Cristian Ghinea (CRPE): Interventia Noricai Nicolai la CE pentru Antena 3 e jenanta

Luni, 12 August 2013, ora 15:07
4363 citiri
Cristian Ghinea (CRPE): Interventia Noricai Nicolai la CE pentru Antena 3 e jenanta
Foto: Facebook

Scrisoarea trimisa Comisiei Europene de europarlamentarul PNL Norica Nicolai, in care se solicita o pozitie a comisiei in favoarea Antenei3 invocandu-se un atac "orchestrat" al DNA la adresa jurnalistilor acestui post, e facuta doar pentru a fi citata intern si nu va avea niciun impact la Bruxelles, declara Cristian Ghinea (CRPE).

"Daca am accepta faptul ca orice fel de ancheta impotriva unui trust de presa e un atac la libertatea de exprimare, inseamna ca ziaristii in Romania si, mai ales, patronii de presa, au imunitate absoluta. Orice fel de ganster daca isi face un ziar, care nici nu mai e scump in conditiile actuale, gata, este imun, pentru ca este patron de presa. Asa ceva nu poate fi acceptat ca principiu, deci trebuie sa discutam detaliile fiecarui fapt in parte.

Avem in cazul de fata o interventie a statului brutala impotriva unui trust de presa? Nu mi se pare deloc asa ceva. Sunt niste acuzatii punctuale, impotriva unor persoane, si aceste acuzatii sunt credibile. Ce vedem in interceptari? Ca se facea un santaj. Sorin Alexandrescu spune de mai multe ori ca asta este, daca nu faci ce spunem noi, o sa te dam la gazeta, ceea ce este un santaj de presa", a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene, pentru Ziare.com.

Stenograme in dosarul Antenelor - Alexandrescu catre seful RCS-RDS: "Iti dau si documentele"

Promo-ul folosit in santaj, difuzat si dupa ce Sorin Alexandrescu a fost retinut (Video)

In raportul MCV era semnalata presiunea pusa asupra justitiei

Cat despre decizia Noricai Nicolai de a reclama acest caz comisarului Viviane Reding, Directia Nationala Anticoruptie fiind acuzata ca intimideaza jurnalisti si ca "si-a pierdut orice urma de independenta", Cristian Ghinea a reamintit ca in raportul MCV se fac referiri clare la campaniile de intimidare duse de jurnalistii acestui post.

"Interventia Noricai Nicolai e jenanta, pentru ca ce facea Antena3 anul trecut, o campanie dura si de lunga durata, impotriva anumitor magistrati si anumitor institutii, a fost semnalat chiar de Comisia Europeana, care a spus ca trustul de presa (nu a nominalizat Antena, dar e evident ca la ei se refereau) pune presiune asupra functionarii justitiei.

Nu s-a facut nimic cu acel fragment din raportul MCV, iar acum vine Norica Nicolai si cere interventia aceleiasi Comisii Europene pe care in PNL o desfiintau din cauza ca se baga in treburile noastre interne. Spun din nou: avem dovezi prezentat public, care sunt credibile. Sunt acuzatii punctuale asupra unor oameni, care sunt demonstrabile", a argumentat Cristian Ghinea.

Dan Voiculescu, invinuit in dosarul Alexandrescu - vezi acuzatiile

In acelasi timp, directorul CRPE a sustinut ca scrisoarea trimisa de Norica Nicolai comisarului european este, de fapt, pentru uz intern.

"Sa nu credem ca toti cei de la Bruxelles stau cu gatul intins sa auda ce spune Norica Nicolai. Nu, astea sunt declaratii facute ca sa fie citate in Romania, ca sa creada cei care se uita la televizor ca e un intreg tapaj in Europa pentru ca e anchetata Antena3. Putin le pasa celor de la Bruxelles, e o scrisoare facuta doar pentru a fi citata intern, nu va avea niciun fel de impact acolo", a declarat Cristian Ghinea.

Scandalul Antena 3 - DNA ajunge la Comisia Europeana

"Si a patra putere in stat comite abuzuri"

Cat despre referirile din raportul MCV la campaniile de presa duse impotriva unor magistrati, Cristian Ghinea spune ca CNA este cea care ar fi trebuit sa intervina, dar institutia este "fracturata politic".

"Este o discutie foarte complicata. Sunt doua fete ale argumentului, eu le iau in considerare pe amandoua. Pe de o parte sunt cei care spun ca ar trebui schimbata legea astfel incat trusturile de presa sa fie mai responsabile, pe de alta parte sunt colegii nostri din ONG-uri care se ocupa cu monitorizarea presei si care spun 'Aveti grija ce faceti, pentru ca daca inventam un instrument legal ca sa limitam prejudiciile provocate de Antena3, s-ar putea ca el sa fie folosit apoi impotriva altora'. Fiecare lege e aplicata de cineva si poate fi aplicata in mod pervers. Trebuie sa cantarim foarte atent ce se intampla aici.

Deocamdata Guvernul a decis sa nu faca nimic. Iar CNA-ul este mort, e fracturat politic. S-a intamplat sa ramana mai multe locuri libere cand USL a venit la putere si USL si-a numit oamenii. Asta este. CNA nu este un instrument desi ar fi putut sa fie, dar si-a ratat acesta menire in cazul de fata.

Eu as proceda cu grija, nu stiu daca cei de la Comisia Europeana vor reveni si in viitorul raport cu aceasta chestiune, dar e bine ca au tras un semnal de alarma atunci. Iar DNA a demonstrat ca se poate lua si de a patra putere in stat, care pana acum parea inviolabila. Si a patra putere in stat comite abuzuri, poate la fel de multe, daca nu mai multe ca celelalte puteri in stat", a subliniat directorului CRPE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Cristian Ghinea Norica Nicolai Antena3, #Cristian Ghinea Antena3 santaj, #Norica scrisoare Antena , #PNL