Unde a disparut speranta politicii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 20 August 2017, ora 18:55
6598 citiri
Unde a disparut speranta politicii

Din patru in patru ani, la alegerile parlamentare, cine are inspiratia sa-si faca un partid suficient de confuz si vag in exprimarea programului, dar care sa se adreseze direct celor care asteapta un ceva nou si altfel, are garantat un castig intre 10 si 20 de procente.

Asa s-a intamplat in 2012 cu PP-DD, partidul construit de Dan Diaconescu in garsoniera unde isi primea si comisioanele. Iar mecanismul a functionat la fel si in 2016 cu USR, partidul pe care Nicusor Dan l-a cladit pe genunchi si-n fuga dupa succesul, intr-adevar neasteptat, de la localele din vara trecuta cu Uniunea Salvati Bucurestiul.

Asemanarile dintre cele doua partide continua si in destinul pe care l-au avut dupa ce au reusit sa intre in Parlament. In 2012, desi PP-DD a obtinut 14%, aproape cat fostul PDL, care atunci a participat in alegeri sub sigla ARD si care a luat putin peste 16%, partidul lui Dan Diaconescu s-a destramat treptat pana inainte de finalul legislaturii.

Dar chiar si infamul PP-DD a fost parca un pic mai coerent si mai bine tinut in frau pana in momentul in care a intrat in procesul de disolutie. Si nici nu si-a decapitat liderul imediat dupa alegeri, asa cum a facut factiunea tehnocrata in USR la nici un an de cand a intrat in Parlament.

Lucru care cu greu ar putea fi spus azi despre Uniunea Salvati Romania, partidul care nu se poate salva nici pe sine din fata unui ridicol fara margini dupa ce a organizat un referendum intern pentru a afla cum sa se pozitioneze fata de un posibil si destul de putin probabil referendum extern.

Daca ar fi sa-l credem pe Nicusor Dan, partidul i-a fost luat, subtilizat si tras de sub picioare de grupul format din fostii tehnocrati, membri sau simpatizanti ai Guvernului Ciolos, care acum se si pregatesc de altfel sa faca un nou referendum in partid pentru a sti daca e bine sau nu sa fuzioneze - colaboreze cu Platforma100 a lui Dacian Ciolos.

Ramas fara liderul fondator si fara imaginea care-i garanta identitatea, oricat de paradoxal si bipolar era ea exprimata uneori, ca in cazul raportarii la problema modificarii Constitutiei initiata de Coalitia pentru Familie, USR are de acum toate premisele sa se risipeasca si mai rapid decat a facut-o pe vremuri fostul PP-DD.

Nu ca Nicusor Dan ar fi fost vreo lumina a carismei sau a elocintei. Dimpotriva. Si nici macar pentru ca USR se identifica, totusi, destul de mult cu USB, deci cu tot ceea ce Nicusor Dan facuse in si pentru Bucuresti. USR are destinul PP-DD in primul rand pentru ca reuneste factiuni contradictorii, prea diverse si opuse in interese si ideologii pentru a putea lucra impreuna pe termen lung.

Dupa experienta USR, Nicusor Dan pare sa fie convins ca tot ce depaseste aria Bucurestiului ii dauneaza grav propriului destin politic si nu pare sa mai vrea altceva decat fotoliul de primar al Capitalei. Vom vedea cu ce sanse in 2020.

Cat despre USR ramane de vazut timpul si ritmul in care se va pulveriza sau, dimpotriva, daca va reusi sa isi gaseasca un lider ca sa-l tina unit si chiar sa-l consolideze in viitor. La cat de disipata si rasfirata arata scena Opozitiei si la ce nevoie de reviriment politic exista aici, USR ar trebui sa aiba toate sansele sa reziste si sa prospere.

PSD a ajuns acum sa isi faca opozitie singur si o face atat de bine organizat si temeinic, incat te intrebi daca nu e vreun plan in spate prin care sa faca practic inutila pana si ideea de Opozitie. USR este inca asteptat sa rasplateasca intr-un fel votul de incredere obtinut anul trecut.

Cum in partid nu exista nicio figura care sa aiba nici pe aproape credibilitatea lui Nicusor Dan, cum PNL se afla inca un cautarea identitatii si a unui discurs motivational, PSD isi poate vedea linistit de jocul putere-opozitie pe care a ajuns sa-l stapaneasca infricosator de bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#USR cearta Nicusor Dan Cristian Ghinea, #referendum USR Ciolos, #referendum USR Coalitia pentru Familie , #USR