Doi cetateni straini ar fi ajutat la fuga lui Carlos Ghosn din Japonia

Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 19:11
4366 citiri
Doi cetateni straini ar fi ajutat la fuga lui Carlos Ghosn din Japonia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Doi cetateni straini au fost implicati in fuga fostului presedinte al aliantei Renault-Nissan Carlos Ghosn din Japonia in Liban, sustin autoritatile turce.

"Au existat doi straini implicati in tranzit", a declarat ministrul turcal Justitiei, Abdulhamit Gul, pentru canalul CNN Turk.

El nu a furnizat detalii despre nationalitatea acestora sau despre rolul jucat.

Autoritatile turce au deschis o ancheta care se concentreaza pe doua zboruri private. Un avion de la Osaka, inmatriculat TC-TSR si care a aterizat luni la ora 02.15 GMT pe aeroportul Ataturk, inchis zborurilor comerciale, dar utilizat pentru abouri cargo si private, si altul la ora 03.00 GMT, un Bombardier Challenger 300 inmatriculat TC-RZA, care a decolat de pe acelasi aeroport spre Beirut.

Fostul presedinte al aliantei Renault-Nissan Carlos Ghosn a afirmat ca si-a organizat singur fuga din Japonia in Liban, iar familia sa nu stia nimic despre acest lucru.

Interpolul a emis, joi, un mandat de arestare international pe numele lui Carlos Ghosn, refugiat in Liban, dupa ce a fugit din Japonia.

Interpolul nu emite mandate de arestare si nu poate declansa anchete, dar tarile membre si tribunalele internationale pot cere publicarea "notitelor rosii". Aceste avize de cercetare internationala se bazeaza pe mandate de arestare nationale, informatiile fiind transmise printr-o baza de date secreta.

Ghosn, unul dintre cei mai cunoscuti sefi de companii din lume, a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anuntand marti ca a fugit in Liban pentru a scapa de un sistem de justitie "corupt".

Persoane apropiate situatiei au declarat ca Ghosn a sosit luni la Beirut, de la Istanbul, cu un avion privat.

Site-ul Hurriyet a relatat, citand un oficial din Ministerul de Interne din Turcia, ca politia de frontiera turca nu a fost informata de sosirea lui Ghosn, iar intrarea si iesirea lui din tara nu au fost inregistrate.

Avionul a sosit luni, la ora 5:30 a.m. (04:30 ora Romaniei), la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Hurriyet, adaugand ca procurorii au ordonat arestarile dupa extinderea investigatiei.

In Japonia, televiziunea NHK a relatat ca autoritatile japoneze i-au permis lui Ghosn sa poarte la el un pasaport francez de rezerva, incuiat intr-o caseta, in perioada eliberarii sale pe cautiune, oferind o informatie legata de modul in care acesta a reusit sa evadeze din Japonia in Liban.

Procuratura a perchezitionat joi resedinta lui Ghosn din Tokyo, a mai relatat NHK.

Omul de afaceri, care detine cetatenie franceza, libaneza si braziliana, a fost extras din Tokyo de catre o companie privata de securitate, in urma cu cateva zile, aceasta fiind o culminare a unui plan pregatit in ultimele trei luni.

Autoritatile japoneze nu au comentat oficial fuga lui Carlos Ghosn. Institutiile guvernamentale japoneze sunt inchise in aceasta saptamana pentru sarbatoarea Anului Nou.

In Liban, autoritatile au anuntat ca Ghosn a intrat legal in tara, cu pasaport francez. Dar unul dintre avocatii japonezi ai lui Ghosn a spus ca are inca in posesie toate cele trei pasapoarte ale acestuia, in conformitate cu termenii eliberarii pe cautiune.

Cu toate acestea, Ghosn detinea si un pasaport francez de rezerva, potrivit unor surse citate de NHK.

Ghosn ar fi fost obligat din luna mai sa detina un pasaport, a relatat NHK, fara sa precizeze motivul.

Strainii din Japonia sunt obligati sa detina carduri de identificare emise de guvern sau sa aiba permanent la ei pasaportul.

NHK a mai relatat ca avocatii lui Ghosn au solicitat ca termenii eliberarii pe cautiune sa fie modificati astfel incat acesta sa aiba la el pasaportul, intr-o caseta inchisa. Cheia casetei ar fi fost in posesia avocatilor acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Japonia Liban Nissan fuga , #stiri Nissan