Adio telefoane Nokia: Finlandezii ies de pe piata, ingenunchiati de Apple si Samsung

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 21:57
7259 citiri
Adio telefoane Nokia: Finlandezii ies de pe piata, ingenunchiati de Apple si Samsung

Nokia, nume sinonim pentru o perioada indelungata cu telefonul mobil de calitate, a fost nevoita sa renunte la afacerea care i-a adus renumele mondial, iesind de pe o piata pe care a dominat-o timp de 14 ani dupa ce nu a putut tine pasul cu revolutia inceputa de Apple si accelerata de Samsung.

Compania finlandeza vinde catre Microsoft, pentru 3,79 miliarde de euro, divizia dezvoltatoare si producatoare de telefoane mobile. Mai departe, Nokia a cedat licentele catre Microsoft timp de 10 ani pentru portofoliul de brevete de inventie asociate telefoanelor mobile, in schimbul sumei de 1,65 miliarde euro, cu posibilitatea de prelungire a contractului pe termen nelimitat, semn ca finlandezii nu intentioneaza sa revina in viitorul apropiat la productia de terminale. Totodata, 32.000 de angajati Nokia, dintre care aproape 5.000 din Finlanda, vor trece sub umbrela Microsoft.

Dupa transferul celor 32.000 de locuri de munca, Nokia ramane cu 56.000 de angajati.

Nokia se va rezuma de acum inainte la operatiunile din zona echipamentelor pentru retele de telecomunicatii, servicii de navitatie si tehnologii avanste. Grupul finlandez a convenit in luna iulie preluarea, pentru 1,7 miliarde euro, a participatiei detinute de grupul german Siemens la compania mixta Nokia Siemens Networks, producatoare de echipamente de retea. Divizia a fost redenumita Nokia Solutions and Networks si concureaza cu nume precum Ericsson, Huawei si ZTE.

Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia

Tranzactia cu Microsoft, care va fi achitata in cash, nu include serviciul de geolocatie si navigatie HERE, unul dintre principalele atuuri ale companiei finlandeze. Astfel, serviciul de harti va fi licentiat catre Microsoft in regim similar portofoliului de brevete.

Marca Nokia va supravietui pe piata telefoanelor mobile. Astfel, Microsoft a incheiat un acord de licentiere pe 10 ani cu grupul finlandez pentru utilizarea marcii Nokia in ceea ce priveste telefoanele mobile existente si cele care vor fi dezvoltate in urmatoarea perioada, pe baza sistemelor de operare curente. Totodata, Nokia nu are dreptul de a utiliza marca omonima la niciun dispozitiv mobil pana la finele anului 2015.

Pe langa suma de 5,4 miliarde euro platita de Microsoft pentru preluarea operatiunilor Nokia, grupul american s-a angajat sa imprumute compania finlandeza cu 1,5 miliarde euro, in trei transe a cate 500 milioane euro, prin intermediul unor obligatiuni convertibile in actiuni. Nokia poate accesa imprumutul in intregime sau partial.

Vanzarile Nokia, in cadere libera - scadere cu aproape un sfert, in ultimul an

Iesirea companiei finlandeze de pe piata telefoanelor mobile vine la scurt timp dupa ce in trimestrul al doilea din acest an vanzarile de smartphone-uri au depasit pentru prima data, la nivel mondial, livrarile de terminale fara functii avansate, segment unde Nokia era lider de piata.

Nokia a pierdut 5 miliarde euro in ultimii doi ani, dupa restructurari si investitii masive in dezvoltarea de smartphone-uri, pentru a prinde din urma Apple, Google si Samsung. La inceputul acestui an, Nokia a renuntat la plata dividendelor pentru prima data in istoria de aproape 150 de ani a companiei.

In 2007, anul aparitiei primului iPhone, Nokia avea o cota de 40% din piata telefoanelor mobile, care a scazut la 15% anul trecut. Nokia a cedat in 2012, dupa 14 ani, pozitia de lider pe piata telefoanelor mobile, fiind surclasata de grupul sud-coreean Samsung Electronics.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Nokia iesire piata telefonie, #iesire Nokia telefonie mobila, #Nokia pierdere telefoane mobile , #stiri Nokia