Noul statut USR: Cum este ales presedintele si cat timp are voie sa ramana in functie

Sambata, 13 Mai 2017, ora 14:02
2937 citiri
Noul statut USR: Cum este ales presedintele si cat timp are voie sa ramana in functie
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Uniunea Salvati Romania (USR) a votat la congresul de la Cluj Napoca, unde sunt prezenti 270 de delegati, noul statut al formatiunii.

Acesta prevede ca un lider al fomatiunii - presedintele partidului, presedinte de filiala judeteana sau membru in Biroul National - nu poate detine respectiva functie mai mult de zece ani, la calculul acestui termen luandu-se in considerare atat anii consecutivi, cat si cei neconsecutivi in care a detinut functia.

De asemenea, in statut se prevede posibilitatea organizarii de referendumuri interne pentru teme mai sensibile sau pentru desemnarea candidatilor la alegerile europarlamentare, precum si posibilitatea de a vota electronic, de la distanta.

Potrivit acestuia, organele de conducere, arbitraj si control ale USR la nivel national sunt: Congresul, Comitetul Politic, Biroul National, presedintele, vicepresedintii, Comisia Nationala de Arbitraj si Comisia Nationala de cenzori.

Comitetul politic al USR este structura colegiala de conducere care coordoneaza activitatea politica a partidului intre congrese, se intruneste de doua ori pe an si este format din membrii Biroului National, parlamentarii si europarlamentarii USR, presedintii filialelor judetene si cei ai sectoarelor Capitalei, precum si liderii de grup ai consilierilor locali ai partidului.

La randul sau, Biroul National este organismul executiv al USR si este compus din 21 de membri, printre care presedintele partidului, cei sapte vicepresedinti si 14 membri simpli, alesi pentru un mandat de patru ani.

Vezi si cine s-a inscris in cursa pentru presedintia partidului

USR a stabilit prin statut si faptul ca presedintele partidului este ales cu jumatate plus unu din voturile delegatilor la congres, iar in cazul in care niciun candidat nu intruneste numarul necesar de voturi, se organizeaza un tur doi intre primul si al doilea dintre cei mai bine clasati candidati.

De asemenea, candidatii la functiile de presedinte al Romaniei sau de primar general al Capitalei sunt desemnati tot cu majoritatea absoluta a voturilor - in congres, candidatul la presedintie si in cadrul conferintei Municipiului Bucuresti, candidatul la functia de primar general.

Statutul prevede ca fiecare membru al partidului se poate autopropune pentru a candida la orice functie electiva.

USR a prevazut in statut posibilitatea votului electronic, de la distanta, in cadrul Biroului National si al structurilor de conducere locale, precum si in cadrul referendumurilor interne, nemaifiind necesara prezenta fizica a membrilor la o sedinta. "Votul prin mijloace electronice nu este permis: in cazul alegerilor organelor de control si conducere la orice nivel al USR, desemnarii candidatilor USR la orice nivel de alegeri, desemnarea delegatilor la orice nivel, asupra sanctiunilor, asupra cererilor de admitere in partid, cu privire la orice aspecte in legatura cu persoane, in orice alt caz in care legea sau prezentul statut prevad obligativitatea votului secret", se mai arata in statutul USR.

Citeste si Candidat la sefia USR: Vrem sa ne luam tara in maini. Sunt ingrozit de Firea. Sustin intrarea lui Ciolos in partid

La capitolul transparenta, statutul USR prevede ca numele tuturor alesilor partidului, impreuna cu CV-ul detaliat, vor fi facute publice, iar numele si CV-urile tuturor persoanelor angajate de USR la cabinetele si grupurile parlamentare sau in calitate de consilieri ai alesilor USR vor fi puse la dispozitia oricarui membru al partidului.

Poate fi membru al USR orice cetatean roman sau orice cetatean al Uniunii Europene cu domiciliul in Romania care are drept de vot, nu i-a fost interzisa prin lege asocierea politica, adera la statutul, programul si procedurile interne ale partidului si indeplineste criteriile de admitere in USR stabilite de Comitetul Politic.

In statut se prevede ca sediul central al partidului este in Vaslui, dar si faptul ca urmatorul congres al USR va fi organizat in 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#noul statut USR, #sediu central USR Vaslui , #USR
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"sediul central al partidului este in Vaslui"???mai bine Teleorman!