Acuzată de sabotaj, Rusia amintește că a găsit în apropierea Nord Stream 1 un dispozitiv al NATO pentru neutralizarea minelor

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 22:22
3204 citiri
Acuzată de sabotaj, Rusia amintește că a găsit în apropierea Nord Stream 1 un dispozitiv al NATO pentru neutralizarea minelor
Rusia este suspectată de ”sabotaj” asupra conductelor Nord Stream FOTO pipeline-journal.net

Serghei Kuprianov, purtător de cuvânt al Gazprom, a declarat luni, 10 octombrie, că un dispozitiv pentru neutralizarea minelor, aparţinând NATO, ar fi fost descoperit în zona gazoductului Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.

În 2015, în timpul inspecţiei la gazoductul Nord Stream 1, efectuată de specialişti Gazprom, a fost descoperit un dispozitiv subacvatic de neutralizarea minelor, care, după cum a declarat ulterior NATO, ”s-ar fi pierdut în cursul unor exerciţii”, a declarat luni Serghei Kuprianov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

”Acest caz este binecunoscut. La 6 noiembrie 2015, în timpul unei inspecţii vizuale planificate a gazoductului Nord Stream 1, a fost descoperit dispozitivul subacvatic al NATO Sea Fox. Se afla în spaţiul dintre conductele de gaz, clar lângă una dintre ramuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom la postul de televiziune Rossia-24.

NATO a declarat că declanşatorul subacvatic fusese pierdut în timpul unor exerciţii. Iată ce exerciţii are NATO, când un dispozitiv exploziv militar este amplasat exact sub gazoductul nostru”, a adăugat Kuprianov.

Kuprianov mai susţine că dispozitivul a fost scos din apă şi neutralizat de forţele armate ale Suediei, iar transportul de gaze, întrerupt din cauza incidentului, a fost ulterior reluat.

Scurgeri enorme din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, la 26 septembrie, au fost provocate, conform datelor preliminare, de explozii subacvatice la cele două conducte, relatează AFP.

Anterior, Rusia acuzase SUA de implicare în sabotarea celor două gazoducte, ceea ce Washingtonul a negat, conform agenţiei de presă franceze.

Incidentul survine pe fondul invaziei neprovocate şi nejustificate declanşate de Rusia la 24 februarie în Ucraina în ceea ce este un război de cucerire, primul de acest gen după cel de-al Doilea Război Mondial.

Agresiunea asupra unui stat suveran a atras sancţiuni drastice împotriva Rusiei din partea Occidentului, care susţine, în special, cu arme Ucraina, victima acestui război.

Pe fondul eşecurilor pe câmpul de luptă, Moscova a suspendat livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 la începutul acestei luni, pe termen nedefinit, sub pretextul unor probleme tehnice, în condiţiile în care gazoductul Nord Stream 2 nu a intrat niciodată în funcţiune.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
#Nord Stream, #scurgeri gaze, #sabotaj, #dispozitiv, #neutralizare mine, #NATO , #gaze Rusia