Basescu: Norica Nicolai a condamnat un nevinovat

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 18:00 6256 citiri

Presedintele Traian Basescu spune ca Norica Nicolai a condamnat un nevinovat, in timp ce era procuror si a incalcat, in repetate randuri, legea, din pozitia de magistrat.

Seful statului a explicat, vineri, printr-un comunicat, motivul pentru care a refuzat numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei: trecutul profesional al candidatei.

- Basescu: Nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai

- Reactii la comunicatul Presedintiei

- Comunicatul Presedintiei cu privire la Norica Nicolai

- Camelia Spataru: presedintele il putea contacta pe premier, daca ar fi dorit

- Basescu i-a trimis lui Tariceanu o a treia invitatie

- Tariceanu refuza cu incrancenare sa mearga la Cotroceni

- O vrei pe Norica Nicolai la Justitie?

- Nepoatei Noricai Nicolai i s-au pus pile la Penitenciare

Traian Basescu afirma ca l-a chemat pe premierul Calin Popescu Tariceanu la Cotroceni sa negocieze numirea unui ministru la carma Ministerului de Justitiei si pentru a-i aduce la cunostinta date din trecutul Noricai Nicolai, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Potrivit presedintelui Romaniei, o astfel de persoana, cu un asemenea trecut, nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta faptul ca Primul ministru a refuzat in mod repetat sa se consulte cu seful statului in privinta numirii unui ministru al Justitiei", se mai arata in comunicat.

Potrivit aceluiasi text, "la data de 17 decembrie 2007, fara sa se consulte cu seful statului, premierul i-a trimis presedintelui Romaniei propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei".

"Pentru a verifica criteriile prevazute de Decizia Curtii Constitutionale nr.356/2007, Presedintele a considerat ca este necesara o analiza a activitatii profesionale a doamnei Nicolai. In acest sens, in data de 17 decembrie, Presedintele a solicitat in scris Parchetului General punerea la dispozitie a mapei profesionale a doamnei Nicolai", conform comunicatului Biroului de Presa al Administratiei Prezidentiale.

In acelasi comunicat se arata ca "dupa ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, asa cum cere sus amintita decizie a Curtii, Presedintele i-a trimis o scrisoare premierului, in data de 8 ianuarie, prin care ii cerea sa renunte la desemnarea doamnei Nicolai.

Presedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publica incercarea de fraudare a unui vot in Senatul Romaniei, considerand ca acest fapt este suficient pentru a pune la indoiala respectarea criteriului "reputatiei nestirbite si moralitatii".

Presedintele a solicitat premierului sa faca o alta propunere. Ca raspuns la aceasta solicitare constitutionala, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai".

Mai mult, "in ultimele doua zile, Presedintele a incercat in mod repetat sa aiba o discutie cu premierul, pentru a evalua impreuna documentele oficiale aflate in mapa profesionala a candidatului propus. Presedintele a considerat ca nu este oportun ca datele sa fie facute publice inainte ca premierul sa ia cunostinta despre continutul acestora", informeaza textul.

"Intrucat refuzul la dialog este sistematic, presedintele Romaniei se vede obligat sa prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru functia de ministru al Justitiei, date care se regasesc in mapa profesionala a doamnei procuror Norica Nicolai", potrivit comunicatului.

Informatiile legate de trecutul Noricai Nicolai, pe care Basescu voia sa i le comunice premierului, se refera la un incident din anul 1987, cand "doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata.

Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite".

In acelasi comunicat se araa ca "in loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata".

"In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale", a anuntat Administratia Prezidentiala.

"De asemenea, dupa Revolutie, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe langa Procuratura Locala Oltenita judetul Calarasi, doamna Norica Nicolai, incalcand legea, a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti.

Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura", informeaza textul.

Documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului in arhiva profesionala a Parchetului General. Faptele prezentate arata ca incidentul cu incercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News