Ancheta parlamentara in dosarul Hayssam va fi reluata

Marti, 05 Februarie 2008, ora 16:53 902 citiri

Conducerea Senatului a aprobat marti prelungirea activitatii subcomisiei de ancheta in cazul Omar Hayssam, tinand cont ca problema este una de interes public, a anuntat Ioan Chelaru, chestorul Camerei superioare, informeaza NewsIn.

Chelaru a explicat ca a existat o solicitare catre Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere pentru achetarea cazului si audieri in cazul lui Omar Hayssam, insa la momentul respectiv se incepuse urmarirea penala si s-a decis sa se dea prioritate acesteia. Potrivit chestorului Senatului, subcomisia va realiza un raport, iar Comisia juridica il va prezenta Biroului Permanent, urmand a fi luate decizii.

Cazul Hayssam a revenit in atentie dupa ce au fost facute publice stenogramele care redau convorbirile dintre sirian si procurorul de caz Ciprian Nastasiu, convorbiri din care reiese ca Hayssam a parasit Romania cu un pasaport romanesc.

Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, sugera ca "profesorul" invocat in cazul Hayssam este presedintele Traian Basescu, ea precizand ca ar putea face o cerere pentru a avea acces la documente suplimentare legate de ancheta respectiva, in conditiile in care are certificat ORNISS.

Nicolai, propusa pentru Ministerul Justitiei, declara, in urma cu cateva sapamani, ca, in calitatea de vicepresedinte al comisiei de aparare a Senatului, a participat la ancheta in cazul Hayssam si a sustinut ca nici pana in prezent nu a gasit raspuns la mai multe intrebari legate de procurorul care a fost desemnat sa instrumenteze cazul, intrebandu-se retoric cum de autoritatile romane, intr-un dosar privind acuzatii de terorism, nu au demarat cercetari pentru a verifica cum a fost posibil ca omul de afaceri sirian sa treaca granita cu un pasaport romanesc fals.

"Am fost vicepresedintele Comisiei de Aparare si am facut parte din Comisia care a anchetat Omar Hayssam, deci stiu bine ce spun cand am zis "domn profesor". M-am uitat si eu cu foarte mare atentie pe stenograme. Cand eram in Comisia care ancheta cazul Hayssam am pus si eu doua intrebari: de ce procurorul care l-a pus in libertate pe Hayssam a fost insarcinat sa administreze probatiunea si in dosarul de trecere frauduloasa a frontierei si de ce nu s-a declansat de catre Parchet o ancheta privind falsificarea pasaportului" a comentat Nicolai.

"Nu am vazut absolut nimic, ci pur si simplu o discutie de cafenea intre un inculpat si un procuror. Intr-o logica clara nu putea vorbi decat despre un personaj care avea cea mai inalta functie in stat atunci cand spunea ca cei trei au plecat. Cei trei erau Timofte, Fulga si Ardeleanu si apoi si domnul Botos", a mai completat ea, referitor la stenogramele care redau discutia dintre Hayssam si procurorul de caz Ciprian Nastasiu.

Norica Nicolai a mai spus ca parlamentarii nu au primit niciun document pentru a analiza cazul, singurul raspuns pe care l-au dat autoritatile implicate fiind acela ca dosarul este secretizat pentru 50 de ani.

"Vreau sa stiu de ce acest dosar a fost clasificat pe 50 de ani si au aparut aceste declaratii acum. Daca fac parte din acel dosar care s-a secretizat, atunci toata lumea trebuie sa declanseze o ancheta. Sa vedem cine declasifica dosare cu caracter strict secret in aceasta tara" a sustinut senatoarea liberala.

In context, ea a precizat ca detine certificat ORNISS si ca, in baza aceastuia, va face o cerere pentru a avea acces la documentele clasificate legate de acest dosar.

Si senatorul Radu Stroe, presedinte al comisiei SRI, a cerut lamuriri de la SRI in legatura cu cazul Hayssam. "Vrem sa stim daca interceptarile respective au fost efectuate de SRI, daca au existat mandate, autorizatii, vrem sa stim daca au luat in discutie o serie de pasaje din cadrul convorbirii", a declarat el, adaugand ca a cerut si informatii legate de persoane din cadrul SRI care ar fi putut contribui la iesirea lui Hayssam din tara.

De asemenea, el considera informatia data de Hayssam ca ar fi parasit tara cu un pasaport fals ca impunand clarificari din partea institutiilor abilitate. "Institutii precum MIRA, SRI si chiar CSAT ar trebui sa informeze media, opinia publica si comisiile parlamentare despre aceste informatii", a afirmat liberalul.

PSD, PC si PRM au cerut recent reluarea anchetei parlamentare in cazul Hayssam.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News