Nor uriaș de metan deasupra Norvegiei și Suediei, după scurgerea de gaze din conductele Nord Stream: ”Nu am văzut niciodată așa ceva” FOTO

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 18:41 9854 citiri
Scurgere de gaz din Nord Stream FOTO Hepta

Nivelul înregistrat pe cerul Suediei și Norvegiei după scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2 au atins cote record, potrivit informațiilor apărute în presa din cele două țări scandinave.

Cercetătorii au anunțat că un ”nor de metan” se deplasează dinspre zona Bornholm, locul accidentului, spre Suedia și Norvegia. Potrivit calculelor acestora, gazul se deplasează spre nord și ar putea ajunge deasupra insulelor Svalbard în câteva zile, notează Il Giornale.

Îngrijorările experților au loc în contextul în care 96% din gazul care curge în conducta baltică care leagă Germania și Rusia este metan.

Conform calculelor lui Stephen Matthew Platt, climatolog la institutul norvegian de cercetare a aerului, s-ar fi scurs aproximativ 40.000 de tone de metan. ”Emisiile corespund dublului emisiilor anuale de metan ale industriei de petrol și gaze din Norvegia. Acestea sunt niveluri record. Nu am văzut niciodată ceva de genul acesta în Norvegia și Suedia”, a spus el, potrivit stirileprotv.ro

Oficialii au identificat patru scurgeri pe cele două conducte Nord Stream care traversează Marea Baltică. Mai multe guverne au susținut că exploziile au fost acte deliberate de sabotaj.

Gazul metan are un puternic efect de seră.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com