foarte multi dintre noi le tolereaza", a acuzat Nicolai.

"Sunt de acord cu indoielile exprimate de colegii mei, aici, mai ales ca avem exemplul unor tari membre ale Uniunii Europene care, dupa ce au intrat in Uniune, au uitat de standardele care le-au fost impuse si pe care trebuie sa le respecte. Tara mea este un exemplu in aceasta chestiune. Trebuie sa fim foarte atenti!", a mai avertizat ea.

Pe de alta parte, Norica Nicolai a criticat, din nou, atitudinea pasiva a unora dintre colegii sai care propun suspendarea procesului de ratificare a acordului cu Turkmenistanul din cauza cazurilor de incalcare a drepturilor omului. Raportoarea ALDE a aratat ca Uniunea Europeana trebuie sa profite de situatia actuala si sa isi impuna propriile standarde prin monitorizare continua si mecanisme de reactie rapida in momentul constatarii de abateri.

"Stimati colegi, cred ca fara acest acord putem continua sa nu facem nimic, putem continua sa constatam ceea ce se intampla, sigur sa ne indignam, si cu mijloace, daca doriti, pasnice sa reactionam! Cred ca trebuie sa incercam sa avem un alt tip de abordare cu privire la aceste acorduri.

Eu as vrea ca Parlamentul European sa partajeze rezonabil o viziune care priveste respectul fata de drepturile omului, dar si implicarea pentru punerea in practica a drepturilor omului, pentru ca altfel eu, personal, am o vinovatie in calitatea mea de europarlamentar ca nu imi dau prilejul de a actiona eficient intr-o cauza. Si voi conchide spunand ca, dupa parerea mea, cu toate mecanismele de securitate, acest acord trebuie sa existe pentru ca nimic nu poate obliga o tara mai mult decat un cadru juridic international la care ea este parte", a conchis eurodeputata.

Norica Nicolai este raportoarea principala a Parlamentului European in dosarul privind negocierea si concluziile Acordului de Cooperare si Parteneriat cu Turkmenistanul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Norica Nicolai PE, #Norica Nicolai drepturile omului, #Norica Nicolai PNL , #stiri Norica Nicolai