Două noi mutații ale Omicron, în atenția OMS. Ce au descoperit cercetătorii în legătură cu variantele BA.4 și BA.5

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 23:32
3349 citiri
Două noi mutații ale Omicron, în atenția OMS. Ce au descoperit cercetătorii în legătură cu variantele BA.4 și BA.5
Oamenii de știință cercetează cât de grave sunt mutațiile Omicron FOTO: (generică) Unsplash.com

Două noi subvariante ale Omicron, BA.4 și BA.5, au fost propuse recent pentru supravegherea OMS.

După apariția variantei Omicron, despre care se spunea că va aduce sfârșitul pandemiei, oamenii au lăsat garda jos. Multe țări au ridicat măsurile sanitare anti-pandemie, nu se mai poartă mască peste tot, nu se mai respectă distanțarea socială, adunările de persoane sunt tot mai mari, iar peste toate acestea, cererea de vaccinare este la un nivel foarte mic.

În acest timp, virusul se mutează. Și vorbim chiar despre Omicron. Deja au apărut variante care au o rată de transmisibilitate foarte mare.

BA.4 și BA.5, în atenția cercetătorilor

Datele despre BA.4 și BA.5 sunt încă puține însă având în vedere că au fost secvențiate din probe genomice în mai multe țări, au intrat în atenția oamenilor de știință.

”Sunt două denumiri propuse de echipele de cercetători, nu vorbim despre o denumire oficială din partea OMS, și desemnează două dintre multiplele tipuri de varinată BA.1 care sunt sub supraveghere de câteva luni. BA.4 și BA.5 sunt derivate din BA.1.

Sunt de ordinul miilor, probabil, aceste variante, iar acestea apar pentru că numărul de persoane infectate cu această variantă BA.1 a fost și este foarte mare. Cu cât BA.1 a infectat mai multe persoane, cu atât a suferit mai multe mutații”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină într-un interviu acordat Ziare.com.

Ce știm până acum despre aceste două mutații ale Omicron

Potrivit specialistului în sănătate publică, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu știm aceste lucruri în acest moment. Însă știm structura fiecărei dintre aceste două subvariante de Omicron și este de văzut cum vor evolua în continuare, în viața reală”.

Doctorul Marius Geantă a mai amintit că inițial, când s-a vorbit despre Omicron, ca noua variantă care va pune probleme, ”de fapt se vorbea despre o familie cu trei frați care nu erau chiar gemeni, BA.1, BA.2 și BA.3. Despre BA.3 s-a vorbit foarte puțin pentru că a fost identificat și caracterizat prin secvențiere genomică încă de la început, însă nu a pus probleme din punctul de vedere al sănătății publice”.

”Iar acest lucru se întâmpla pentru că BA.1 avea o viteză de transmitere mult mai mare și a ”câștigat lupta” cu BA.3, acesta rămânând undeva în umbră.

BA.2 a avut nevoie de ceva timp pentru a achiziționa modificări, astfel încât viteza de transmitere să fie mai mare față de cea a BA.1. De altfel, diferențele dintre BA.2 și BA.1, din punct de vedere structural, sunt mai mari decât diferențele dintre variantele Delta și Alpha ale coronavirusului, de exemplu”, a mai explicat expertul.

Ce se poate întâmpla cu aceste două variante

Oamenii de știință vor stabili dacă aceste două mutații vor rămâne de interes sau se va constata că nu sunt periculoase.

”Așteptăm mai multe date și despre BA.4 și BA.5 să vedem cât de mare este amplitudinea acestor modificări. Momentan vorbim despre aceste două subvariante de Omicron ca despre două ipoteze care au rezultat din analiza unui număr de câteva sute de probe genomice virale identificate în mai multe locuri din lume.

În ceea ce privește varianta recombinantă XE (între BA.1 și BA.2), aceasta este mai bine caracterizată față de BA.4 și BA.5, ea apărând în supravegherea de rutină a Marii Britanii. Ea se transmite cu 10% mai mult decât BA.2.

BA.4 și BA.5 pot să dispară în câteva zile pentru că analizele ar putea indica faptul că nu vor pune probleme pentru sănătatea publică sau pot să rămână în atenția specialiștilor pentru o perioadă mai lungă de timp dacă aceste modificări ne vor arăta că pot deveni un pericol.

Un mesaj important este că țările care au capacitate de a secvenția și de a analiza datele fac această muncă în continuare, identifică noi modificări ale virusului care se pot transforma în variante de interes sau de îngrijorare.

Cele două subvariante au fost identificate pe probe din Europa, Asia, Africa și au rezultat ca urmare a analizelor pe bază de date internaționale, nu doar dintr-o anumită țară”, a mai arătat expertul.

Valurile succesive de Covid-19 au fost conduse de noi variante

În vara anului 2020, varianta B.1 a măturat globul, retrăgându-se în toamnă, scrie Forbes.com. Iarna lui 2020 a adus varianta Alpha, care și ea a a fost depășită de o nouă mutație.

Apoi varianta Delta a alimentat un alt val, mai întâi în India și apoi în jurul globului, retrăgându-se din nou în toamnă. Cel mai recent, tulpina BA.1 de Omicron a alimentat cel mai mare vârf până în prezent, atingând vârful la sfârșitul lunii ianuarie. Un nou val, condus de încă o variantă, BA.2, care împărtășește un părinte comun nedetectat cu BA.1, declanșează încă un val de infecții în Europa și se pare că și în SUA.

Media curentă pe 7 zile a noilor cazuri confirmate de Covid-19 la un milion de persoane în diferite Tari europene GRAFIC: Forbs.com

De altfel, toate variantele de îngrijorare până în prezent par să apară din mutații de la un părinte anterior. Experții spun că mutațiile includ substituții unice de acid nucleic, precum și mici deleții și inserții. Acest lucru nu epuizează în niciun caz repertoriul variației genomice a coronavirusului.

Betacoronavirusurile, cum ar fi genomul SARS-CoV-2, pot suferi rearanjamente și recombinare secvențe interne, schimbul unei părți a genomului cu cel al unui virus strâns înrudit. Două astfel de recombinante au fost descrise recent, o recombinare Omicron-Omicron și un recombinant Delta-Omicron. Aici descriem recombinantul Omicron-Omicron, având în vedere denumirea preliminară Omicron BA.4.

Până acum, aparițiile lui BA.4 în întreaga lume sunt foarte puține. Au fost confirmate patru secvențe ale tulpinii în Africa de Sud, una în SUA și una în Puerto Rico până pe 16 martie. Numărul real de infecții cu acest recombinant ar putea fi mult mai mare, mai ales că Omicron BA.1 și BA.2 continuă să facă furori.

Cea mai simplă interpretare a originii BA.4 este un eveniment de recombinare între BA.1 și BA.3. Este probabil ca BA.3 să contribuie la porțiunea de genom care se extinde de la capătul 5’ la jumătatea genei NSP3 a complexului de replicare (aproximativ 2.000 de aminoacizi). Restul este contribuit în mod plauzibil de BA.1. Anomalia este o singură mutație în NSP6 găsită în BA.1, dar nu BA.3 sau BA.4.

O nouă varintă a coronavirusului se naște o dată la patru luni

Pandemia a trecut în plan secund în atenția guvernelor în ceea ce privește situațiile de urgență, iar acest lucru este o problemă uriașă în acest moment, spun experții.

”Cu o nouă variantă la patru luni, nu putem fi prinși nepregătiți pentru sosirea următorului val”, a explicat Seth Berkley, CEO al Gavi, parteneriatul public-privat din conducerea Covax, inițiativa globală care ghidează eforturile de asigurare a accesului egal la vaccinurile Covid-19 în țările cu venituri mici și medii, pentru Corriere della sera.

Seth Berkley și un alt nume greu în domeniul sănătății publice, Richard Hatchett, directorul Cepi, programul de distribuție mondială a medicamentului trag un sistem de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă cu țările sărace care rămân descoperite în fața virusului din cauza accesului slab la vaccinuri.

”A existat o cursă pentru a lua doze de către țările bogate, iar Covax s-a trezit să concureze cu acestea: trebuie să împiedicăm țările cu venituri mici să se găsească din nou în partea de jos a cozii”, a explicat Berkley. Iar vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane poate încetini viteza de mutare a virusului.

Există 44 de țări cu rate de vaccinare sub 20%, un teren fertil pentru înființarea de noi tulpini. Pentru unii, dovada că bunăvoința și cooperarea nu sunt suficiente.

”Adevărul este că lumea ar fi trebuit să aibă un plan înainte de pandemie. În schimb, ne-am trezit strângând fonduri pentru a cumpăra doze, deoarece virusul era răspândit. Apoi ne-am revenit: în ianuarie erau 34 de țări cu mai puțin de 10% din populația vaccinată, trei luni mai târziu au scăzut la 19. E ușor să critici aceste eforturi, cu atât mai greu este să găsești o altă soluție”, a mai spus Seth Berkley.

Însă, ”ezitarea la vaccinare continuă să fie mai mare în țările cu venituri mari decât în țările cu venituri medii”, a mai spus acesta.

Iar cauza principală este politizarea vaccinului, rețelele de socializare amplificând mesajul.

”Dacă în SUA și Europa se spune că vaccinul crește infertilitatea, ceva este adevărat”, consideră mulți din sudul global, de exemplu.

”Prevăzăm finanțare pentru a implica liderii comunităților africane. Împreună cu partenerii noștri, Unicef și OMS, colaborăm cu companii de social media și dezvoltatori de conținut pentru a ne asigura că atunci când cineva caută informații, nu ajunge imediat pe un site de teorie a conspirației: în asta investim între 50 și 100 de milioane de dolari. Țările cu venituri mici au primit până acum un miliard de dolari pentru a furniza doze, pentru a educa personalul medical și pentru a sensibiliza comunitățile”, a mai spus expertul.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Noi mutatii omicron, #BA4 si BA5, #raspandirea coronavirus, #supravegere variante omicron, #Marius Geanta covid , #Tulpina Omicron