Nicușor Dan, singur în războiul deschis cu Gabriela Firea. Campania electorală a început deja la mijlocul mandatului

Marti, 07 Iunie 2022, ora 21:50
4979 citiri
Nicușor Dan, singur în războiul deschis cu Gabriela Firea. Campania electorală a început deja la mijlocul mandatului
Primarul Capitalei Nicușor Dan și liderul PSD Gabriela Firea se află într-un război permanent FOTO Colaj ziare.com / Facebook

Deși actualul primar al Capitalei Nicușor Dan și fostul edil, Gabriela Firea, nu au avut niciodată o relație apropiată, cei doi s-au aflat într-un război continuu care în ultimele săptămâni devine din ce în ce mai intens.

Încă din primele luni de mandat la primăria Capitalei, Nicușor Dan a făcut mai multe dezvăluri despre cum funcționa vechea conducere și a realizat numeroase acuze adresate PSD-ului, și în special Gabrielei Firea. La primul său bilanț după zece luni, Nicușor Dan declara că atunci când a preluat primăria aceasta era „precum un pacient în comă aflat la terapie intensivă”. Mai mult, acesta spunea despre Gabriela Firea că, în mandatul ei, a creat haos în administrație și că din „disperare” înaintea campaniei electorale din 2020 a început să preia proiecte de la sectoare pe care nu le-a terminat niciodată.

Replicile tăioase dintre cei doi au continuat și au culminat zilele trecute după ce Firea l-a acuzat pe actualul primar că nu construiește nimic în ciuda faptului că i-ar fi lăsat „proiecte la îndemână” de vechea sa echipă.

„Un primar gospodar face, acționează, clădește pentru locuitori, nu pasează răspunderea! Primarul general Nicușor Dan nu e în stare să construiască nimic și preferă să „arunce” la sectoare marile lucrări de investiții. În loc să caute soluții, Nicușor Dan preferă să scape de proiecte esențiale pentru București. Nu e înțelepciune, ci fugă de răspundere!”, a mai susținut Firea.

Replica lui Nicușor Dan nu s-a lăsat așteptată, acesta din urmă acuzând-o pe președinte PSD București că în timpul mandatului ei s-a „apucat cu nădejde de târguri, festivaluri și alte paranghelii” din banii publici. Edilul i-a mai reproșat lui Firea că multe dintre problemele pe care le sesizează acum au existat și în mandatul social-democratei, însă aceasta nu a făcut nimic pentru a le rezolva.

„Aș fi vrut, evident, ca bugetul de investiții al PMB să fie mai mare, ca să putem prinde în el și lucrări precum cele de la Piața Unirii. Chiar am fi putut s-o facem dacă n-ar fi trebuit să acoperim găurile lăsate de Gabriela Firea în mandatul ei de primar general”, a afirmat Nicușor Dan.

Săpat de Firea și liberali

Replica primarului privind bugetul vine și în contextul în care Capitala a primit cei mai puțini bani din programul Anghel Saligny pentru dezvoltarea locală. În această direcție a contribuit atât Gabriela Firea, dar și o parte dintre liberali, susțin surse plitice pentru Ziare.com.

”Gabriela Firea a cerut ferm ca Nicușor Dan să nu primească niciun ban. Firea se pregătește să candideze din nou la Primăria Capitalei în 2024 și nu are niciun interes ca Nicușor Dan să aibă realizări”, afirmă surse politice din PSD pentru Ziare.com

Încă de la începutul lunii ianuarie Gabriela Firea anunța că are de gând să candideze pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, susținând că a trebuie să-și întrerupă activitatea de la primărie „prin minciună și prin fraudă”. În aceeași intervenție aceasta l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu știe administrație și a „dovedit că nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de cetățeni”.

Un anunț similar a fost făcut și de către Nicușor Dan, la finalul lunii mai, care relata că își dorește un al doilea mandat de edil. Acesta a subliniat că patru ani sunt prea puțini pentru un oraș ca București și a promis că nu vrea să se „învârtă” pe la televizor așa cum făceau primarii de dinaintea sa.

Primarul nimănui

Cu toate astea, un al doilea mandat pentru Nicușor Dan s-ar putea dovedi imposibil, având în vedere că edilul a început să fie abandonat și de către proprii aliați. Relația sa cu USR a început să fie avariată încă din primele luni de mandat, după ce a refuzat să-i ofere drept de semnătură pe deciziile administrative asupra spitalelor către viceprimarul Horia Tomescu, cel care anterior l-a înlocuit pe Vlad Voiculescu. Mai mult, edilul a ajuns apoi să fie criticat, pentru prima oară chiar de către USR. Într-un comunicat lansat în iulie anul trecut, de către filiala din București, recent preluată acea vreme de către Vlad Voiculescu, USR îl acuza pe Nicușor Dan că organizează concursuri cu dedicație pentru PNL și PMP asupra mai multor funcții din primărie.

Situația a continuat să se degradeze, iar surse politice declară pentru Ziare.com că relația lui Nicușor Dan cu consilierii USR din prezent este una foarte tensionată și că deocamdată nu există semne pentru o împăcare.

Nici cu liberalii Nicușor Dan nu are o relație prea bună. Surse politice din PNL precizează pentru Ziare.com că legătura sa cu liberalii s-a încheiat odată ce Ludovic Orban a pierdut șefia partidului.

Într-un interviu pentru RFI, edilul sectorului 6 Ciprian Ciucu îi reproșa în urmă cu câteva luni lui Nicușor Dan că este atent doar la apropiații lui Ludovic Orban, mulți dintre care a ajuns să-i angajeze în PMB.

„Nicușor Dan a fost foarte atent cu PNL-ul lui Ludovic Orban. Foarte mulți oameni de lângă Ludovic Orban sunt în PMB. Noi nu i-am cerut, eu, personal, să aducă oameni din afară și să-i angajeze, așa cum i-a angajat și încă mai angajează din zona lui Ludovic Orban (...). Văd doar o inabilitate politică de a purta un dialog și cu președintele PNL București, care te susține pe tine în CGMB și cu președintele USR PLUS București, care te susține pe tine în CGMB. Acest dialog nu există în acest moment și vă dau cuvântul meu de onoare, nu este vina mea”, a afirmat Ciprian Ciucu.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#NIcusor Dan, #Gabriela Firea, #alegeri locale 2024, #primarul capitalei, #Primaria Generala Bucuresti , #stiri Nicusor Dan