Norica Nicolai: E posibil sa nu avem niciodata o Lege a Lustratiei

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 20:14 2471 citiri
foto: Inpolitics

Parlamentarul PNL Norica Nicolai crede ca Proiectul Legii Lustratiei, blocat in clipa de fata in Parlament, nu va deveni niciodata o lege de sine statatoare din cauza lipsei vointei politice dar si a unor prevederi ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

"Lituania a avut o astfel de lege care a fost respinsa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe motiv ca ingradeste niste drepturi. Adevarata insemnatate a unei Legi a Lustratiei ar fi fost din plin consfintita imediat dupa Revolutie. Acum, dupa 20 de ani, auzim o retorica anti-comunista de circumstanta, lansata de oameni care au fost demnitari in perioada comunista sau de beneficiari ai regimului de trista amintire", a declarat Norica Nicolai, pentru Inpolitics.

Parlamentarul PNL sustine ca "din pacate, nu a existat niciodata cu adevarat vointa politica pentru a se da verde, in Parlament, acestui proiect legislativ".

"Proiectul a fost blocat in Parlament iar unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai acestuia a colaborat cu Securitatea (n.r. Mona Musca)", a mai precizat Nicolai.

La baza actualului proiect de Lege a Lustratiei sta un principiu fundamental al Proclamatiei de la Timisoara, din 1990, anume Punctul 9 al documentului, care stipula ca "legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News