Nicusor Dan: Uniunea Europeana este un succes si este in responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa muncim pentru ca acest succes sa se amplifice

Duminica, 09 Mai 2021, ora 17:381424 citiri
Nicusor Dan: Uniunea Europeana este un succes si este in responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa muncim pentru ca acest succes sa se amplifice
Nicusor Dan, primarul Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, afirma ca intre cetatenii Uniunii Europene exista "dorinta puternica de a continua si a imbunatati acest proiect care a adus bunastare, democratie si pace".

Nicusor Dan a participat, duminica, in parcul Regele Mihai I, alaturi de lideri ai Romaniei si reprezentanti ai tarilor membre UE, la evenimentul organizat de Comisia Europena cu ocazia Zilei Europei.

"Ziua Europei este sarbatoarea natiunilor europene. 9 mai este raspunsul pragmatic pe care natiunile europene si l-au dat imediat dupa razboi si s-a dovedit a fi calea catre succes. (...) Fac parte din generatia acelor romani care isi doreau, la inceputul anilor '90, ca Romania sa intre in UE, sa intre in NATO, ca valorile pe care societatea romaneasca le cultiva sa fie aliniate cu cele europene si cu cele euro-atlantice si sunt foarte bucuros sa fiu azi aici, in acest cadru, in care Romania este parte a UE si, deci, parte a acestor valori", a afirmat Nicusor Dan.

El a adaugat ca exista provocari si "dusmani ai acestui concept al Uniunii", dar "exista intre cetatenii Uniunii Europene, ai Bucurestiului si ai Romaniei, dorinta puternica de a continua si a imbunatati acest proiect care a adus bunastare, democratie si pace".

"Am vazut, chiar in ultimul an, raspunsul pragmatic pe care Uniunea Europeana a stiut sa-l dea la provocarea pandemica pe care a trebuit sa o treaca; vedem raspunsul pragmatic pe care Uniunea Europeana este gata sa il dea la criza economica generata de criza sanitara. Deci chiar prin faptul ca exista dorinta multor tari europene de a se alatura acestui proiect politic, Uniunea Europeana este un succes si este in responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa muncim pentru ca acest succes sa se amplifice. Sa ne bucuram de Ziua Europei si sa fim cu totii responsabili pentru viitorul Europei si al natiunilor europene", a declarat primarul general al Capitalei.

Decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luata in 1985, in cadrul Consiliului European de la Milano. Ziua de 9 mai reprezinta data la care a fost pronuntata "Declaratia Schuman". Intr-un discurs tinut la Paris in 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea productiei de carbune si otel sub controlul unei autoritati comune. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News