Andon explica ipoteza in care Basescu n-ar mai putea sa-si exercite functia

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 18:32 2359 citiri

Conservatorul-jurist Sergiu Andon a lansat marti ipoteza ca seful statului sa se afle in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, daca va refuza in continuare numirea Noricai Nicolai, dupa ce Executivul ar avea un eventual castig de cauza in fata Curtii Constitutionale.

Conservatorul-jurist Sergiu Andon a lansat, intr-un comentariu pentru NewsIn, ipoteza potrivit careia nu ar mai fi nevoie de semnatura presedintelui Traian Basescu pe decretul de numire a Noricai Nicolai, in cazul in care seful statului refuza ca senatorul PNL sa devina ministru al Justitiei, dar numai dupa ce Curtea Constitutionala ar decide, la sesizarea Guvernului, ca motivele lui Basescu nu sunt intemeiate.

Practic, in demonstratia lui Sergiu Andon se regasesc doi pasi necesari pentru ca presedintele sa se afle in "imposibilitate temporara" de a-si exercita functia. Primul pas este, potrivit lui deputatului PC, o decizie a CCR, la sesizarea Executivului, prin care motivele de a refuza decretul de numire sa nu fie considerate valabile. Pasul urmator este ca seful statului sa refuze in continuare iscalirea documentului si astfel eventualitatea de a fi declarat "in imposibilitate temporara" de a-si indeplini mandatul.

In acest context, Andon a vorbit despre "imposibilitatea temporara" a sefului statului de a-si exercita atributiile (cu referire la art. 98 din Constitutie), despre care intr-adevar legea fundamentala nu spune in ce consta, dar care ar putea fi aplicata in eventualitatea in care presedintele nu poate semna decretul, iar CCR va decide ca motivele de refuz nu sunt valabile.

"Daca nu semneaza cu perseverenta inseamna ca este in imposibilitate si statul nu poate fi tinut pe loc si automat semneaza cineva pentru, presedintele pastrandu-si functia", a declarat Sergiu Andon.

Astfel, Sergiu Andon a facut referire si la sesizarea Guvernului la CCR, despre care a spus ca trebuie sa contina si ipoteza pasilor urmatori, daca Traian Basescu respinge numirea Noricai Nicolai, cu toate ca CCR a decis ca motivatia sefului statului nu se sustine. Andon spune ca astfel ar putea fi evitat un nou contencios constitutional, iar ipoteza enuntata nu a fost o discutie purtata la nivelul partidului.

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de numire ca interimar la Ministerul Justitiei a lui Teodor Melescanu, ministrul Apararii, informeaza Administratia Prezidentiala. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis, marti, presedintelui Traian Basescu, o scrisoare prin care ii cere sa-l numeasca interimar la Ministerul Justitiei pe ministrul apararii, vicepresedintele Teodor Melescanu, informeaza un comunicat de presa al Guvernului.

Numirea Noricai Nicolai este in continuare amanata din cauza neintelegerilor dintre premier si presedintie. La 1 februarie expira termenul de 45 de zile pana la care conducerea Ministerului Justitiei putea fi asigurata de ministrul demisionar Tudor Chiuariu.

- Teodor Melescanu, interimar la Justitie

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News