Curtea Constitutionala, asteptata cu verdictul in cazul Nicolai

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 08:18 992 citiri

Curtea Constitutionala ar putea da miercuri un verdict in cazul Norica Nicolai. Guvernul a sesizat Curtea, pe 24 ianuarie, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei, relateaza Realitatea TV.

Guvernul sustine ca presedintele nu are dreptul sa refuze numirea unui ministru. Traian Basescu i-a cerut in doua randuri premierului Tariceanu sa propuna un alt ministru, pe motiv ca imaginea publica a Noricai Nicolai si mapa ei profesionala ca fost procuror nu o recomanda pentru aceasta functie.

Daca judecatorii constitutionali vor stabili ca seful statului nu are dreptul sa refuze nominalizarea unui ministru, chiar daca nu este de acord cu el, atunci Traian Basescu va fi obligat sa o numeasca pe Norica Nicolai la Justitie.

Norica Nicolai a fost nominalizata de PNL pentru functia de ministru al Justitiei pe 17 decembrie

La trei saptamani de la nominalizare, Traian Basescu a refuzat numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Printr-o scrisoare trimisa premierului Tariceanu, pe 8 ianuarie, presedintele i-a solicitat sa renunte la propunere, pe motiv ca Norica Nicolai nu este potrivita pentru acest post.

A doua zi, Tariceanu il anunta pe Basescu, tot printr-o scrisoare, ca isi mentine propunerea.

Cei doi au ramas pe pozitii divergente si in ziua urmatoare.

"Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabila", a declarat Traian Basescu pe 10 ianuarie.

"Va solicit sa o numiti neintarziat pe Norica Nicolai. A venit vremea sa punem capat conflictului dintre cele doua palate. A venit vremea ca Traian Basescu sa devina un om politic responsabil.", a declarat in aceeasi zi premierul.

Pe 11 ianuarie presedintele face dezvaluiri bomba: in 1987, Norica Nicolai, pe atunci procuror la Oltenita, a comis o eroare judiciara in urma careia o persoana a fost trimisa la inchisoare pe nedrept. Apoi, in 1991, sustine Basescu, procurorul Norica Nicolai a incalcat legea pentru ca a reprezentat, prin procura, un cetatean strain intr-un proces de adoptie.

"In legatura cu incidentul din 1987 am un singur raspuns - e o minciuna sfruntata (...) in legatura cu cel de-al doilea argument, pot sa spun doar atat: nu am incalcat legea!", a raspuns Norica Nicolai argumentelor invocate de presedinte.

Dezvaluirile presedintelui au venit dupa ce seful statului l-a invitat de doua ori pe premier la discutii pentru deblocarea situatiei de la justitie, iar primul-ministru l-a refuzat. Abia a treia oara invitatia presedintelui a fost onorata de seful Executivului. Cei doi s-au intilnit pe 12 ianuarie fara a face nicio declaratie de presa. Dupa o saptamana in care Norica Nicolai a fost marul discordiei intre premier si presedinte, cei doi au fost de acord cu numirea lui Teodor Melescanu ca interimar.

Pe 24 ianuarie, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul presedintelui Traian Basescu de a o numi pe Norica Nicolai ministru al justitiei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News