CC interpreteaza Constitutia in favoarea lui Basescu

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 14:21 4935 citiri

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea in cazul refuzului presedintelui de numire in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai. In document, Curtea arata ca limitarea la o singura respingere a propunerii de ministru se justifica prin faptul ca raspunderea pentru o alta nominalizare revine in exclusivitate premierului, care nu mai este obligat sa motiveze o noua numire. Practic, magistratii Curtii Constitutionale "traduc" legea fundamentala a tarii, intorcand-o "din condei" in favoarea presedintelui. Aceiasi magistrati au recunoscut ca nu exista o prevedere legala pe baza careia ar putea fi solutionat conflictul dintre presedinte si premier, drept care au recurs la analogii deduse din Constitutie.

In solutionarea conflictului juridic dintre presedinte si primul-ministru, Curtea arata ca "este obligata sa dea textelor din Legea fundamentala o interpretare corespunzatoare, pentru a desprinde din litera acestora spiritul care guverneaza aceasta materie".

In plus, CC subliniaza faptul ca atributiile Curtii nu ii permit sa examineze si sa solutioneze conflicte de natura politica. Solutionarea conflictelor politice revine partidelor, autoritatilor publice, inclusiv presedintelui care trebuie sa vegheze la respectarea Constitutiei, la buna functionare a autoritatilor publice si sa exercite functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Potrivit Curtii, articolul 85, al.2, din Constitutie prevede ca seful statului revoca si numeste, la propunere premierului, pe unii membri ai Guvernului, interpretarea ad-litteram fiind ca "in acest caz presedintele nu executa o hotarre a Parlamentului, ci se afla in situatia de a decide el insusi, la propunerea primului-ministru".

"Actul de decizie, in aceasta faza, fiind prin definittie un act de vointa, este evident ca presedintele are libertatea de a primi propunerea primului-ministru sau de a-i cere sa faca alta propunere", este interpretarea data de Curtea Constitutionala.

CC constata ca acest inteles al art. 85, al. 2, "contine premisele unui blocaj institutional", astfel ca presedintele poate sa nu accepte propunerea primului-ministru pentru un post ministerial si poate cere sa faca o noua propunere.

In aceste conditii, pot fi puse doua probleme: de cate ori are dreptul presedintele sa procedeze in acest mod si daca prim-ministrul este indreptatit sa repete prima nominalizare, se arata in motivare.

Legea fundamentala nu raspunde in mod explicit la aceste probleme, mai constata Curtea. In cazul in care dezacordul presedintelui si al prim-ministrului este ireductibil, asa cum se prezinta situatia in cauza de fata, se creeaza un blocaj institutional inadmisibil, de natura sa impiedice buna functionare a Guvernului.

Printr-o decizie anterioara, numarul 356 din 5 aprilie 2007, pronuntata in solutionarea altui conflict juridic de natura constitutionala privind aplicarea art.85 alin.(2) din Constitutie, Curtea a statuat ca presedintele Romaniei poate sa ceara prim-ministrului sa faca o alta propunere pentru ocuparea unei functii de ministru ramasa vacanta si a precizat ca presedintele nu are un drept de veto, excluzand astfel validitatea unui refuz nemotivat, arbitrar.

In decizia din aprilie, CC se referea la refuzul prezidential de numire a ministrului de Externe Adrian Cioroianu, conflictul incetand inainte de dezbaterile Curtii.

In preambulul deciziei Curtii din 7 februarie, care face o cronologie a cazului Norica Nicolai, se mentioneaza si argumentele sefului statului legate de mapa profesionala a acesteia, comunicate Curtii in 30 ianuarie.

Vezi mai jos motivarea Curtii Constitutionale

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News