Norica Nicolai i-a scris lui Barroso

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:03
4969 citiri
Norica Nicolai i-a scris lui Barroso
Foto: Arhiva

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai ii acuza pe oficialii europeni ca au redactat raportul MCV cu rea credinta, in contextul in care s-a tinut cont si de ultimele evenimente politice, desi raportul ar fi trebuit sa faca o analiza strict a starii justitiei.

"Imi exprim si pe aceasta cale profunda dezamagire pentru cei care si-au asumat un text atat de incorect fata de o tara membra UE, tratata ca o colonie de catre o seama de functionari prost informati. Ma intreb cat a fost vorba de dezinformare si in ce masura a fost vorba de rea-credinta sau partizanat in favoarea unui grup politic", mentioneaza Norica Nicolai intr-o scrisoare deschisa adresata Comisie Europene, postata si pe blogul sau.

Europarlamantarul roman subliniaza faptul ca, in practica curenta, parcursul unui document in cadrul Comisiei Europene dureaza cel putin o luna, tocmai pentru a se evita erorile provocate de decizii luate pripit.

"In mod normal, oficialii europeni asculta toate punctele de vedere, analizeaza fiecare formulare, iar textul final are in vedere pastrarea obiectivitatii si a echidistantei.

Documentul publicat recent de Comisia Europeana, care ar trebui sa evidentieze progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, deci care ar trebui sa aiba ca subiect unic starea justitiei, cuprinde mai multe referiri la ultimele evenimente politice foarte recente din Romania", se mai arata in textul scrisorii.

Norica Nicolai i-a cerut astfel lamuriri lui Jose Manuel Barroso pentru a afla care au fost sursele de informare ale Comisiei Europene.

"Intrucat Comisia Europeana a facut referiri la presiunea exercitata de membri ai Guvernului asupra Curtii Constitutionale, as dori sa aflu care sunt sursele de informare ale Comisiei Europene pentru redactarea acestui Raport. In documentul CE, se face o confuzie de neacceptat, considerandu-se Curtea Constitutionala parte a sistemului judiciar romanesc.

Are cunostinta Comisia Europeana despre diferenta intre Curtea Constitutionala a Romaniei (membrii ei nu sunt magistrati, sunt numiti de politic, unii dintre ei au fost membri activi ai unor partide politice) si Curtile Constitutionale ale altor tari UE (CC este parte a puterii judecatoresti, competentele sunt diferite, membrii lor sunt magistrati de cariera)?

Ca urmare a acestui aspect, se poate spune ca CE a facut recomandari cu referire la o institutie eminamente politica din Romania, in conditiile in care articolului 4 din Tratatul UE prevede ca "Uniunea respecta egalitatea statelor membre in raport cu tratatele, precum si identitatea lor nationala, inerenta structurilor lor fundamentale politice si constitutionale", a completat Norica Nicolai.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Norica Nicolai, #scrisoare deschisa, #Comisia Europeana, #Manuel Barroso , #europarlamentar