Basescu, criticat in Parlamentul European din cauza Noricai

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 17:13 4302 citiri

Eurodeputatul PSD, Adrian Severin, a sustinut, vineri, ca atitudinea presedintelui fata de Norica Nicolai este criticata in Parlamentul European si a sugerat ca in raportul de tara pot fi introdusi termeni "extrem de critici cu privire la justitie", relateaza NewsIn.

"Abuzul pe care presedintele il comite prin atitudinea fata de Norica Nicolai este un abuz evident, adoptand aceeasi atitudine pe care a adoptat-o in cazul Cioroianu(...). Acest abuz pe care presedintele il comite, acuzandu-l in acelasi timp de abuz pe ministrul interimar al justitiei, toate aceste lucruri sunt privite in maniera cea mai critica in PE si in celelalte institutii europene, ceea ce creeaza o stare de spirit in general negativa, in general critica si, evident, mai putin calduroasa la adresa Romaniei", a comentat eurodeputatul social-democrat, referindu-se la modul in care este perceput la Bruxelles scandalul de la MJ.

El adaugat ca starea de incetitudine din ultimii ani, la nivelul conducerii Ministerului Justitiei, a intarit inclinatiile unora dintre raportorii europeni in ceea ce priveste introducerea in raportul de tara a unor "termeni extrem de critici cu privire la situatia justitiei din Romania", in conditiile in care raportul preliminar va fi prezentat de CE saptamana viitoare.

Severin a mai spus ca mediatizarea excesiva a scandalului iscat de punerea sub urmarire penala a demintarilor romani nu aduce un beneficiu Romaniei la nivel european. El a precizat ca expunerea publica excesiva a acestui caz ii face pe cei anchetati sa devina din start vinovati si astfel se da o lovitura statului de drept.

Adrian Severin a mai sustinut ca Bucurestiul nu poate convinge Uniunea Europeana ca tara noastra lupta impotriva coruptiei si are o justitie sanatoasa doar "trecand prin fata televizoarelor sau ale camerelor de luat vederi, 8 9 sau 10 demintari romani si gonindu-i spre DNA". Liderul PSD a mai afirmat ca nu poate fi nimeni convins ca in Romania este combatuta coruptia "masurand bideurile si ferestrele unui demintar" (referire la dosarul Zambaccian, nr.) si a acuzat transformarea procuraturii intr-un instrument de "politie politica".

"Daca este adevarat ceea ce am auzit, ca Sulfina Barbu a fost inclusa pe lista, pentru a se declansa o ancheta penala si aceasta procedura a fost refuzata de presedinte, cred ca am avea dovada ca nu ne aflam in lupta impotriva coruptiei, ci in fata luptei milionarilor de tranzitie impotriva miliardarilor de tranzitie", a concluzinat Severin, referindu-se la informatiile aparute in cotidianul Ziua.

Potrivit Ziua, fostul ministru al mediului s-a implicat in elaborarea Ordonantei de Urgenta si a Legii pentru Fondul de Mediu de pe urma carora ar fi avut avut de castigat doar agentii rau-platnici. Basescu a refuzat sa ceara urmarirea penala fata de Sulfina Barbu, desi cel care i-a adus la cunostinta gravele fapte ale fostului ministru, chiar directorul Administratiei Fondului de Mediu, fusese asigurat ca Parchetul va fi instiintat, sustin jurnalistii de la cotidianul citat. In prezent, cauza se afla pe rolul instantei supreme.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News