Până când îl mai susține PNL pe Nicușor Dan. Primarul Capitalei va avea de îndeplinit o listă de teme SURSE

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 03:40
4268 citiri
Până când îl mai susține PNL pe Nicușor Dan. Primarul Capitalei va avea de îndeplinit o listă de teme SURSE
Primarul Capitalei Nicușor Dan va primi o listă de teme de la PNL FOTO Facebook / Nicușor Dan

PNL i-ar putea retrage sprijinul politic al primarului Capitalei Nicușor Dan în 2023. Conform unor surse politice, PNL București îi va prezenta în luna ianuarie o serie de obiective primarului Capitalei, pe care va avea timp de șase luni să le îndeplinească.

Sprijinul politic pentru Nicușor Dan se află la mâna filialei PNL București, condusă în prezent de către primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu. Conform unor surse liberale, PNL București se ferește deocamdată să-i retragă sprijinul politic pentru Nicușor Dan, deoarece „ar bloca și mai mult orașul”, iar în același timp edilul s-ar putea pune într-o poziție de victimizare. Cu toate astea, filiala urmează să-i prezinte în prima lună a anului viitor lui Nicușor Dan și președintelui PNL Nicolae Ciucă, o listă de obiective în zece puncte, cu termene clare de implementare, pe care edilul va avea de îndeplinit.

Pentru a rămâne cu sprijinul liberalilor, Nicușor Dan va avea de îndeplinit cel puțin trei dintre temele liberalilor, urmând ca o decizie să aibă loc aproximativ șase luni mai târziu, mai arată sursele Ziare.com. Printre obiectivele pe care le vor cere liberalii se vor regăsi restructurări ale instituțiilor din PMB, planuri de investiții ori soluții pentru termoficare.

În paralel, sursele citate au mai dezvăluit pentru Ziare.com că premierul Nicolae Ciucă este nemulțumit de primarul Capitalei pe motiv că acesta nu a venit până acum cu un plan bun pentru rezolvarea problemei termoficării din București. Pe 9 decembrie, Ciucă declara în spațiul public că Bucureştiul este „un oraş blocat”, confruntat cu lipsa de perspectivă și cu un management cu probleme. El a adăugat că nu înţelege care este poziţia PNL în Bucureşti şi administraţia Capitalei, dacă este la putere sau în opoziţie.

„Câteva cuvinte şi despre Bucureşti. Bucureştiul este un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o foarte complicată constelaţie de conflicte politice. Va trebui să formulăm un răspuns mai clar în ceea ce priveşte administraţia Capitalei. Vă mărturisesc că, cel puţin până acum, nu înţeleg întru totul poziţia PNL în Bucureşti. Suntem la putere sau în opoziţie?”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Evaluarea din primăvară

La începutul lunii noiembrie, Ciprian Ciucu declara în cadrul Ligii Aleșilor Locali că ar fi o greșeală retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan, în ciuda unor presiuni din PNL.

„Nu o să-i fac o evaluarea administrativă în acest moment. Dacă aș face acest lucru, ar putea la un moment dat să se pună problema retragerii sprijinului politic lui Nicușor Dan, ceea ce s-a vorbit foarte mult în spațiul public și în PNL în ultimul timp. Opinia mea este că dacă i-am retrage sprijinul lui Nicușor Dan în acest moment ar fi o greșeală. Pentru că l-am transforma într-o victimă competentă. (...) Și nu dorim să punem în această ipostază pe Nicușor Dan. Plus că nu poți să lași Capitala României fără o majoritate și să-i oferi o portiță de scăpare în cazul în care nu ar performa. Trebuie să existe acest timp pe care orice primar ar trebui să-l aibă, să demonstreze că poate”.

Mai departe, Ciucu a subliniat că există o evaluare pentru primarul Capitalei, dar ea va fi publicată în primăvară.

„Vine iarna. Ar fi absurd ca în pragul iernii să i se retragă sprijinul. Noi avem o evaluare, eram pregătiți să o publicăm, în octombrie, dar e mult mai bine să amânăm acest moment pentru primăvară. E bine să treacă iarna în liniște conform propriilor pregătiri și să explice ce a reușit și nu a reușit să facă”, a mai afirmat Ciprian Ciucu.

Amintim că pe 31 octombrie, vicepreședintele PNL și europarlamentarul Cristian Bușoi a exclus o nouă susținere a liberalilor pentru Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Acesta a subliniat că i se pare „comic că își pune problema unui al doilea mandat”. Totodată, europarlamentarul a precizat că va cere în interiorul PNL ca partidul să nu mai susţină abordarea actualului primar general.

„Eu cred că va fi extrem de puţin probabil ca, la următoarele alegeri, Nicuşor Dan să mai aibă susţinerea Partidului Naţional Liberal şi cred că acestă delimitare va trebui făcută mult mai repede. Mai cred că PNL ar trebui să îşi găsească mai repede una sau mai multe soluţii, un lider care să înceapă deja să construiască o candidatură în numele PNL pentru alegerile din 2024, pentru că putem găsi soluţii foarte bune în interiorul PNL şi să încerce, pentru perioada următoare, să-l convingă, cu toate motivele şi inclusiv cu voturile pe care le acordă în Consiliul General, pe actualul primar să îşi revizuiască urgent atitudinea, pentru că, în acest fel, Bucureştiul rămâne blocat”, a spus Cristian Buşoi.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#NIcusor Dan, #primarul capitalei, #obiective pnl , #stiri Nicusor Dan