Dosarul Noricai Nicolai a ajuns la presa

Duminica, 13 Ianuarie 2008, ora 08:00 5470 citiri

Mapa profesionala a Noricai Nicolai, documentul de aproape 90 de pagini, din care presedintele a citat atunci cand a explicat de ce nu o vrea pe Nicolai la ministerul Justitiei, a ajuns sambata, la presa.

Traian Basescu vorbea despre doua incidente care ar descalifica-o pe senatoarea liberala. In dosar se regaseste in primul rand, sanctiunea primita de Norica Nicolai in 1987, pe vremea cand era procuror la Procuratura locala Oltenita.

Presedintele sustinea vineri, intr-un comunicat de presa, ca Norica Nicolai, pe atunci Norica Clinci, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Din actele depuse la dosar, reiese faptul ca aceasta a fost sanctionata cu avertisment pentru nerespectarea unor dispozitii legale in solutionarea acestei cauzei penale.

Conform dosarului profesional, Norica Nicolai a fost sanctionata in 4 aprilie 1988 de catre seful Procuraturii din Calarasi. Avertismentul primit a vizat modul in care ea a instrumentat un caz de furt calificat in dauna avutului obstesc. in dosar erau cercetate sase persoane care furasera grau de la un siloz din Budesti, judetul Calarasi.

Procurorul a obtinut in instanta condamnari pentru cinci dintre inculpati, un al saselea insa - Ionita Valerica - a fost trimis in judecata in lipsa. Procurorii-inspectori care s-au ocupat de cazul Norica Clinci au stabilit ca aceasta nu a facut toate demersurile pentru stabilirea adevaratului faptuitor si ca a gresit motivarea recursului, necerand achitarea inculpatului nevinovat.

Inspectorii au cerut pedepse mult mai aspre pentru abaterile constate in timpul verificarilor, considerand ca masurile disciplinare sunt insuficiente fata de gravitatea faptelor savarsite.

Alt episod a avut loc in 1991 si a culminat cu plecarea din sistem a procurorului Norica Clinci. in vara lui 1991, actualul politician a reprezentat intr-o instanta civila interesele unui cetatean american care facuse demersuri pentru infierea unui copil roman.

Trasa la raspundere pentru gestul sau, procurorul Norica Clinci a motivat in nota explicativa data sefilor ca nu a stiut ca legea ii interzicea sa intre in sala de judecata si in alta calitate decat cea de procuror. in schimb, procurorul de sedinta, care a participat la procesul de infiere, sustine, tot intr-o nota explicativa, ca Norica Clinci il informase ca sefii sai stiau de demersurile sale in acest dosar.

"Norica Clinci, procuror la Procuratura locala Oltenita, are o buna pregatire politica si profesionala si a contribuit la obtinerea unor rezultate pozitive in unitatea care in functioneaza. Procurorul are insa unele lipsuri in ceea ce priveste calitatea lucrarilor intocmite.

Din controalele efectuate de procurorul sef al judetului, s-au constatat o serie de lipsuri cu privire la operativitatea urmaririi penale, calitatea actelor de urmarire penala si trimiterea in judecata, incadrari juridice gresite sau incomplete, recursuri motivate cu intarziere si fara o argumentare adecvata."

Aceste aprecieri se refera la procurorul Norica Clinci, actualul politician Norica Nicolai, depuse la dosarul profesional al acesteia, chiar de catre seful sau, procurorul Gheorghe Parausanu. Cu toate acestea, Parausanu consemneaza ca subalterna sa este foarte muncitoare, fiindca intr-un singur an a rezolvat foarte multe dosare in comparatie cu ceilalti colegi. De aceea, seful Noricai Clinci a propus la acea vreme trecerea de la calificativul "bun", la "foarte bun".

Aceste lipsuri au fost consemnate si in raportul de bilant pe anul 1986 al Procuraturii Judetene Calarasi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News