Daca Norica ajunge in Parlament, cade Guvernul?

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 17:14 3614 citiri

Criza politica creata de respingerea de catre Traian Basescu a numirii la Justitie a Noricai Nicolai se adanceste pe zi ce trece, fiind vehiculate de catre liderii politici si specialisti cateva variante pentru rezolvarea acesteia.

Cele mai intens discutate sunt sesizarea Curtii Constitutionale si trecerea prin Parlament a propunerii de numire a Noricai Nicolai la Justitie.

- CNSAS decide marti reverificarea Noricai Nicolai

- Basescu: nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai

- PSD: Parlamentul nu trebuie implicat in litigiul cu Norica Nicolai

- Boc: Norica Nicolai nu e compatibila cu functia de ministru

Cea de-a doua varianta, la care a indemnat chiar presedintele Traian Basescu, este insa destul de periculoasa pentru cabinetul Tariceanu. In conditiile slabei sustineri parlamentare de care se bucura actualul guvern PNL - UDMR, Guvernul remaniat ce ar urma sa fie propus de Tariceanu ar putea sa cada cu brio la proba votului in Parlament.

"Nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai in functia de ministrul al Justiei", a declarat presedintele Basescu, vinerea trecuta. Dupa aceea, a devenit si mai clar pentru toata lumea ca seful statului nu o va accepta vreodata in functie pe aceasta.

Mai mult, Norica Nicolai a fost tinta unor dezvaluiri facute de presedintele Basescu, care a sustinut public ca fostul procuror a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata.

Liberalii cauta acum solutii pentru a-i forta mana lui Basescu. Doua dintre posibilele variante sunt: sesizarea Curtii Constitutionale sau supunerea candidaturii Noricai Nicolai votului Parlamentului.

Prima solutie, aceea de a apela la Curtea Constitutionala, pare a fi preferata liberalilor. O decizie a magistratilor ar transa definitiv blocajul de la Justitie. CC ar putea decide daca cele doua incidente din trecutul Noricai Nicolai sunt importante sau nu in numirea acesteia ca ministru.

In consecinta, daca CC decide ca Norica Nicolai poate fi ministru al Justitiei, cele doua incidente semnalate de Traian Basescu nefiind relevante din acest punct de vedere, seful statului va fi obligat sa semneze numirea.

Decizia precedenta a CC, in cazul Cioroianu, a fost neclara si nu a rezolvat conflictul dintre cele doua autoritati ale statului, prevalandu-se de faptul ca premierul a fost obligat sa rermanieze Guvernul, dupa ce PD-ul a fost exclus de la guvernare. Astfel, Cioroianu a fost numit ministru de Externe prin votul legislativului.

Cea de-a doua solutie ar presupune ca premierul sa remanieze Guvernul si sa ceara votul de incredere al Parlamentului. Aceasta solutie a fost propusa chiar de presedinte. Acest lucru nu este tocmai pe placul liberalilor, mai ales dupa ce luni, PSD si PD-L au iesit la rampa, anuntand ca nu o vor sustine pe Nicolai la un eventual vot in parlament.

Purtatorul de cuvant al social democratilor, Cristian Diaconsecu, a declarat ca "in opinia PSD, nu exista posibilitatea de implicare a Parlamentului in litigiul cu Norica Nicolai". In acelasi timp, liderul democrat liberalilor, Emil Boc, a precizat ca Norica nu este compatibila cu functia de ministru.

Constitutia nu prevede procedura numirii unui ministru prin votul Parlamentului, adica prin "remaniere simpla". Articolul 85, aliniatul 3, precizeaza ca doar atunci cand "prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului", presedintele poate revoca sau numi ministrii pe baza aprobarii Parlamentului.

In consecinta, solutia supunerii la vot in Parlament a numirii Noricai Nicolai, ar fi posibila doar printr-o remaniere mai "ampla". Dar in conditiile in care Executivul nu beneficiaza de o sustinere parlamentara majoritara, guvernul remaniat propus de Tariceanu are toate sansele sa cada, cu brio. Ceea ce i-ar face si mai dificila viata politica a liderului liberal si al guvernului pe care il conduce.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News