Cine este "victima" Noricai Clinci?

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 07:13 4624 citiri

Presedintele Traian Basescu a explicat vineri seara motivele pentru care refuza numirea senatorului Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. El a citat din dosarul de personal al fostului procuror Norica Nicolai, dosar aflat in custodia Parchetului General.

Din acesta rezulta ca senatorul ar fi comis o eroare judiciara in 1987 si ar fi incalcat Statutul magistratului in 1991 prin faptul ca a reprezentat in instanta un cetatean american intr-un proces de adoptie, informeaza Cotidianul in editia de luni.

- Cine minte in scandalul Basescu - Norica Nicolai?

- Dosarul Noricai Nicolai a ajuns la presa

- Intalnire de taina Basescu - Tariceanu, la vila Lac 2

- Basescu: Nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai

In primul caz, Norica Nicolai (pe atunci se numea Norica Clinci) a fost sanctionata cu avertisment, iar dupa procesul de adoptie a iesit din magistratura si s-a angajat jurisconsult la Agrotransport SA Oltenita.

In replica, Norica Nicolai a caracterizat afirmatiile presedintelui drept "minciuni sfruntate" si a spus ca mapa ei profesionala ar fi fost confectionata de fosta Securitate.

Dosarul de personal al candidatei la functia de ministru al Justitiei o contrazice insa. Din documentele existente la Parchetul General rezulta atat eroarea judiciara comisa de Norica Nicolai, cat si participarea ei la procesul de adoptie.

In plus, dosarul nu a fost intocmit de Securitate, ci de fostii sefi ai Noricai Nicolai. In ce priveste eroarea judiciara, inspectia Procuraturii Generale a constatat ca Norica Clinci a incalcat, in 1987, Codul de procedura penala prin arestarea unei persoane fara declansarea urmaririi penale si fara audierea acesteia.

Concret, ea a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele unui anume Ionita Valerica, fiul lui Ion si Marghioala, pentru furt din avutul obstesc (ar fi furat, impreuna cu alti patru complici, grau din silozul Budesti, judetul Calarasi). In fapt, autorul furtului era o alta persoana, tot Ionita Valerica, fiul lui Vasile si Haritina, cu domiciliul si data nasterii diferite.

Initial, instanta l-a condamnat pe falsul autor al furtului la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca, fiind la prima infractiune, beneficia de un decret de amnistie. Cand a constatat ca nu acel Ionita Valerica a fost autorul furtului, Norica Clinci a inaintat recurs, pentru ca cel de-al doilea Ionita Valerica era recidivist si nu beneficia de prevederile decretului de amnistie.

Eroarea respectiva nu i-a apartinut procurorului Clinci, ci militienilor care faceau cercetarile. Norica Clinci a fost insa sanctionata pentru ca, in momentul cand a descoperit eroarea, nu a urmat procedura, in sensul declansarii urmaririi penale impotriva adevaratului autor al furtului si nici nu l-a audiat, ci a modificat doar mandatul de arestare emis initial.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News