Coalitia pentru o Guvernare Curata, impotriva numirii Noricai Nicolai

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 16:39 753 citiri

Coalitia pentru o Guvernare Curata a postat, vineri, pe site-ul petitieonline.ro, o scrisoare deschisa catre primul-ministru in care se exprima impotriva numirii liberalei Norica Nicolai ca ministru al Justitiei si ii solicita lui Tariceanu sa isi reconsidere pozitia si sa propuna un alt candidat, relateaza NewsIn.

"Prin activitatea sa parlamentara, in cadrul Comisiei Juridice din Senat, dna Nicolai s-a opus cu consecventa agendei civice si anticoruptie din Romania, in privinta unor proiecte importante precum declaratiile de avere si interese transparente pentru demnitari (pe care le sustinea chiar Guvernul la acea vreme), legea Agentiei Nationale de Integritate, sau ordonanta menita sa eficientizeze DNA", se arata in document.

Mai mult, organizatiile nonguvernamentale isi argumenteaza punctul de vedere si prin faptul ca Nicolai a promovat agenda celor mai "conservatoare forte ale politicii romanesti" in domenii precum legea lustratiei sau CNSAS.

Potrivit reprezentantilor Coalitiei pentru o Guvernare Curata, aceste motive si gestul de a-i incredinta unei rude dreptul de vot in Senat sunt suficiente pentru a considera numirea lui Nicolai la Ministerul Justitiei "un ultraj" la adresa statului de drept.

Gestul primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu de a numi un ministru interimar la Justitie este apreciat de organizatiile din societatea civila, care isi exprima speranta ca Tariceanu va cauta un alt candidat care sa se incadreze in asteptarile publicului si ale Comisiei Europene privind reforma anticoruptie.

Scrisoarea este adresata primului-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, si este semnata de Alina Mungiu-Pippidi (SAR), Radu Filipescu (GDS), Sorin Iliesiu (Alianta Civica), Florian Mihalcea (Societatea Timisoara), Dan Mihai (APADOR-CH) si Mihaela Danga (CJI).

Presedintele Traian Basescu a precizat, miercuri, ca nu este ostil Noricai Nicolai, dar ca romanii au dreptul la un ministru al justitiei imaculat profesional si moral, iar senatorul PNL este, din punctul sau de vedere, incompatibil cu aceasta cerinta, potrivit probelor din mapa sa profesionala. Seful statului si primul-ministru s-au intalnit miercuri pentru a discuta despre numirea lui Nicolai, insa Traian Basescu a precizat, la final, ca niciunul dintre ei nu si-as schimbat pozitiile initiale.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News