DOCUMENT Nicusor Dan l-a demis pe directorul Spitalului Filantropia, Dan Simpalean. Ce nereguli a gasit Corpul de Control al Primariei

Joi, 17 Decembrie 2020, ora 11:51
7243 citiri
DOCUMENT Nicusor Dan l-a demis pe directorul Spitalului Filantropia, Dan Simpalean. Ce nereguli a gasit Corpul de Control al Primariei
Dan Simpalean a fost numit managerul spitalului Filantropia in 2019

Primarul Capitalei a anuntat joi, 17 decembrie, concedierea managerului Spitalului Filantropia, Dan Simpalean, in urma controalelor realizate de Curtea de Conturi la unitatea sanitara.

Simpalean, de profesie stomatolog, fusese numit de Gabriela Firea anul trecut in aceasta functie, iar recent presa a scris despre o serie de achizitii la supra-pret facute de acest spital.

"Azi am decis incetarea atributiilor de manager al Spitalului Filantropia Bucuresti ale domnului Simpalean Dan Stefan. Am facut acest lucru dupa ce am primit rapoartele si analizele Curtii de Conturi si Corpului de Control al Primarului in care sunt semnalate diverse nereguli la acest spital", a scris Nicusor Dan pe pagina sa de Facebook.

Dan Simpalean, stomatolog si consilier local la Targu Mures din partea USL, a lucrat intre 2010 si 2013 ca reprezentant vanzari la Axia Medical, iar din iulie 2019, la o luna dupa numirea lui ca director la Spitalul "Filantropia", si pana acum, Axia a castigat contracte de aproape 200.000 de euro cu spitalul din Bucuresti.

Dupa ce managerul Cristian Macarie a demisionat dupa un protest de trei ore al personalului medical de la "Filantropia", in locul sau, administratia Gabrielei Firea l-a numit pe Dan Simpalean, un medic stomatolog sosit de la Targu Mures.

Publicatia Libertatea.ro a scris la inceputul lunii trecute ca mai multe firme de casa au inceput sa fie abonate la contracte publice cu spitalul, spun mai multi angajatil. Printre ele se numara si Axia Medical, o firma din Targu Mures, pentru care a lucrat in trecut chiar Simpalean.

In perioada 2010-2013, actualul manager lucra ca reprezentant vanzari la Axia Medical, potrivit CV-ului acestuia. Apoi, Dan Simpalean a ajuns seful spitalului bucurestean pe 14 iunie 2019, pe un salariu brut de 18.000 de lei, iar in urmatoarea luna incep achizitiile de la Axia Medical. In jumatate de an, "Filantropia" cumpara de 231.000 de lei, aproape 50.000 de euro, de la Axia Medical.

DOCUMENT: Ce nereguli a gasit Corpul de Control al Primariei

Corp Control Spital Filantropia by Laurentiu Sirbu on Scribd

Achizitiile Spitalului Filantropia de la Axia Medical

Una dintre achizitiile din martie consta in 15.000 de masti chirurgicale cu 3 pliuri si elastic. Pretul unitar, 3,50 de lei. Total, 52.500 de lei. Peste 10.000 de euro pentru mastile de la Axia. Pretul e unul ridicat, dar nu si pentru perioada respectiva. In aceeasi zi, spitalul din Calinesti a luat de trei ori mai putine masti, 3.000, cu 3,49 de lei bucata, potrivit SEAP.

In 2019, "Filantropia" cumpara doua detectoare de vene, aparate care emit raze infrarosii catre brat pentru ca medicul sa vada vena in care urmeaza sa introduca acul seringii.

Pretul este de 33.600 de lei/bucata, in total 67.200 de lei. O achizitie la indigo apare pe SEAP intre cele doua entitati si in 2020, cand alte doua detectoare de vene sunt cumparate cu acelasi pret de catre "Filantropia". Cu 80.000 de lei, in august 2020, Spitalul de Pneumoftiziologie Braila cumpara 4 bucati de la Sante International. Adica 20.000 de lei pentru fiecare bucata, de aproape doua ori mai putin decat pretul platit de spitalul din Bucuresti, scrie Libertatea.

Potrivit Libertatea.ro o alta achizitie suspecta este acea a unui Microscop Axioscope 5. "Ajuns pe internet la un maximum de 13.549 $ (varianta ergonomica si completa), adica aproximativ 55.000 de lei, acesta a fost cumparat de Spitalul Filantropia cu 70.000 de lei de la Axia Medical", scrie Libertatea.

E un pret urias, daca avem in vedere ca varianta complet echipata a produsului, care are inclusiv un obiectiv de 100x, costa 55.000 de lei. Microscopul cumparat la suprapret de spitalul bucurestean a venit echipat in schimb cu un obiectiv de 40x. Un microscop optic asemanator celui de la "Filantropia" e AxioLab 5 de la Carl Zeiss, cu camera tot de 8 megapixeli si cu obiective de 10x, 20x, 40x si 63x. Un asemenea aparat e cumparat de Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj chiar luna trecuta, pe 20 octombrie. Pret - 41.000 de lei.

"Da, e un microscop mai deosebit, l-a cerut doamna de la anatomie patologica. Stiti cum e si SEAP-ul, gasesti si Dacie, si Mercedes. Acela era un produs de calitate", a explicat Dan Simpalean pentru Libertatea achizitia microscopului la acel pret.

"Cat despre cumparari directe, suntem un spital micut, la noi se fac achizitii directe. Am avut controale, audit pe 2019, a venit si Curtea de Conturi in control, nu au gasit nimic. Nu hotarasc eu aceste investitii, se face o lista de investitii, se aproba, se fac estimari de pret", a mai explicat acesta.

Ce efecte are marirea drastica a amenzilor de circulatie. "In Elvetia poti plati si 30.000 de euro pentru lipsa centurii"

Judecatorii CCR primesc doua sporuri identice impotriva stresului. Morar, reactie nervoasa: "Asta-i buna... Cine face legea?"

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#NIcusor Dan, #spitalul filantropia, #dan simpalean, #Gabriela Firea, #Justitie , #Gabriela Firea